Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο απολογισμός για το 2014 - Οι πρωταγωνιστές και οι χαμένοι

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο απολογισμός για το 2014 - Οι πρωταγωνιστές και οι χαμένοι

Ποιος μετοχές έχασαν μέχρι και το μισό της αξίας τους και ποιες κατάφεραν να κλείσουν με κέρδη τη χρονιά 

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο απολογισμός για το 2014 - Οι πρωταγωνιστές και οι χαμένοι
Με βαριές απώλειες της τάξης του 29% αποχαιρέτησε το 2014 το ελληνικό Χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη να φθάνει μέσα στο έτος τις 1.379 μονάδες (στις 19 Μαρτίου) αλλά και να υποχωρεί μέχρι τις 756 μονάδες στις 29 Δεκεμβρίου.

Αντίστοιχη η πτώση και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης με υψηλό στις 445 μονάδες και χαμηλό στις 240.

Στις επιμέρους μετοχές ο απολογισμός είναι ακόμη πιο... σκληρός αφού αρκετές μετοχές έγραψαν ζημιές που ξεπέρασαν μέχρι και το 50%.

Ενδεικτικά στους μεγαλύτερους χαμένους της χρονιάς συμπεριλαμβάνονται οι μετοχές των: ΔΕΗ (-50%), ΕΥΑΘ (-51%), ΕΛΠΕ (-50%), Frigoglass (-67%), ΣΩΛΚ (-62%), Σιδενορ (-73%) και Ανεμος (-62%).

Από την άλλη πλευρά, με κέρδη υποδέχονται το 2015 οι μετοχές των: Folli Follie, με ετήσια απόδοση της τάξης του 14%, Aegen με κέρση 15%, Grivalia με άνοδο 11,7% αλλά και η μετοχής Σαράντης με θετική απόδοση 7,7%.
Κλείσιμο

Μικρές οι απώλειες για τον ΟΤΕ (-4,2%), τον ΟΠΑΠ (-7%), αλλά και τον Τιτάνα (-7,6%).

Σε ότι αφορά τις τραπεζικές μετοχές οι απώλειες ήταν αρκετά βαριές αφού μέσα στο 2014 η Eurobank υποχώρησε κατά 65,5%, η Εθνική κατά 62%, η Πειραιώς κατά 35,5% και η Alpha Bank κατά 27,3%.

Τα χρηματιστηριακά κραχ δείχνουν έξοδο κεφαλαίων
Η Αθήνα εμφάνισε την τρίτη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως (28,9%) μετά τις αγορές της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Οι αρνητικές αποδόσεις, όμως στις τραπεζικές μετοχές ήταν πολύ μεγαλύτερες ενώ υψηλές ήταν και οι απώλειες από τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου όταν στην Ελλάδα τοποθετήθηκαν 8,5 δισ. ευρώ, κυρίως από το εξωτερικό.

Η δραματική πτώση αποτυπώνεται σε δυο νούμερα: Η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών έφθασε έως τα 33 δισ. ευρώ και σήμερα έχει συρρικνωθεί στα 19 δισ. ευρώ, δηλαδή χάθηκαν 14 δισ. Ευρώ. Οι ξένοι επενδυτές – και Έλληνες- που τοποθέτησαν 8,5 δισ. έχουν χάσει περί τα 3,5 δισ. ευρώ.

Η δραματική πτώση με επίκεντρο τις τράπεζες ξεκίνησε μετά το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και αφότου είχαν ανακεφαλαιοποιηθεί επιτυχώς. Πρόκειται, ίσως, για τις μοναδικές περιπτώσεις που το ελληνικό πολιτικό σύστημα (συγκυβέρνηση) έδρασε προληπτικά, καθώς όλοι θα θυμούνται ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν επιτυχώς τα stress tests της ΕΚΤ του Οκτωβρίου, με ό,τι αυτό σημαίνει. Από τον Ιούνιο,όμως (10 Ιουνίου) κι ενώ το χρηματιστήριο βρισκόταν στις 1322 μονάδες ξεκίνησε η πτώση εξαιτίας του πολιτικού ρίσκου λόγω των ευρωεκλογών, αλλά και της πολιτική και κοινωνική αναταραχή από τον Αύγουστο (ΕΝΦΙΑ) και ακολούθως από την αντιπολίτευση (Οκτώβριος) και την έναρξη της διαδικασίας για την προεδρική εκλογή.

Με λίγα λόγια, από τις 11 Ιουνίου το χρηματιστήριο έχασε 37,5% ή 496 μονάδες σωρευτικά αφού οι ξένοι επενδυτές προτίμησαν άλλους προορισμούς και όχι την ελληνική πολιτική αβεβαιότητα.

Το τελευταίο διάστημα, σημειώθηκαν δυο χρηματιστηριακά κραχ με την μεγαλύτερη πτώση μετά το 1987 ( 9 Δεκεμβρίου πτώση 12,78% ) και την περασμένη εβδομάδα έως 11,30% ενδοχρηματιστηριακά. Μάλιστα, στην τελευταία, οι ξένοι έδωσαν μια γεύση για τι μπορούν να κάνουν σε μια ρηχή αγορά οδηγώντας την  από πτώση 11,30% σε απώλειες μόλις 4%.  Τα μεγάλα,όμως, χρηματιστηριακά κράχ δείχνουν  ξεκάθαρα έξοδο κεφαλαίων.


Τι λένε οι αναλυτές

Όπως σημείωνε ο επικεφαλής αναλυτής της Beta Securities, Μάνος Χατζηδάκης, το 2014 ήταν μια χρηματιστηριακή χρονιά με δύο πρόσωπα. Το πρώτο εξάμηνο χαρακτηρίστηκε από ανοδικές τάσεις και έντονες εισροές κεφαλαίων τόσο πρωτογενώς όσο και δευτερογενώς. Το χρηματιστήριο προεξόφλησε το γύρισμα της οικονομίας στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με δύο εκδόσεις ομολόγων και την επιτυχή έκβαση των εγχειρημάτων κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2014 ήταν φορτισμένο από τις πολιτικές εξελίξεις. Μετά το Σεπτέμβριο και καθώς η καθυστέρηση της 5ης αξιολόγησης πλησίαζε επικίνδυνα στην ημερομηνία της Προεδρικής εκλογής η αγορά σταδιακά ενσωμάτωσε το παράγοντα του πολιτικού ρίσκου επιστρέφοντας στην εσωστρέφεια.



Την ίδια στιγμή οι ξένες αγορές τερμάτισαν την χρονιά με ένα εντυπωσιακό ράλι βλέποντας εκ νέου ιστορικά υψηλά.

Νικητής του 2014 από πλευράς αποδόσεων είναι το χρηματιστήριο της Αργεντινής που κλείνει το έτος με κέρδη 58,9% για το δείκτη Merval.



Ακολουθεί η κινεζική αγορά που επίσης καταγράφει άνοδο μεγαλύτερη του 50%. Ο Shanghai Composite κλείνει το έτος με κέρδη 52,8% και ο CSΙ 300 με άλμα 51,6%.
Στην Ευρώπη, οι χρηματιστηριακές αγορές κατά τη διάρκεια του έτους βρέθηκαν πολλές φορές σε νέα υψηλά 5ετίας. Η χρονιά όμως, κλείνει τελικά με αποκλίσεις. Ο γερμανικός DAX καταγράφει ετήσια άνοδο 2,7%, ενώ αντιθέτως το χρηματιστήριο της Πορτογαλίας σημειώνει πτώση μεγαλύτερη του 25%.

Από τους μεγάλους χαμένους του 2014 ήταν η Ρωσία. Ο χρηματιστηριακός δείκτης RTS  σημείωσε πτώση 42,4%, ενώ το ρούβλι από τις αρχές του έτους έχει κατρακυλήσει κατά 41%.

 

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης