Ελληνορωσικό «deal» για την ενέργεια θα «σφραγίσουν» Τσίπρας - Πούτιν

Ελληνορωσικό «deal» για την ενέργεια θα «σφραγίσουν» Τσίπρας - Πούτιν

Γιατί η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου βρίσκεται στον κατάλογο του Γιάνη Βαρουφάκη - Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο

Ελληνορωσικό «deal» για την ενέργεια θα «σφραγίσουν» Τσίπρας - Πούτιν
Εξαιτίας της γεωπολιτικής της σημασίας, η Ενέργεια βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, με την επίσκεψη του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα μόνο τυχαία να μην είναι, αφού ήδη έχουμε τις πρώτες συμφωνίες.

O «υπερυπουργός» μοιράζει την τράπουλα στο γεωπολιτικό παιχνίδι και στοχεύει να αποκτήσει συμμετοχή -εκτός από των δυτικών συμφερόντων αγωγού TAP- και στο νέο αγωγό Turkish Stream ρωσικών συμφερόντων, παρά τη πιθανή δυσφορία από πλευράς ΗΠΑ ή και ΕΕ.   

Ο κ.  Λαφαζάνης, μετά την έλευσή του από τη Μόσχα, ανακοίνωσε τη στήριξη της κυβέρνησης στη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του ελληνικού εδάφους για την τροφοδοσία της Ευρώπης, όπου θα αποτελεί την πρώτη ενεργειακή συμφωνία της Ελλάδας με τη Ρωσία έπειτα από επτά χρόνια, όταν προσπάθησε να προωθήσει ο Κώστας Καραμανλής να «περάσει» τον αγωγό South Stream. Η συμφωνία αναμένεται να «κλείσει» την ερχόμενη εβδομάδα κατά τη συνάντηση Αλέξη Τσίπρα - Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα στις 8 Απριλίου.

Ακόμα ένα deal είναι οι συνομιλίες για φθηνότερο φυσικό αέριο προς την Ελλάδα, ενώ η ελληνική πλευρά βρήκε θετική ανταπόκριση στο κάλεσμα για τη συμμετοχή ρώσικων εταιρειών στους διαγωνισμούς για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα και τη Νότιο Κρήτη.

Βέβαια, σε αυτό το σημείο να πούμε ότι για πρώτη φορά, από την εφαρμογή του Μνημονίου, η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει στη λίστα των προτάσεων προς τους δανειστές την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου.
Κλείσιμο

Πηγές πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση της προηγούμενης κυβέρνησης αναφέρουν ότι η τρόικα ζητούσε πάντα και εμμονικώς στοιχεία για τις έρευνες υδρογονανθράκων της Ελλάδας, ωστόσο ουδέποτε εντάχθηκε ο ορυκτός πλούτος της χώρας ή συνδέθηκε με το Μνημόνιο. Τις εν λόγω πληροφορίες επιβεβαίωσε και με σχόλιό του ο πρώην υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης.

Στη λίστα του Γ. Βαρουφάκη η κυβέρνηση κάνει αναφορά για τις έρευνες των ελληνικών κοιτασμάτων και ότι το υπουργείο θα υπολογίσει τη δημοσιονομική τους επίπτωση. Ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης αναφέρει ότι ουδεμία σχέση έχει με τη διαπραγμάτευση και τους δανειστές, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία γίνεται με διαγωνισμό και μετέφερε την έκπληξή του για την προσέγγιση του θέματος.

Ειδικότερα, ο κατάλογος Βαρουφάκη αναφέρει ότι θα προβεί «στη συνέχιση της τρέχουσας διαδικασίας υποβολής προσφορών για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα, που αφορούν την εξερεύνηση αερίου και πετρελαίου, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Για την ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων: Η αρμόδια αρχή πραγματοποιεί επί του παρόντος μια αξιολόγηση των πιθανών δαπανών, αν υπάρχουν, του μέτρου αυτού».

Μην ξεχνάμε ότι το θέμα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης λόγω των δηλώσεων του Πάνου Καμμένου που έδειξε προτίμηση για την εκμετάλλευση των πετρελαίων από τη Δύση, αναφερόμενος στο Αιγαίο. Πηγές από το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφέρουν ότι η δήλωση του Καμμένου μόνο τυχαία δεν είναι, διότι ήδη υπάρχουν επαφές και συνομιλίες με ΗΠΑ.

Υπογραμμίζουν ότι δεν πρόκειται για διχασμός πολιτικής προσέγγισης στα ενεργειακά, ενώ αναφέρουν ότι υπάρχει συντονισμός μεταξύ των δύο υπουργείων, ο καθένας με το δικό του ρόλο. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι, όπως αναφέρουν πηγές, να προχωρήσει σε ανοιχτές προσκλήσεις προς όλες τις πλευρές. Ανάλογα με τις προσφορές, με κριτήριο το όφελος του εθνικού συμφέροντος, θα αποφασίσουν ποιος θα εμπλακεί κάθε φορά, σε κάθε πρότζεκτ.
 
«O Turkish Stream και TAP μπορούν να συνυπάρξουν, όπως αναμένεται να συμβεί και με την Τουρκία» σχολιάζει στο protothema.gr ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και προσθέτει ότι: «Η Ρωσία έχει στοχοποιηθεί από τις Βρυξέλλες εξαιτίας της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, η Gazprom έχει δαιμονοποιηθεί, ως μίας εταιρεία με δεσπόζουσα θέση που χειραγωγεί τις τιμές και περιφρονεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Μέσα, λοιπόν, σε ένα πλαίσιο ασφυκτικών πιέσεων, η Μόσχα επιδιώκει να τις εξουδετερώσει μέσα από την ανάπτυξη ενός πλέγματος συνεργασιών με κράτη-μέλη της ΕΕ». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης