Η στήριξη των Ευρωπαίων «φρενάρει» τις αναταράξεις στην ελληνική οικονομία

Η στήριξη των Ευρωπαίων «φρενάρει» τις αναταράξεις στην ελληνική οικονομία

Ραγδαία αποκλιμάκωση του spread δανεισμού μετά τη διπλή παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας από Κομισιόν και Ντράγκι - Στο 8,15% διαμορφώνεται το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου - Moody's: Λάθος η πρόωρη έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο

Η στήριξη των Ευρωπαίων «φρενάρει» τις αναταράξεις στην ελληνική οικονομία
Ισχυρή ανοδική αντίδραση λαμβάνει χώρα στην Αθήνα μετά το διήμερο «σφυροκόπημα». Το ελληνικό ομόλογο εμφανίζει υψηλή απόδοση ξεπερνώντας ελαφρά το 9%.

Οι αγορές όμως, στην Ευρώπη, είναι ανοδικές εξαιτίας της φημολογίας για τις αγορές από την ΕΚΤ και τον Ντράγκι.  Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται τίτλοι που ευνοούνται από το οικονομικό περιβάλλον, αλλά και οι μετοχές που υποχώρησαν έντονα το τελευταίο διάστημα.

Στις 14:40 ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 928 μονάδες, και σημείωνε άνοδο 6,78%. Λίγο αργότερα, στις 15:30, η άνοδος έφτανε στο 7,02% και ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν στις 930,17 μονάδες. Στις 16:00 η άνοδος του γενικού δείκτη έφτανε το 7,78% ενώ λίγο πριν το κλείσιμο, στις 17:00, ήταν στο +7,57%. Τελικώς το Χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο 7,21% στις 931 μονάδες.

Το ισχυρό rebound στην Αθήνα οφείλεται κυρίως στο ότι σήμερα οι αγοραστές δείχνουν το πραγματικό τους «πρόσωπο» με αρκετές μετοχές μάλιστα να σημειώνουν άνοδο πάνω απο 6-7%.

Η αγορά επέστρεψε στις 900 μονάδες, μετά απο ένα μεγάλο ξεπούλημα στις μετοχές, και φαίνεται πως οι ενδιαφερόμενοι αλλά και οι traders επιδιώκουν τις ανοδικές τιμές, ώστε να βγεί προσφορά  απο τους επενδυτές που ανησυχούν για το πολιτικό σκηνικό. Ουσιαστικά τίποτα δεν έχει αλλάξει σε ό,τι αφορά τις πολιτικές ανησυχίες, ωστόσο σε οικονομικό επίπεδο οι αναφορές ότι η Αθήνα θα έχει απόθεμα για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, προσφέρει μια προστασία στους επενδυτές. Απο πλευράς, όμως, τεχνικής ανάλυσης η άνοδος αναμενόταν αφού η αγορά είχε υπερπουλκηθεί το τελευταίο διάστημα απο τα funds τα οποία δεν ήθελαν να αναλάβουν το πολιτικό ρίσκο να παραμένουν στην Ελλάδα.
Κλείσιμο

Με άνοδο 8,21% η Αlpha Bank και πάνω από 7% για την MIG, την Motor Oil και την Μπελα. Στα 2,01 ευρώ η μετοχή  της Εθνικής -έπειτα από το χθεσινοβραδινό ράλι στη Νέα Υόρκη με κέρδη 11%. Κέρδη 6,07% για την  Eurobank. Με άνοδο 6,47% η ΕΧΑΕ στα 547 ευρώ. Κέρδη 5,76% ο ΟΤΕ στα 9,37 ευρώ και 6,62% για τον ΟΠΑΠ στα 8,53 ευρώ. Με άνοδο 7,32% η ΔΕΗ στα 6,6 ευρώ. Στα 85 εκατ. ευρώ ο τζίρος ύστερα από δύο ώρες συνεδρίασης.  


Πέφτει το spread
Λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι το spread του ελληνικού 10ετους ομολόγου – σε σύγκριση με το γερμανικό δεκαετές – έπεφτε κατά περίπου στις 730 μονάδες βάσης.

Το επιτόκιο του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 8,15% σημειώνοντας πτώση κατά περίπου 100. Η πτώση υπερβαίνει το 9% μέσα σε μια ημέρα και δείχνει τα κέρδη και τις αποδόσεις που επιτυγχάνουν οι παίκτες στις αγορές ομολόγων.


Moody's: Λάθος η πρόωρη έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο
Σε ειδική έκθεση, ο οίκος αξιολόγησης Moody's επισημαίνει ότι ταχύτερη έξοδος από το πρόγραμμα της τρόικας θα δημιουργούσε αβεβαιότητες στην άντληση κεφαλαίων και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων («Early Exit From Troika Programme Would Raise Funding and Reform Uncertainties» στο αγγλικό κείμενο).

«Μια γρηγορότερη έξοδος από το πρόγραμμα θα δημιουργούσε χρηματοδοτικά ρίσκα για την Ελλάδα, δεδομένων των υψηλών χρηματοδοτικών της αναγκών για τον επόμενο χρόνο» υπογραμμίζει ο οίκος.

Κατά τη Moody's, οι ανάγκες αυτές ανέρχονται στα 20 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα λάβει οικονομική βοήθεια η χώρα από τους επίσημους πιστωτές της.

Επιπλέον, η Moody's αναφέρει πως ο ρυθμός των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων «πιθανόν να επιβραδυνθεί χωρίς τη σύνδεσή τους με τους αυστηρούς όρους που υπάρχουν στο πρόγραμμα».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης