Κυριάκος και Γιάννης Φιλίππου: Το «θαύμα» της ΦΑΓΕ

Κυριάκος και Γιάννης Φιλίππου: Το «θαύμα» της ΦΑΓΕ

Χιλιάδες είναι οι πιστοί oι οποίοι κατά τον Δεκαπενταύγουστο συνέρρευσαν στην Παναγία της Τήνου. Η ανάγκη παράκλησης προς τη Χάρη της, όπως μαρτυρούν τα ανά τους αιώνες κείμενα, σπάνια αφήνει κάποιον απογοητευμένο.

Να όμως που ακριβώς στο ίδιο καλοκαιρινό διάστημα, ένας «λαβωμένος» όμιλος, η άλλοτε κραταιά γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ των αδελφών Κυριάκου και Γιάννη Φιλίππου, αν και δεν είχε προστρέξει στη βοήθεια της Μεγαλόχαρης, ένιωσε κάτι από το θαύμα. Κι αυτό διότι για πρώτη φορά ύστερα

Κυριάκος και Γιάννης Φιλίππου: Το «θαύμα» της ΦΑΓΕ

Χιλιάδες είναι οι πιστοί oι οποίοι κατά τον Δεκαπενταύγουστο συνέρρευσαν στην Παναγία της Τήνου. Η ανάγκη παράκλησης προς τη Χάρη της, όπως μαρτυρούν τα ανά τους αιώνες κείμενα, σπάνια αφήνει κάποιον απογοητευμένο.

Να όμως που ακριβώς στο ίδιο καλοκαιρινό διάστημα, ένας «λαβωμένος» όμιλος, η άλλοτε κραταιά γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ των αδελφών Κυριάκου και Γιάννη Φιλίππου, αν και δεν είχε προστρέξει στη βοήθεια της Μεγαλόχαρης, ένιωσε κάτι από το θαύμα. Κι αυτό διότι για πρώτη φορά ύστερα από καιρό, και μετά τις ζημιές ύψους 11,1 εκατ. ευρώ, κατόρθωσε να δει τη χαρά των κερδών.

Πιο συγκεκριμένα, με κέρδη 6,2 εκατ. ευρώ έκλεισε το α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης η ΦΑΓΕ, κι όσο κι αν κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για «μαγείρεμα» και «αλχημεία» των αριθμών λόγω της επαναγοράς και της ακύρωσης μέρους του ομολογιακού δανεισμού της, αναμφίβολα η αλλαγή κλίματος είναι δεδομένη.

Μια αλλαγή που τόσο αναζητούσαν τα αδέλφια Φιλίππου.

Οχι φυσικά πως έλειψαν και οι επιπλέον «μπηχτές» από τη μεριά του πάντοτε ζωηρού ανταγωνισμού, ο οποίος με το όπλο παρά πόδα περιμένει πώς και πώς το στραβοπάτημά της. Για παράδειγμα, πηγές του «b.s.» αναφέρθηκαν σε «ευνοιοκρατική μείωση κατά 3 εκατ. ευρώ του προστίμου της Επιτροπής Ανταγωνισμού». Αυτό όμως στα σημερινά δεδομένα φαντάζει λεπτομέρεια. Κι αυτό διότι μια τόσο μεγάλη στροφή στην καθαρή θέση της εταιρείας σπάνια έχει υπάρξει στην ελληνική βιομηχανία τροφίμων, έναν κλάδο δηλαδή που χαρακτηρίζεται συνήθως από τη χρηματοοικονομική δυσκινησία του.

Μοναδικός αρνητικός παράγοντας στα θετικά ως επί το πλείστον μεγέθη της εταιρείας υπήρξε η πτώση του τζίρου της κατά 4%, από τα 165 εκατ. ευρώ στα 158,5 εκατ. ευρώ. Μια πτώση η οποία έχει να κάνει με τη συνολική υποχώρηση της αγοράς γιαούρτης λόγω των μειώσεων τιμών που ανακοινώθηκαν στη διάρκεια της άνοιξης.

Ομως και αυτό το δεδομένο έρχεται στο τέλος να προστεθεί στα θετικά της προσπάθειας που εδώ κι έναν χρόνο καταβάλλει το management του ομίλου. Κι αυτό διότι μετά το μεγάλο στραπάτσο του 2005 με τις παρτίδες των μουχλιασμένων γιαουρτιών, η εταιρεία επένδυσε σε φιλο-καταναλωτικές πολιτικές, μειώνοντας τις τιμές της και εξασφαλίζοντας άνοδο μεριδίων αγοράς σε μια κρίσιμη για την ίδια περίοδο.

Χωρίς γάλα και τυρί, μόνο γιαούρτη

Τι έχει όμως αλλάξει τόσο ριζικά ώστε να επιτρέπει στους Κυριάκο και Γιάννη Φιλίππου καθώς και στα παιδιά τους, που διοικούν τον όμιλο, να ατενίζουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το επιχειρηματικό τους μέλλον; Είναι γεγονός ότι το συμμάζεμα της βιομηχανίας έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Μερικές σκληρές αποφάσεις όπως η αποχώρηση από το γάλα ή το τυρί φέτα, δύο δραστηριότητες που επιβάρυναν το πορτοφόλι του ομίλου, αν και στην αρχή έδωσαν τροφή για μια σειρά αρνητικών σχολίων, σήμερα αποδεικνύονται σωτήριες. Οχι φυσικά πως όταν ένας κορυφαίος αποχωρεί με σκυμμένο το κεφάλι από αγορές που κάποτε θεωρούσε must δεν αφήνει πληγές. Ομως είναι ξεκάθαρο πως η λογική «πονάει χέρι, κόβει χέρι», αν και κακή για την αρχική ψυχολογία, αποδίδει τελικές ωφέλειες.

Κλείσιμο

Το Total κατέκτησε μερίδιο 2% στις ΗΠΑ

Ενας δεύτερος άξονας κίνησης της εταιρείας υπήρξε η επικέντρωση στις διεθνείς αγορές. Η διοίκηση της ΦΑΓΕ, κατανοώντας την τάση για υγιεινή διατροφή, πέτυχε οι πωλήσεις της από το εξωτερικό να πραγματοποιήσουν αξιοσημείωτη αύξηση με ενίσχυση κατά 22,5% σε όγκο και 17,7% σε αξία.

Κύρια αγορά απορρόφησης των προϊόντων ΦΑΓΕ είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες πραγματοποίησαν αύξηση στο α’ εξάμηνο έναντι του ίδιου περυσινού διαστήματος κατά 42%. Ανάλογα θετική υπήρξε και η πορεία των πωλήσεων στη Μεγάλη Βρετανία με 11% και την Ιταλία με 9,5%. Στα σχέδια των αδελφών Φιλίππου είναι η περαιτέρω τόνωση των εξαγωγών στις ΗΠΑ, με στόχο έως και τον διπλασιασμό τους. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός πως το γιαούρτι Total κατέχει μερίδιο 2% στις ΗΠΑ.

Οι κόντρες και τα σενάρια πώλησης

Οι παραπάνω επιτυχίες πάντως δεν σταματούν όσους εδώ και καιρό διαδίδουν πως στόχος της διοίκησης του ομίλου δεν είναι τόσο η επιχειρηματική ανάπτυξη για λογαριασμό της κατά μόνας ανάπτυξης, αλλά περισσότερες σκέψεις υπάρχουν για «καθάρισμα» του ομίλου από τις παθογένειες που τόσα χρόνια τον ταλαιπωρούσαν με απώτερο σκοπό την πώλησή του «άσπιλου και αμόλυντου» σε διεθνή ή ακόμα και Ελληνα επενδυτή.

Κάτι τέτοιο προς το παρόν διαψεύδεται, κυρίως λόγω του υψηλού δανεισμού που εξακολουθεί να έχει η εταιρεία, όμως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις προθέσεις των νεαρών Φιλίππου. Των κλώνων δηλαδή των ιδρυτών της ΦΑΓΕ, οι οποίοι δεν δείχνουν την ίδια ζέση για τις milk business με τους πατεράδες τους.

Ας μην ξεχνάμε πως άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στις εργοστασιακές μονάδες της εταιρείας στη Μεταμόρφωση αποδίδουν το αρνητικό σερί των καταστροφών που είχε προηγηθεί των εφετινών θετικών εκπλήξεων στο 2005. Τη χρονιά δηλαδή που οι παραδοσιακοί ηγέτες του ομίλου Γιάννης και Κυριάκος Φιλίππου αποφάσισαν να αποχωρήσουν και να αφήσουν τα ηνία στα παιδιά τους.

Η αποχώρησή είχε να κάνει με τις κακές σχέσεις που τα δύο αδέλφια είχαν, λόγω σειράς προβλημάτων που βασίζονταν σε ενδοοικογενειακούς λόγους, δηλαδή τις διαφορές μεταξύ των συζύγων των δύο ιδρυτών της εταιρείας: της συζύγου του Γιάννη Φιλίππου, Βίκυς, και της αντίστοιχης του αδελφού του Κυριάκου, Δήμητρας. Φυσικά και οι δύο αδελφοί ανέκαθεν διέπονταν από μια διαφορετική λογική ζωής, η οποία φάνηκε στα προχωρημένα… εξήντα τους.

Ο Γιάννης Φιλίππου μοίραζε τον χρόνο του μεταξύ του ρίσκου των αγώνων ταχύτητας και της έντονης ζωής. Ο Κυριάκος Φιλίππου, έχοντας αποφοιτήσει από το Τμήμα Χημικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κλότσησε μια εξασφαλισμένη σταδιοδρομία στην Αγροτική Τράπεζα για να αφοσιωθεί στις business και ειδικότερα στο γιαούρτι. Η κοινή τους εταιρεία, η ΦΑΓΕ, κερδίζει διαρκώς στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, ενώ στις αρχές του ’90 κυριολεκτικά εκτοξεύεται χάρη στη διεθνή πατέντα του γιαουρτιού Total.

Η «Elbisco», η «Aspect» και η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ

Η ενασχόληση όμως του τελευταίου με την «Elbisco Συμμετοχών», μια εταιρεία που σήμερα έχει τα δικά της μεγάλα προβλήματα και την οποία διαχειρίζεται ο γαμπρός του επιχειρηματία εφοπλιστής Ν. Κουμάνταρος, γρήγορα αποδεικνύει το χάσμα των σχέσεων. Σε απάντηση αυτών ο

Γιάννης Φιλίππου δημιουργεί τη «Hellenic Quality Foods» ενώ διατηρούσε τη «ΒΙΣ Ιωφίλ», την «Τρόφιμα Ελλάς» και τη διαφημιστική εταιρεία «Aspect». Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τη χρόνια εμπλοκή του στα διοικητικά της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ, για την οποία έχουν χυθεί τόνοι μελάνι κυρίως λόγω των συνεχών καβγάδων του με την εξέδρα.

Δύο διαφορετικοί big brothers

Επικοινωνιακός και ιδιαίτερα αγαπητός στην αγορά, ο «κύριος Γιάννης» έχει πάντοτε μια καλή ιστορία να θυμηθεί. Δεξί του χέρι είναι ο γιος του Θανάσης, ο οποίος και φέρει το βάρος της πορείας της ΦΑΓΕ, παρέα όμως με τον ξάδελφό του Κύρο, από τη μεριά του Κυριάκου Φιλίππου.

Τα δύο ξαδέλφια ακούγεται ότι δεν έχουν και την πλέον αγαστή συνεργασία, γεγονός που αντανακλάται στα αποτελέσματα του πολύπαθου ομίλου. Πάντως τελευταία φαίνεται να τα καταφέρνουν καλύτερα. Η συνέχεια θα δείξει κατά πόσο επέλεξαν τη λογική «το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης