Σε ελεύθερη πτώση το Χ.Α - Στο 5,7% οι απώλειες

Σε ελεύθερη πτώση το Χ.Α - Στο 5,7% οι απώλειες

Στο «κόκκινο» οι μετοχές - Προβληματισμός των επενδυτών για το πολιτικό ρίσκο των επόμενων μηνών - Ανεβαίνουν τα spreads δανεισμού - Στο 7% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου - WSJ: Γιατί πουλάνε ελληνικά ομόλογα οι ξένοι επενδυτές

Σε ελεύθερη πτώση το Χ.Α - Στο 5,7% οι απώλειες
Με βαριές απώλειες που ενδοσυνεδριακά ξεπέρασαν και το 6,16% έκλεισε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει πολυ κάτω από το «ψυχολογικό» και τεχνικό επίπεδο των 1.000 μονάδων, στις 948,21 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5,7%. Ως μία από τις αιτίες της σημερινής βουτιάς θεωρείται το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται στο εξωτερικό το οποίο συνδυάζεται με τον εντονότατο προβληματισμό που διακατέχει τους δραστηριοποιούμενους στο Χ.Α, Έλληνες και ξένους, αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.

Πρακτικά εκείνο που πρωτίστως προβληματίζει τους επενδυτές – και τους απομακρύνει από κάθε διάθεση ανάληψης ρίσκου – είναι η πολιτική αβεβαιότητα στο εσωτερικό της χώρας, εν όψει μάλιστα και της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα 6,5% στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ.

Οι ξένοι επενδυτές αποφεύγουν το πολιτικό ρίσκο και βγαίνουν από την αγορά με την σκέψη ότι, αν μείνουν εντός, τότε θα καταγράψουν μεγαλύτερες απώλειες στα μέσα Νοεμβρίου όταν κλείνουν οι περισσότεροι τα βιβλία. Από την άλλη πλευρά στα παράγωγα συνεχίζεται το ίδιο με πώληση μετοχών και αγορά συμβολαίων.

Κλείσιμο
Το αρνητικό κλίμα δεν καταφέρνει να αναστρέψει ούτε η νέα έκθεση της Goldman Sachs ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν μόλις 1 δισ. ευρώ για τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Ο Γενικός Δείκτης κινείτο περίπου στις 13.00 το μεσημέρι με πτώση 4,55% στις 960 μονάδες και ο FTSE 25 με πτώση 4,60% στις 312 μονάδες.

Την ίδια ώρα στο “κόκκινο” βρίσκονται όλες οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ο δείκτης ZEW για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία απογοήτευσε επενδυτές και αναλυτές, υποχωρώντας σε χαμηλό δύο ετών και ενισχύοντας τους φόβους για την πορεία ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, στο υψηλότερο επίπεδο 7 μηνών ενισχύεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου. Κι εδώ η αιτία ορίζεται, από τους αναλυτές, ως ο πολιτικός κίνδυνος και τα σχέδια για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο που “τρομάζουν” τους αγοραστές ομολόγων.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο newmoney.gr

Wall Street Journal: Γιατί πουλάνε ελληνικά ομόλογα οι ξένοι
Έξι μήνες μετά την εντυπωσιακή επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων, οι επενδυτές το ξανασκέφτονται, γράφει η Wall Street Journal, καθώς η απόδοση του 10ετούς ξεπέρασε και το 7%.

Η αμερικανική εφημερίδα συνδέει την άνοδο των αποδόσεων με τις νέες δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ να απολαμβάνει μεγάλο προβάδισμα, εν όψει της εκλογής Προέδρου, αλλά και με το γεγονός ότι το σχέδιο Σαμαρά για την έξοδο από το μνημόνιο έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις του με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, που θα  προτιμούσαν η Ελλάδα να παραμείνει σε πρόγραμμα.

“Με το ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δεν προκαλεί έκπληξη ότι η αγορά προεξοφλεί μεγαλύτερα ρίσκα”, δηλώνει ο Gareth Colesmith, διαχειριστής της Insight Investment.

Κάποιοι επενδυτές πιστεύουν ότι η Αθήνα έχει κάνει εντυπωσιακή προσπάθεια, αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα ελληνικά ομόλογα σαν ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα, εξηγεί η WSJ.

“Η οικονομία αναρρώνει”, λέει ο Nicola Marinelli, διαχειριστής της Sturgeon Capital, η οποία αγόρασε ελληνικούς τίτλους στην έκδοση του Απριλίου. Η εταιρεία του πούλησε τα ομόλογα στα μέσα του καλοκαιριού, βγάζοντας κέρδη από το ράλι. “Δεν είναι ότι τα ελληνικά ομόλογα έγιναν ξαφνικά μία σταθερή, χαμηλής μεταβλητότητας επένδυση. Πρόκειται για καιροσκοπικό play”, λέει ο Marinelli.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ευάλωτα απέναντι σε μία ευρύτερη αποχώρηση των επενδυτών από τα assets ρίσκου, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη εξακολουθούν να κινούν τις αγορές, σημειώνεται.

“Είναι κακό το timing. Θα έλεγα ότι εάν βρισκόμασταν σε ένα πιο bullish περιβάλλον, τα νέα που είδαμε δεν θα είχαν την ίδια επίπτωση στα ομόλογα”, εξηγεί ο Marinelli.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης