LIVE

Κορωνοϊός

Οδηγός - SOS: Πώς θα διασφαλίσετε τις καταθέσεις σας στην κρίση

Οδηγός - SOS:  Πώς θα  διασφαλίσετε  τις καταθέσεις σας  στην κρίση

Φορολόγηση καταθέσεων, bail in και δραχμή τρομάζουν τους καταθέτες

Η πολιτική αβεβαιότητα και κυρίως η προοπτική ανατροπών στις σχέσεις μας με τους ξένους πιστωτές προκαλούν ανησυχία στους καταθέτες, οι οποίοι φοβούνται μη χάσουν τα χρήματά τους. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει μαζική φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες, όμως αυτό ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλωθεί ανάλογα με τον τρόπο που θα κλιμακωθεί η προεκλογική μάχη. Εξάλλου, η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα πριν από λίγες ημέρες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τις καταθέσεις αποσκοπούσε στην καθησύχαση των πολιτών για να μη σηκώσουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και τα βγάλουν στο εξωτερικό ή τα πάρουν στο σπίτι τους. Και πολύ καλά έκανε που το δήλωσε. 

Το πρόβλημα όμως δεν σχετίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας που δεν θα επιτρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης η οποία θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους και να συμφωνήσει τους τρόπους χρηματοδότησης της χώρας. Το πρόβλημα θα εμφανιστεί αν δεν έχουμε χρηματοδότηση μετά το τέλος Μαρτίου, οπότε θα χρειαστεί να χρηματοδοτήσουμε την οικονομία μας μόνοι μας και να πληρώσουμε και τους τόκους των δανείων μας για να μην οδηγηθούμε σε πτώχευση. Το ερώτημα λοιπόν τώρα είναι να δούμε τι μπορεί να φοβούνται οι καταθέτες και πώς μπορούν να διασώσουν την περιουσία τους σε περίπτωση που οι φόβοι τους επαληθευτούν. Τρεις φόβοι υπάρχουν: πρώτον, ο φόβος της φορολόγησης των καταθέσεων, δεύτερον, ο φόβος του bail in αλά Κύπρο, τρίτον, ο φόβος αλλαγής νομίσματος και επιστροφής στη δραχμή. 
Ας τους εξετάσουμε έναν-έναν:

Μια περίπτωση λοιπόν θα είναι η επόμενη κυβέρνηση να νομοθετήσει για να επιβληθεί φόρος στις καταθέσεις, είτε εφάπαξ (για μια χρονιά) είτε κάθε χρόνο με μικρότερο ποσοστό. Ας πούμε λοιπόν ότι αυτό συμβαίνει. Θα υποχρεωθούν όσοι έχουν κατάθεση -ίσως φορολογηθούν οι καταθέσεις από ένα ποσό και πάνω- να πληρώσουν τον φόρο με παρακράτηση από τις ελληνικές τράπεζες και τα υποκαταστήματα των ξένων τραπεζών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση όσοι Ελληνες έχουν κατάθεση εδώ θα πληρώσουν τον αντίστοιχο φόρο.
 Το πιθανότερο όμως για να γίνει τέτοιου είδους φορολόγηση είναι ότι ο νόμος θα διατυπωθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να πιάνει και τις καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό. Για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να αναγκαστούν όλοι οι Ελληνες να δηλώσουν τα ποσά που έχουν κατατεθειμένα και στις ξένες τράπεζες. Θεωρητικά αυτό είναι εύκολο να γίνει νόμος, στην πράξη όμως για να εφαρμοστεί και για να φορολογηθούν οι καταθέσεις αυτές πρέπει πρώτα οι Ελληνες να τις δηλώσουν. 

Αν δεν τις δηλώσουν, θα είναι μεν εκτεθειμένοι έναντι του νόμου, δηλαδή φοροφυγάδες, αλλά δεν θα πληρώσουν διότι το κράτος δεν θα γνωρίζει ότι έχουν κατάθεση στο εξωτερικό. Δεν μπορεί το κράτος να ζητήσει από κάθε ξένη τράπεζα να του δηλώσει ποιοι Ελληνες έχουν λεφτά στην τράπεζα. Αυτό προστατεύεται  από το απόρρητο των τραπεζικών συναλλαγών. Καμία τράπεζα δεν θα το δηλώσει διότι αν, για παράδειγμα, το δηλώσει μία, όλοι οι πελάτες της από όλο τον κόσμο θα σηκώσουν τις καταθέσεις τους και θα τις πάνε στις άλλες που δεν το δήλωσαν. 

Αρα, για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει η Ελλάδα να κάνει συμφωνίες με χώρες και όχι με τράπεζες. Θα πρέπει δηλαδή κάθε χώρα να συμφωνήσει ότι θα επιβάλει στις τράπεζές της να δώσουν στοιχεία στις ελληνικές φορολογικές αρχές για τις καταθέσεις των Ελλήνων που διατηρούν στα καταστήματά τους. Θα πρέπει στη συνέχεια οι χώρες στις οποίες είναι εγκατεστημένες οι τράπεζες να τις αναγκάσουν να παρακρατήσουν τον φόρο από τις ελληνικές καταθέσεις και να τον αποδώσουν στην ελληνική εφορία. 

Ολο αυτό και δύσκολο είναι, και απαιτεί άριστες σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές, και ενδεχομένως να μην υπάρχουν συμφωνίες με τις χώρες, αφού όλες θέλουν τις καταθέσεις της παγκόσμιας κοινότητας (και των Ελλήνων φυσικά), οπότε δεν θα χαρούν και πολύ να εμπλέξουν το τραπεζικό τους σύστημα σε μια τέτοια ιστορία. 

Με λίγα λόγια, ενώ ο φόρος για τις καταθέσεις που βρίσκονται εντός Ελλάδας επιβάλλεται εύκολα και εισπράττεται αυτόματα, ο φόρος για εκείνες του εξωτερικού επιβάλλεται δύσκολα, αλλά ίσως και να μην καταβληθεί αν δεν τον δηλώσει ο κάτοχος της κατάθεσης ή δεν θέλει να τον πληρώσει. Ασφαλώς, αν η Εφορία καταφέρει να μάθει για καταθέσεις που δεν έχουν δηλωθεί (πράγμα πολύ δύσκολο), τότε ο καταθέτης μπορεί να κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή και να πληρώσει πρόστιμα. 

Σημειώνεται ότι σε όλη αυτή την ιστορία ευνοημένοι βγαίνουν πάλι οι φοροφυγάδες που έχουν κρυφά χρήματα στο εξωτερικό -ίσως και βρώμικα- και όχι αυτοί που τα έβγαλαν με εμβάσματα και τα έχουν δηλωμένα. Προϋπόθεση, πάντως, για να πετύχει ο φόρος επί των καταθέσεων είναι να υπάρχει Περιου­σιολόγιο, που δεν έχει γίνει ακόμη και θα πάρει τουλάχιστον ένα φορολογικό έτος για να φτιαχτεί. 

Εχει σημασία να δούμε και τι θα εισπράξει το κράτος αν φορολογήσει τις καταθέσεις. Διότι μπορούμε να λέμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 170 δισ. ευρώ καταθέσεις, αλλά αυτά είναι λογιστικά. Οι τράπεζες δεν έχουν στα θησαυροφυλάκια τα χρήματα, αφού τα έχουν δανείσει, έχουν μετατραπεί σε στεγαστικά, επιχειρηματικά κ.λπ. δάνεια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζιτών, τα διαθέσιμα των τραπεζών είναι περίπου 10-12 δισ. ευρώ και τελικά επ’ αυτών μπορεί να παρακρατηθεί και να αποδοθεί ο φόρος.

Θεωρητικά, αν κάποιος έχει τα χρήματά του σε αμοιβαία κεφάλαια που διαχειρίζεται μια τράπεζα μπορεί να γλιτώσει τον φόρο των καταθέσεων, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τη διατύπωση του σχετικού νόμου, δηλαδή αν θα υπάρχει πρόβλεψη και για τη φορολόγηση αυτών των τοποθετήσεων. Σε αυτή την περίπτωση, θα φορολογηθεί ο διαχειριστής των αμοιβαίων κεφαλαίων και θα πρέπει να αποδώσει αυτόματα τον φόρο. 

Με λίγα λόγια, οι καταθέσεις του εξωτερικού και τα λεφτά στο στρώμα μπορεί να αποφύγουν τη φορολόγηση: τα μεν πρώτα λόγω τεχνικών δυσκολιών, τα δε δεύτερα διότι θα πρέπει η Εφορία να μπει στην κρεβατοκάμαρα!

Το bail in

Οι ελληνικές τράπεζες, προς το παρόν, είναι καλά κεφαλαιοποιημένες σύμφωνα με τα τελευταία stress tests, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αντέξουν σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Αν, για παράδειγμα, υποχρεωθούν να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου για να το χρηματοδοτήσουν και να αναγκαστούν να φορολογήσουν τις καταθέσεις και να αποδώσουν στο Δημόσιο τα χρήματα, τότε ίσως χρειαστούν κεφάλαια.

Τα οποία θα βρεθούν από το bail in, δηλαδή τη μέθοδο με την οποία βρέθηκαν στην Κύπρο, που είναι η υποχρεωτική -για να μην καταρρεύσουν- αύξηση των κεφαλαίων τους με τα λεφτά των καταθετών, στους οποίους θα δοθούν έναντι μετοχές των τραπεζών, ελληνικά έντοκα γραμμάτια και ομόλογα. Ενώ λοιπόν οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες, μπορεί να οδηγηθούν στην πτώχευση και στο bail in μόνο και μόνο από τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Στην περίπτωση αυτή, δεν ξέρουμε ποιες τράπεζες θα χρειαστούν bail in και ποιες όχι. Ισως κάποιες ισχυρές ελληνικές να γλιτώσουν. Τα υποκαταστήματα των ξένων τραπεζών στην Ελλάδα μάλλον δεν κινδυνεύουν από το bail in. Κάθε τράπεζα θα έχει και άλλες ανάγκες. Θεωρητικά οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες από την Ε.Ε. κατ’ άτομο και ανά τράπεζα. Και αυτό αλλάζει με νόμο, αν το επιθυμεί η κυβέρνηση.Αν δηλαδή το ελληνικό τραπεζικό σύστημα φτάσει στα όριά του για να χρηματοδοτήσει το Ελληνικό Δημόσιο, τότε ο κίνδυνος του bail in είναι ορατός και ίσως να μην μπορεί να αποφευχθεί.

Η δραχμή

Η περίπτωση αλλαγής νομίσματος και επιστροφής στη δραχμή είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Κανένα ελληνικό κόμμα δεν μιλάει γι’ αυτό το ενδεχόμενο. Ούτε έχει τη δυνατότητα η Ευρωπαϊκή Ενωση να «διώξει» ένα κράτος από το ευρώ. Το να το διαλέξουμε μόνοι μας είναι τρέλα και ακόμη και στην περίπτωση δημοψηφίσματος κάτι τέτοιο μάλλον δεν θα επικρατήσει. 
Στη θεωρητική όμως περίπτωση που συμβεί, είναι άγνωστο τι θα ισχύσει για τις καταθέσεις.

Η αλλαγή νομίσματος από δραχμή σε ευρώ δεν είναι ίδια με την αλλαγή από ευρώ σε δραχμή. Για την πρώτη προετοιμάζονταν επί χρόνια μαζί όλες οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης. Τη δεύτερη θα πρέπει να την κάνουμε μόνοι μας. Στην πρώτη καταργήθηκε το δικό μας νόμισμα, η δραχμή, στη δεύτερη το ευρώ θα συνεχίσει να υπάρχει. 

Στην πρώτη αναγκάστηκαν όλοι να δώσουν τις δραχμές τους για να πάρουν ευρώ, στη δεύτερη κανείς δεν θα δίνει το ευρώ του για να πάρει δραχμές. Για να αλλάξει το νόμισμα θα πρέπει να νομοθετηθεί, δηλαδή να περάσει από τη Βουλή. Θα υπάρξει ποτέ πλειοψηφία για να ψηφίσει μια τέτοια αλλαγή; 

Αν αλλάξει το νόμισμα, θα αλλάξει και το νόμισμα των καταθέσεων από ευρώ σε δραχμές; Και των δανείων;  Και των καταθέσεων σε συνάλλαγμα; Και των χρημάτων που είναι τοποθετημένα σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων που διαχειρίζονται οι ελληνικές τράπεζες; Αναπάντητα ερωτήματα για τα οποία ακόμη και οι εμπειρότεροι τραπεζίτες δεν έχουν άποψη.  Πέραν όλων αυτών, πάντως, η αλλαγή νομίσματος θα είναι ένας λογιστικός και τεχνικός εφιάλτης για το τραπεζικό σύστημα, για τις επιχειρήσεις, για όλους. Θα δημιουργηθεί τεράστια μαύρη αγορά σε ευρώ και η δραχμή θα είναι κουρελόχαρτο. 

Ολα αυτά και πολλά άλλα κάνουν σχεδόν αδύνατη την αλλαγή του νομίσματος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα ευρώ του εξωτερικού και τα ευρώ στα στρώματα πάλι τη γλιτώνουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (199)

Corelli

Εκτός από ανεγκέφαλος είναι και πολύ επικίνδυνος ο τύπος, μαζί με τους μπαχαλάκηδες που κουβαλάει. Του 'δωσα κι εγώ την ευκαιρία την πρώτη και μόνο φορά, γιατί για την κατάντια μας ευθύνονται τα προηγούμενα λαμόγια, αλλά όταν φτάσαμε με αποκλειστικά δική του ευθύνη στα capitak controls, αντιλήφθηκα πόσο ανεύθυνος και εκτός πραγματικότητας είναι. Το νυν κυβερνητικό μόρφωμα θέλει κατά βάση να αποτελειώσει τη μεσαία τάξη, πληρώνοντας εμείς για όλους τους υπόλοιπους, άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους, με σκοπό να φτάσουμε όλοι να παίρνουμε 500-600 ευρώ μηνιαίως και βλέπουμε. Γι' αυτό καλό θα ήταν όσοι θεωρούν τον εαυτό τους ικανό και προσβλέποντας στο μέλλον των παιδιών τους, να φύγουν από αυτήν την χώρα. Θα σώσουν τουλάχιστον την αξιοπρέπειά τους. Δυστυχώς έχουμε αποδείξει σαν λαός πως είμαστε, αν όχι ανόητοι, κατώτεροι των περιστάσεων. Ρίξτε μια ματιά σ' αυτούς που μας εκπροσωπούν στο κοινοβούλιο και αναλογιστείτε εάν είναι οι καταλληλότεροι και οι καλύτεροι. Αν όντως είναι έτσι, τότε δεν υπάρχει τίποτα σ' αυτόν τον τόπο που να αξίζει να παλέψεις!

dika

Nα ληφθουν στοιχεια για την εξαγωγη χρηματων εκτός Ελλαδος από τά αρχεια των τραπεζων και της Τραπέζης της Ελλαδος. Οι αρνουμενοι να δόσουν στοιχεία νά συλληφθουν ΑΜΕΣΑ. Να απαγγελθουν κατηγορίες εφ'ολων οσοι εχουν συμμετοχη και εμπλέκονται σε εγκλήματα οπως ορίζονται στον Ποινικό Κώδικα : 134 παρ2 , 135 , 239 , 254 , 256 απιστια προς την υπηρεσια , 390 , 394 ,κλπ , κλπ. Εν ολίγοις οσοι διευκόλυναν , παρέβλεψαν , σιώπησαν συνέδραμαν , κλπ εγκλημάτισαν κατά του Ελληνικού Λαού.

Δέσποινα

Oλοι εσείς που είστε οπαδοί της δραχμής και του Τσίπρα έχετε αμνησία μάλλον. Τι απ όσα σας είπε έκανε? Η χώρα ξέρετε δεν είναι μόνο δημόσιοι υπάλληλοι. Είπε...είπε...είπε....και τίποτα δεν έκανε. Μάλλον για να το πώ καλύτερα έκανε όλα τα αντίθετα και τα βλέπετε και ακόμα τον πιστεύετε!!!! Μέχρι και ο Μαυρογιαλούρος είχε την τσίπα να παραιτηθεί αλλά ο Τσίπρας όχι μόνο δεν ζητάει συγγνώμη και να ξεκουμπιστεί παρά το παίζει και δημοκράτης και θιγμένος που βάρεσε τον ζουρνά αλλά κανένας δεν χόρεψε όπως θα περίμενε και υποσχόταν. Α ρε κατακαημένη Ελλάδα με τα πρόβατα που θα ψηφίσουν το Οχι....δεν έχουν ιδέα τι εφιάλτης τους περιμένει. Νομίζουν θα ειναι η δραχμή όπως ήταν προτού μπούμε στο ευρώ ...αχ όλοι εσείς οι ταλαίπωροι χωρίς καν τη βασική παιδεία άνθρωποι που θα μας κάψετε και μας και τις επόμενες γενιές..... Εσείς μπορειτε να αυτοκαταστραφείτε με το Οχι σας......Εμείς όμως σε τι φταίξαμε να αναγκαστούμε λόγω της ηλιθιότητας σας να εγκαταλείψουμε την πατρίδα μας που 5 χρόνια τώρα προσπαθούμε με τοσες θυσίες να μεινουμε στη χώρα μας και να μην την χαρίσουμε στους Αλβανούς , στους Πακιστανούς και σε κάθε είδους προέλευσης αλλοδαπούς???? Οσο για τον Τσίπρα ένα έχω να πω...ο άνθρωπος είναι πραγματικά εσωτερικός εχθρός της Ελλάδος.....και έχει και έπαρση 100 καρδιναλίων που μας κατέστρεψε...και εξακολουθεί να καταστρέφει μέχρι τελικής πτώσεως, μέχρι να πεθαίνουμε όλοι ένας ένας . Πραγματικά άθεος όπως το χαρακτηρίστικε με τόοοσο καμάρι και ο ίδιος!!!!! Κύριε Τσίπρα εστω την ύστατη στιγμή παραιτηθείτε....ζητήστε συγνώμη απ τον Ελληνικό λαό και παραιτηθείτε...δεν κάνατε τίποτα απ όσα τάξατε....μάλλον όλα τα αντιθετα καταστροφικά κάνατε ... ΚΥΡΙΕ ΤΣΙΠΡΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ήξερα κάποιον που ζήτησε ΣΥΓΝΩΜΗ και μετά δεν έπαθε τίποτα!!!!!!

KARI

ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΑΣ.ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΕΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΚΑΘΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ Ο ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΣ.ΑΣ ΠΑΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ .ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΝΕΙ. ΟΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΜΕ ΤΟΣΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΧΡΟΝΩΝ ΘΑ ΜΑΣ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ.

Αης Γιάννης

Αλίμονό μας! Βγήκε το όχι. Αντίο Ελλάδα μου, πέρασα ωραία τα 24 χρόνια της ζωής μου. Με δάκρυα στα μάτια θα σε αφήσω, στο έλεος της αμόρφωτής σου άζας, μιας και δεν μπορώ να κάνω τίποτα για να τους σταμαήσω.

Hunter

Αυτοι που εβγαλαν τα χρηματα τους εξω ,τελικα είναι ευνοημενοι.Δηλ. ολοι οι πολιτηκοι,δημοσιογραφοι κ.τ.λ.........Αυτοι που τα εχουν εδώ στην ΕΛΛΑΔΑ κ στηριζουν την οικονομια εινα ΜΑΛΑΚΕΣ

Γιωργος

ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΕΣ ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ Ο ΤΣΙΠΡΑ (ΣΥΡΙΖΑ) ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΘΑΡΑΛΕΟΣ ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΤΙ ΜΕΡΙΚΟΥ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΕΤΕΡΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΑΝ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΜΝΗΜΟΝΟΙΑ!!! ΑΛΟΣΤΕ Ο ΤΣΙΠΡΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΛΟΣΤΕ ΟΠΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΡΓΙΣΕ ΤΟ 5 ΕΥΡΩ ΕΠΙΣΕΙΣ ΞΑΝΑ ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΕΡΤ ΞΕΡΩ ΤΩΡΑ ΠΟΛΟΙ ΘΑ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΡΤ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΙΡΙΖΑΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΛΛΑ ΟΜΟΣ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟΙ ΥΠΑΛΙΛΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΡΓΟΙ. ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΙΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΘΑ ΔΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ...

νικος

Σος

Πέτρος

Εγώ δηλαδή που έχω μαζέψει τσιμα τσιμα 45 χιλιάδες για να πάρω αυτοκίνητο της προκοπής θα βλέπω τον Τσίπρα να μου τα παίρνει? Κοποι 2 χρόνων στα χαμένα δηλαδή. Ψάχνετε για κορόιδα?

@

Κι ομως φιλε κανεις πλακα αλλα ξερεις ποσοι τετοιοι "δουλευταραδες" υπαρχουν;

GT-R

μπραβο στοκε...

Πετρος

Εγώ δηλαδή που έχω μαζέψει τσιμα τσιμα 45 χιλιάδες για να πάρω αυτοκίνητο της προκοπής θα βλέπω τον Τσίπρα να μου τα παίρνει? Κοποι 2 χρόνων στα χαμένα δηλαδή. Ψάχνετε για κορόιδα?

Nαυαρχος απο Βρεμη

πιθικια του Ευρωπαικου νοτου ειδατε το αρθρο για τις αντιμουσουλμανικες - αντιμεταναστευτικες πορειες στη Γερμανια , πιθικια δεν σας θελουμε να ασχημηνετε τη χωρα που μας φιλοξενει δεκαετιες τωρα μεινετε στη βρωμικη χωρα σας με τα κοπρανα που σας κυβερνουν χρονια τωρα ουστ πιθικια

Αγύριγο κεφάλι

Ψηφίστε ΑΓΝΟ κόμμα και ΑΓΝΟΝ Πρόεδρο (τον Αλέξη Τσίπρα) γιατί ΜΟΝΟ έτσι θα σωθείτε από την ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ που σας έχει προδιαγράψει να πορευτείτε η ΦΡΙΚΤΗ ΔΕΞΙΑ των ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ και των ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ!.. ΟΧΙ σε αυτούς που είπαν "ΝΑΙ" στον Σόιμπλε! (Θα ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ αυτοί να λένε "ΝΑΙ"!..). Ψηφίστε ΕΛΛΗΝΙΚΑ! Ψηφίστε ΛΑΪΚΑ!..

τζιμαρας ο μεταναστης

Και αμα δεν μας ερεσουν τα Λαϊκα μπορουμε να ψηφισουμε...ποπ;

Με 120 ευρω στη τραπεζα

Εγω θα τα βγάλω τη βραδιά των εκλογών, ετσι για εφέ.

Λέμε τώρα

..αν βρεις έστω και μονόευρο σφύρα μου.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης