Κομισιόν: Τι θα γίνει στην Ελλάδα αν ο Πούτιν «κόψει» την παροχή φυσικού αερίου

Κομισιόν: Τι θα γίνει στην Ελλάδα αν ο Πούτιν «κόψει» την παροχή φυσικού αερίου

Σε περίπτωση πλήρους διακοπής έξι μηνών, η Ελλάδα θα έχει συγκριτικά μικρές απώλειες, ενώ η Βουλγαρία είναι η πιο εκτεθειμένη χώρα - Αν, όμως,  οι χώρες της Ε.Ε. συνεργαστούν και ανταλλάξουν μεταξύ τους φυσικό αέριο, οι επιπτώσεις θα μετριαστούν σε μεγάλο βαθμό

Κομισιόν: Τι θα γίνει στην Ελλάδα αν ο Πούτιν «κόψει» την παροχή φυσικού αερίου
Για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προετοιμάζεται η Ευρώπη, η οποία το θεωρεί ακόμα ως ένα «ρεαλιστικό» σενάριο και παρουσίασε μία πρώτη μελέτη-ανάλυση των συνεπειών των προβλημάτων της τροφοδοσίας από τη Μόσχα προς την Ε.Ε., ενόψει της Συνόδου Κορυφής 23-24 Οκτωβρίου.

Η πλήρης διακοπή μέσω της Ουκρανίας παραμένει ένα ρεαλιστικό σενάριο, όσο η Μόσχα και το Κίεβο δεν καταλήγουν σε μια οριστική συμφωνία σχετικά με την τιμή του φυσικού αερίου που πωλεί η Gazprom, το οποίο εκτιμάται ότι θα κρατήσει περίπου έξι μήνες. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο αποτελεί την κύρια εναλλακτική λύση για να αυξηθούν οι προμήθειες σε περίπτωση σοβαρών ελλείψεων, σύμφωνα με την έκθεση. Το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου αντιπροσωπεύει το 22% της συνολικής κατανάλωσης της Ευρώπης και αντικαθίσταται κυρίως από την αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, η τιμή του οποίου είναι υψηλότερη. Υπό κανονικές συνθήκες, το μερίδιο του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ε.Ε. είναι 7%, αλλά θα αυξηθεί στο 33% σε ένα σενάριο πλήρους διακοπής.

ΓΡΑΦΗΜΑ 1. Αριστερά οι ανάγκες σε περίπτωση συνεργασίας και δεξιά το σενάριο “μη συνεργασίας”



Κλείσιμο

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Ελλάδα, σε περίπτωση πλήρους διακοπής έξι μηνών, θα έχει συγκριτικά μικρές απώλειες, ενώ η Βουλγαρία είναι η πιο εκτεθειμένη χώρα. Αν, όμως,  οι χώρες της Ε.Ε. συνεργαστούν και ανταλλάξουν μεταξύ τους φυσικό αέριο, οι επιπτώσεις θα μετριαστούν σε μεγάλο βαθμό. Η Ελλάδα σε μία περίπτωση αλληλοβοήθειας θα πρέπει, όπως έχει δεσμευθεί, να βοηθήσει τη Βουλγαρία.

Στο σενάριο «μη συνεργασία», θα υπάρξουν ελλείψεις εφοδιασμού που ξεπερνούν το 40% προς το τέλος της περιόδου των έξι μηνών για τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Προβλήματα θα έχουν και η Λιθουανία, η Εσθονία και η Φινλανδία. Σε λίγο καλύτερη θέση θα είναι η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης