Κορκίδης: Ο προϋπολογισμός του 2015 δεν εμπεριέχει νέα δημοσιονομικά μέτρα

Κορκίδης: Ο προϋπολογισμός του 2015 δεν εμπεριέχει νέα δημοσιονομικά μέτρα

Προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ ή 5,65 δισ. ευρώ, επιστροφή στην ανάπτυξη της τάξης του 2,9% και μείωση της ανεργίας στο 22,6% - Δεν συμπεριλαμβάνει τις αναμενόμενες μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές επιχειρήσεων και ιδιωτών

Παρά τη σταθεροποίηση των βασικών οικονομικών μεγεθών που περιγράφονται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, δεν φαίνεται να έχει ληφθεί υπόψη μια σειρά παραμέτρων και προκλήσεων, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, επί του σχεδίου του κρατικού Προϋπολογισμού 2015.

Ειδικότερα ανέφερε ότι, σοβαρό προβληματισμό έχουν προκαλέσει ορισμένα στοιχεία, όπως η έλλειψη της ρευστότητας στην αγορά, η οποία παραμένει ουσιαστικής σημασίας πρόκληση, παρά την επιτυχή ολοκλήρωση των stress tests και η διατήρηση της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης σε περίοδο αβεβαιότητας και οικονομικής στενότητας που επιβεβαιώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να επιτύχει υψηλότερα έσοδα το κρίσιμο 2015, σε μία περίοδο μάλιστα, όπου τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε ΔΟΥ, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες έχουν εκτιναχθεί σε 71,5 δις., 20 δις. και 80 δις. ευρώ αντίστοιχα. 

Ακόμη, αναφέρει ο κ. Κορκίδης, ο προϋπολογισμός δεν απολαμβάνει την έγκριση της τρόικας, η οποία έχει εκφράσει ανοικτά τις διαφωνίες της. 

Το πολυσυζητημένο δημοσιονομικό κενό που προϋπολογίζει το ΥΠΟΙΚ, θα είναι μηδαμινό και θα ανέλθει σε 0,1% του ΑΕΠ ή 225 εκατ. ευρώ, εκτίμηση που έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την αντίστοιχη της τρόικας η οποία προβλέπει ότι θα ξεπερνάει τα 2 δισ. 

Επιπλέον, η τηλεδιάσκεψη την προηγούμενη της δημοσιοποίησης της έκθεσης του προϋπολογισμού δεν κατέστη δυνατό να αμβλύνει αυτές τις διαφορές. 

«Ως εκ τούτου, η εξέλιξη αυτή συμβάλλει στη διόγκωση της αβεβαιότητας σε μία περίοδο όπου αφενός η σταθερότητα αποτελεί πρωταρχικό στόχο και αφετέρου η ελληνική οικονομία φαίνεται να είναι έτοιμη να αλλάξει σελίδα, αφού έχει ήδη καταβάλλει βαρύτατο κοινωνικό και οικονομικό κόστος» λέει.

Συμπερασματικά, ο προϋπολογισμός του 2015 δεν εμπεριέχει νέα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ ή 5,65 δισ. ευρώ, επιστροφή στην ανάπτυξη της τάξης του 2,9% και μείωση της ανεργίας στο 22,6%, αλλά δεν συμπεριλαμβάνει -προσθέτει ο κ. Κορκίδης- τις αναμενόμενες μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές επιχειρήσεων και ιδιωτών.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

panos

Περιέχει μόνο μέτρα που ψηφίστηκαν από το πρώτο μνημόνιο και θα εφαρμοστούν τώρα! Άστο γατάκι Κορδίκη σας μάθαμε. Θα μας μάθετε κι εσείς σε λίγο καιρό. Δεν θα ξέρετε από που να φύγετε

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

357136331

Starbucks, Tesla, Toyota, Apple και άλλες, μετρούν τεράστιες ζημιές - Oι αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν πτήσεις και έσπασαν εφοδιαστικές αλυσίδες - Μεγάλες τράπεζες υποχρεώνουν το προσωπικό τους να εργάζεται από το σπίτι - Πώς ο νέος κορωνοϊός μπορεί να ναρκοθετήσει την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας

asde

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, θεσμικών φορέων και υψηλόβαθμων στελεχών της Αντιπολίτευσης και του κλάδου της Υγείας, πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020, στο Hilton Αθηνών.