LIVE

Κορωνοϊός

Τι θα κάνουν οι τράπεζες με τις αυξήσεις μετά την πτώση των αγορών

Τι θα κάνουν οι τράπεζες με τις αυξήσεις μετά την πτώση των αγορών

Προσεκτικές κινήσεις από τους τραπεζίτες λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και της ελεύθερης πτώσης του Χρηματιστηρίου

Με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε ένα πολύ ρευστό και ασαφές περιβάλλον, οι τραπεζίτες ζυγίζουν προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τους μετά τα stress tests. Η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί σε συνδυασμό με την πρόσφατη κατάρρευση των μετοχών στο Χρηματιστήριο «παγώνει» τους σχεδιασμούς. Η προοπτική να προχωρήσουν οι τράπεζες σε αυξήσεις κεφαλαίου το επόμενο διάστημα είναι μια πολύ σοβαρή πιθανότητα. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη απάντηση τόσο για τη χρονική στιγμή, όσο και τους όρους με τους οποίους μπορεί να προχωρήσουν οι τράπεζες σε αυξήσεις κεφαλαίου.

Τα αποτελέσματα των stress tests έδεσαν τα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς όπως προέκυψε οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται νέα κεφάλαια. Στο κλίμα των πολιτικών αντιπαραθέσεων πολύ δύσκολα το ΤΧΣ θα ενέκρινε νέες αυξήσεις κεφαλαίου. Στην αγορά μάλιστα φημολογείται ότι το Ταμείο συνέστησε την παραμονή της ανακοίνωσης των stress tests σε τράπεζα που βολιδοσκόπησε τη διοίκησή του για αύξηση 400-500 εκατ. να μην προχωρήσει. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κύκλοι του ΤΧΣ παρατηρούσαν ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία μια πολύ δύσκολη διαδικασία και πλέον πρέπει να αφήσουμε την αγορά να ηρεμήσει, να ολοκληρωθεί ενδεχομένως και η διαδικασία αξιολόγησης από την τρόικα και να υπάρξουν αποφάσεις στη συνέχεια.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου και οι τραπεζίτες θα προτιμούσαν οι αποφάσεις να ληφθούν σύντομα. Ταυτόχρονα, όμως, αυξήσεις κεφαλαίου δεν μπορούν να γίνουν με το Χρηματιστήριο σχεδόν σε ελεύθερη πτώση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τραπεζικός δείκτης έχασε 3,77% τη Δευτέρα, 5,69% την Τρίτη και 5,77% την Τετάρτη.

Μετά τα stress tests τόσο η Εurobank, όσο και η Εθνική θα πρέπει να καταθέσουν ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας capital plan. H Εθνική ήδη από την πρώτη της ανακοίνωση, στις 26 Οκτωβρίου, αναφέρει ότι «συνεπής με τις οδηγίες της ΕΚΤ, η ΕΤΕ θα υποβάλει ως σχέδιο ενίσχυσης κεφαλαίων το ως άνω εγκριθέν Δυσμενές Δυναμικό Σενάριο, το οποίο καταλήγει σε πλεόνασμα κεφαλαίων 2 δισ. και δεν απαιτείται καμία επιπλέον κίνηση κεφαλαιακής ενίσχυσης».

Είναι πολύ πιθανό τις επόμενες εβδομάδες ο νέος επόπτης του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή η ΕΚΤ, να υποδείξει σε ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου. Μια τέτοια εξέλιξη θα έλυνε τα χέρια του ΤΧΣ και θα άνοιγε τον δρόμο για τις αυξήσεις. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο καταλύτης των εξελίξεων στις τραπεζικές διεργασίες πιθανόν να προέλθει από τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που ήδη έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Ιούνιο - Ιούλιο 2014. Μεταξύ άλλων, έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις που είναι πρακτικά δύσκολο να τηρηθούν, όπως η απόσυρση από τα Βαλκάνια. Ταυτόχρονα, το ποιοτικό κριτήριο θα είναι η επίτευξη ικανοποιητικής οργανικής κερδοφορίας. Με το πρίσμα αυτό θα εξεταστούν από την ΕΚΤ οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών και είναι πιθανόν να τους ζητηθεί να αποκτήσουν ποιοτικότερης διαβάθμισης κεφάλαια.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης