LIVE

Κορωνοϊός

Στα 110 εκατ. ευρώ τα οφέλη από τις αλλαγές στην ελληνική ηλεκτρική αγορά

Στα 110 εκατ. ευρώ τα οφέλη από τις αλλαγές στην ελληνική ηλεκτρική αγορά

Τι σχεδιάζεται για το 2015, πού διαφωνούν και συμφωνούν οι παράγοντες της αγοράς

Στο νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα και στα οφέλη του αναφέρθηκαν παράγοντες της αγοράς, αλλά και στελέχη της κυβέρνησης, εστιάζοντας στα βήματα για την απελευθέρωση του ηλεκτρισμού και τον ρόλο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, την Παρασκευή. Επίσης, ο διευθυντής Πετρελαϊκής Πολιτικής του υπουργείου Ενέργειας Σπύρος Μπέλλας ανακοίνωσε ότι είναι θέμα ημερών η δημοσίευση στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της προκήρυξης για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Στο πάνελ «Ενεργειακοί διάλογοι», συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, κ. Μίλτος Ασλάνογλου, ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ, κ. Αναστάσιος Γκαρής, ο κ. Γιώργος Στάμτσης, γενικός διευθυντής του ΕΣΑΗ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων εταιρειών Ηλεκτρικής ενέργειας), το μέλος του προεδρείου της ΕΒΙΚΕΝ και ο Κωνσταντίνος Αθανασιάδης, μέλος του νεοσύστατου ΕΣΕΠΗΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Εμπόρων και Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας). Παρών ήταν και ο υφυπουργός Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου και ο Γ. Γιαρέντης, πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ.  

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, υπογράμμισε ότι τρία είναι τα σημεία που πρέπει να εστιάσει η κυβέρνηση στον ενεργειακό τομέα είναι: Στρατηγικός σχεδιασμός, ο πολύπλευρος διάλογος και ο σεβασμός προς τον Έλληνα πολίτη και καταναλωτή. Πρόσθεσε, επίσης,  ότι «ο τομέας ηλεκτρισμού γίνεται κεντρικός πυλώνας για το παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης στο εξής, από εστία στρεβλώσεων».

Επίσης, ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε ότι σε συνεργασία με τη ΡΑΕ η κυβέρνηση αναδιαμόρφωσε το ρυθμιστικό πλαίσιο στον ηλεκτρισμό, με οφέλη που αγγίζουν ήδη τα 110 εκατ. ευρώ και ότι το νέος έτος αναμένονται  οι μεταρρυθμίσεις και στη χονδρεμπορική με τις  δημοπρασίες ΝΟΜΕ για τόνωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και η άρση της επιλεξιμότητας στους βιομηχανικούς καταναλωτές ώστε να λαμβάνουν μέρος στις δημοπρασίες της ΔΕΠΑ.

Παράλληλα ολοκληρώνεται η διαβούλευση για τον μηχανισμό επαρκούς ισχύος ώστε να υπάρχει αυξημένη ευελιξία. «Οι αλλαγές στη χονδρεμπορική μαζί με τις αποκρατικοποιήσεις θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες και επενδύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, στο συνέδριο. 

Ελληνικά πετρέλαια 
Ο διευθυντής Πετρελαϊκής Πολιτικής του υπουργείου Ενέργειας Σπύρος Μπέλλας ανακοίνωσε ότι είναι θέμα ημερών η δημοσίευση στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της προκήρυξης για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης και ότι θα ακολουθήσει περίοδος 6 μηνών για τη υποβολή  προσφορών, τριών για την αξιολόγησή τους και άλλων 3 μηνών για διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές, πριν την υπογραφή των συμβάσεων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο τόνισε ότι «αρκετές πετρελαϊκές εταιρίες θέλουν να συμμετάσχουν στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα λόγω της πολιτικής σταθερότητας που επικρατεί» και εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία». Σχετικά με τα κοιτάσματα του Πρίνου, τα οποία εκμεταλλεύεται η Energean, δήλωσε ότι ι μέχρι στιγμής η περιοχή έχει παράξει 115 εκατ. βαρέλια και τα πιστοποιημένα αποθέματα είναι 30 εκατ. 

ΑΔΜΗΕ

Ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Γιάννης Γιαρέντης τόνισε ότι η αποκρατικοποίηση του Διαχειριστή είναι σε πολύ καλό δρόμο και ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Επίσης, υποστήριξε ότι η αγορά πρέπει να περιλαμβάνει προθεσμιακή αγορά και διμερή συμβόλαια, ενώ σημαντική παράμετρος για το μέλλον της αγοράς είναι οι ΑΠΕ. «Θα μπορούσαν οι μονάδες ΑΠΕ με ισχύ άνω των 10 μεγαβάτ να έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις όπως και οι υπόλοιποι παραγωγοί», δήλωσε. 
Σχετικά με το μηχανισμό επαρκούς ισχύος, ο κ. Γιαρέντης ανέφερε ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια αλλάζει το περιβάλλον υπό το οποίο διαμορφώθηκε ο μηχανισμός πως «ο μηχανισμός θα πρέπει να είναι τεχνολογικά ουδέτερος και το θέμα της αμοιβής των ΑΠΕ για συμμετοχή σε μηχανισμούς πρέπει να εξετάζεται συνολικά. 

ΡΑΕ, ΛΑΓΗΕ, προμηθευτές 
Οι παράγοντες της αγοράς και οι εκπρόσωποι των ρυθμιστικών αρχών εστίασαν στο target model, στο ΝΟΜΕ, τη βιομηχανία και το ρόλο της ΔΕΗ. Ειδικότερα, ο κ. Ασλάνογλου της ΡΑΕ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «εμείς έχουμε επιλέξει και βγάλαμε σε διαβούλευση ένα σχέδιο το οποίο λέει ότι συνεχίζουμε να έχουμε μια κεντρικά διαχειριζόμενη αγορά και πρόσθεσε ότι τα διμερή συμβόλαια ποτέ δεν απαγορεύονταν στην ελληνική αγορά, αλλά δεν γίνονταν στην πράξη επειδή δεν υπήρχαν αρκετοί παίκτες. Ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ αναφερόμενος στο θέμα του ΝΟΜΕ, τόνισε ότι «είναι ένα μέτρο που σκοπός του είναι να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να αρχίσουν να λειτουργούν όλοι οι υπόλοιποι μηχανισμοί για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας»

Στο ζήτημα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ, κ. Αναστάσιος Γκαρής, ο οποίος έκανε λόγο για δυνατότητες και ότι «θα δώσουμε την ευκαιρία στην αγορά να αγοράζει και να πουλάει με ευελιξία ηλεκτρικό ρεύμα», ενώ πρόσθεσε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές θα πρέπει να μπουν στην αγορά και μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας.
Ο  γενικός διευθυντής του ΕΣΑΗ υπογράμμισε την ανάγκη για μείωση του ενεργειακού κόστους και τις επενδύσεις στις υποδομές, όπως οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών που είναι σε θέση να περιορίσουν το κόστος σημαντικά για τους καταναλωτές, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «θα υπάρξει ανταγωνιστικότητα όταν υπάρξει πρόβαση στους λιγνίτες και την υδροηλεκτρική παραγωγή για τους ανεξάρτητους παραγωγούς». 

Ο κ. Αντώνης Κοντολέων, μέλος του προεδρείου της ΕΒΙΚΕΝ επανέλαβε ότι η βιομηχανία παραμένει εγκλωβισμένη ανάμεσα στα μονοπώλια της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ και πως  «το πείραμα της μικρής ΔΕΗ είναι καταδικασμένο να αποτύχει, οπότε θα έχουμε μονοπώλιο και στο ορατό μέλλον». Σχετικά με το ΝΟΜΕ δήλωσε ότι αποτελεί μονόδρομο, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και όχι επιλεκτικά. Τέλος, ο κ. Κωνσταντίνος Αθανασιάδης, μέλος του νεοσύστατου ΕΣΕΠΗΕ, αναφερόμενος στο ΝΟΜΕ, τόνισε ότι « μπορεί να βοηθήσει στο άνοιγμα της αγοράς λιανικής, αλλά θα πρέπει να συνοδευτεί με την πρόσβαση των παραγωγών στους λιγνίτες»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης