Ειδική αποστολή στο City για τους φόρους
Σε ειδική αποστολή στο City του Λονδίνου, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά του παγκόσμιου αλλά και του ελληνικού εφοπλισμού, βρίσκεται από χθες το βράδυ ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιώργος Βουλγαράκης.
Σκοπός του ταξιδιού του είναι να έχει επαφές με στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης προκειμένου να μάθει από πρώτο χέρι τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της επικείμενης αλλαγής του φορολογικού καθεστώτος που ίσχυε εδώ και δεκαετίες και σύμφωνα με το οποίο δεν φορολογο
Σε ειδική αποστολή στο City του Λονδίνου, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά του παγκόσμιου αλλά και του ελληνικού εφοπλισμού, βρίσκεται από χθες το βράδυ ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιώργος Βουλγαράκης.
Σκοπός του ταξιδιού του είναι να έχει επαφές με στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης προκειμένου να μάθει από πρώτο χέρι τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της επικείμενης αλλαγής του φορολογικού καθεστώτος που ίσχυε εδώ και δεκαετίες και σύμφωνα με το οποίο δεν φορολογούνται τα εισοδήματα που παράγονται μεν μακριά από το αγγλικό έδαφος, όμως ανήκουν σε κατοίκους του αγγλικού εδάφους που δεν είναι Αγγλοι, τους λεγόμενους και residence.
Η λήψη μίας τέτοιας απόφασης θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή αποχώρηση των ελληνικών συμφερόντων εταιρειών. Περίπου 100 ελληνικές εφοπλιστικές οικογένειες που έχουν την έδρα τους στο Λονδίνο, και διαχειρίζονται από εκεί τη ναυτιλιακή τους αυτοκρατορία, αρχίζουν να τα «μαζεύουν».
Συνάντηση με εφοπλιστές
Ο κ. Βουλγαράκης θα παραστεί και στην καθιερωμένη ετήσια συνάντηση μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου του Committee, δηλαδή των Ελλήνων εφοπλιστών που έχουν έδρα στο Λονδίνο, με τους «συναδέλφους» τους-μέλη του Δ.Σ. της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.
Ο υπουργός θα συζητήσει μαζί τους το ενδεχόμενο να μεταφέρουν την έδρα τους στην Ελλάδα.
Είναι ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο Λονδίνο, το γεγονός ότι από το 2000 έως σήμερα 30 εταιρείες έχουν εγκαταλείψει το City και μεταφέρθηκαν στην Αθήνα. Οι ελληνικές εταιρείες υπολογίζεται ότι συμβάλλουν στη βρετανική οικονομία περίπου 10 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ελληνικά εφοπλιστικά σχέδια προβλέπουν ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα έχουν αποχωρήσει σχεδόν όλες οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες. Οι περισσότερες από τις εφοπλιστικές οικογένειες που θα ακολουθήσουν τον δρόμο αυτό είναι δεύτερης γενιάς.
Η θέση του ΥΕΝ
Ο κ. Βουλγαράκης είναι της άποψης ότι «ο φόρος αυτός θα αποτελέσει πλήγμα στην ευμάρεια του Ηνωμένου Βασιλείου, διότι θα τροφοδοτήσει με μερικές χιλιάδες λίρες τα έσοδα της Εφορίας. Ωστόσο θα υποθάλψει τις βάσεις κοινού ενδιαφέροντος που απολαμβάνουν οι χώρες μας αναφορικά με τη ναυτιλία» και καταλήγει:
«Η επιβολή αυτού του μέτρου είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Η αγγλική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποκομίσει τα αναμενόμενα κέρδη ενώ θα διαταράξει μια ισορροπία που είναι αποκύημα μακροχρόνιας εργασίας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr