Η μάχη του ΟΤΕ

Η μάχη του ΟΤΕ

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος αναμένεται σήμερα να παρουσιάσει επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία η τροπολογία που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομίας είναι διάτρητη νομικά, καθώς ουσιαστικά θέτει σε αμφισβήτηση τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης. Επιπλέον, ο κ.Βγενόπουλος θα τονίσει ότι η MIG προτίθεται να ανεβάσει το ποσοστό της στον ΟΤΕ πάνω από το 20%, ούτως ώστε να μπορεί να προχωρήσει στην ενοποίηση των μεγεθών του Οργανισμού στον δικό της ισολογισμό με την μέθοδο της καθαρής θέσης.
Πάντως, ο

Η μάχη του ΟΤΕ

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος αναμένεται σήμερα να παρουσιάσει επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία η τροπολογία που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομίας είναι διάτρητη νομικά, καθώς ουσιαστικά θέτει σε αμφισβήτηση τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης. Επιπλέον, ο κ.Βγενόπουλος θα τονίσει ότι η MIG προτίθεται να ανεβάσει το ποσοστό της στον ΟΤΕ πάνω από το 20%, ούτως ώστε να μπορεί να προχωρήσει στην ενοποίηση των μεγεθών του Οργανισμού στον δικό της ισολογισμό με την μέθοδο της καθαρής θέσης.
Πάντως, οι άνθρωποι της αγοράς υπενθυμίζουν πως δεν σταμάτησαν οι επενδύσεις όταν ξέσπασε μια ανάλογη διαμάχη στις ΗΠΑ ( λιμάνια), και τονίζουν και την γενικότερη προσπάθεια που εξελίσσεται στην Ευρώπη, σε ότι αφορά το έλεγχο μια σειράς δημόσιων επιχειρήσεων.
Μάλιστα, ο κ. Παπακωνσταντίνου της P&K πιστεύει πως η συγκεκριμένη τροπολογία δεν θα αποτελέσει πρόβλημα, αλλά πιθανόν να αποτελεί και ευκαιρία για όσες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θελήσουν να τοποθετηθούν ως στρατηγικοί επενδυτές στις ελληνικές κρατικές εταιρείες. Από την πλευρά του,  ο κ. Ταμβακάκης της  Αlpha Trust, θεωρεί πως είναι πολύ νωρίς να διακρίνουμε τις προθέσεις της κυβέρνησης και αποδίδει την ένταση στην δυσκολία επικοινωνίας μεταξύ Κυβέρνησης και MIG.        


“Δεν θα επηρεαστούν οι ξένοι επενδυτές”
 

O κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου της Εθνικής -P&Κ Χρηματιστηριακής, υποστηρίζει ότι, ένας στρατηγικός επενδυτής (όπως , εν προκειμένω για τον ΟΤΕ, οι Deutsche Telecom, France Telecom κ.α.) εάν θέλει να αποκτήσει ποσοστό σε μια δημόσια επιχείρηση θα είναι πιο εύκολο να το κάνει μέσω της συγκεκριμένης τροπολογίας. Μάλιστα, όπως διευκρινίζει, και στην Αμερική δεν σταμάτησαν οι επενδύσεις όταν έγινε προσπάθεια εξαγοράς των λιμανιών από το Dubai Ports και η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε.    
“Το ζήτημα είναι εάν η κυβέρνηση αποφάσισε την κατάθεση της τροπολογίας διαθέτοντας την πολιτική βούληση και όχι επειδή αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα στον ΟΤΕ. Θέλω να πιστεύω ότι, υπήρχε η πολιτική βούληση για να οριοθετήσει από εδώ και πέρα τα πράγματα σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επιχειρήσεις.”, δηλώνει ο πρόεδρος της P&K κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου.
Ο ίδιος παραπέμπει στην πανευρωπαϊκή συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον έλεγχο των δημόσιων επιχειρήσεων, τόσο στην Γαλλία, όσο και στην Γερμανία.


“Δυσκολία επικοινωνίας”

 Στην δυσκολία επικοινωνίας μεταξύ Kυβέρνησης – MIG αποδίδει ο πρόεδρος της Alpha Trust κ. Φαίδωνας Ταμβακάκης τις εξελίξεις όσον αφορά τον έλεγχο του ΟΤΕ.
Ο κ. Ταμβακάκης θεωρεί πως είναι πολύ νωρίς για να κρίνει κανείς τις προθέσεις της κυβέρνησης καθώς δεν είναι σαφές τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Επιπλέον, όπως προσθέτει η υπόθεση των τηλεπικοινωνιών είναι από μόνη της ένα  ευαίσθητο θέμα.
Υπενθυμίζει ότι, και στην Ευρώπη γενικότερα διακρίνεται μια δυσκολία στον αποχωρισμό των επιχειρήσεων από το κράτος, καθώς αρκετές κυβερνήσεις είναι φιλελεύθερες στην θεωρία. Ο κ.Ταμβακάκης συμπληρώνει ότι, μόνο στην Αγγλία τα πράγματα είναι ξεκάθαρα όπου το κράτος δεν έχει πρόβλημα να παραχωρήσει δίκτυα ( νερό- φυσικό αέριο) σε ξένες επιχειρήσεις, καθώς θεωρεί ότι ανά πάσα στιγμή διαθέτει τους τρόπους προκειμένου να ελέγξει τους ξένους επενδυτές.     


Copy paste από το …Άγκελα vs Πούτιν!

Η αλήθεια είναι πως το υπουργείο Οικονομίας δεν χρειάστηκε να «εφεύρει» σκεπτικό και μεθοδολογία. Τι καλύτερο από το να κάνει ένα «copy-paste» της αντίστοιχης νομοθετικής ρύθμισης στην οποία προχώρησε προ μηνός η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Η οποία πέτυχε να ψηφισθεί ένας πρωτόφαντος για τα γερμανικά επιχειρηματικά χρονικά νόμος που στην πράξη ανακόπτει την επέκταση της συμμετοχής αλλοδαπών κρατικών κεφαλαίων (Sovereign Funds) σε επιχειρήσεις της Γερμανίας που θεωρούνται σημαντικές για την εθνική ασφάλεια, με τη δικαιολογία ότι οι επενδύσεις τους έχουν πολιτικά κίνητρα. Βέβαια η κυρία Μέρκελ φοβήθηκε την από Ανατολάς «επίθεση» του κυρίου Πούτιν! Καθώς θεωρείτο βέβαιο ότι έρχονταν γιγάντιες επενδύσεις από κρατικές εταιρείες της Ρωσίας, όπως η Gazprom, σε γερμανικές επιχειρήσεις ενέργειας. Με τη διαφορά όμως πως η συγκεκριμένη ρύθμιση «έκλεισε» το δρόμο στα Ολλανδικά Ταχυδρομεία που εμφανίζονταν έτοιμα να εξαγοράσουν σημαντικό μερίδιο στα Deutsche Post (ανοίγει η εσωτερική ταχυδρομική αγορά από 1ης Γενάρη). Και παράλληλα, ο νόμος που πέρασε «κόβει» το δρόμο σε επενδύσεις ιδιωτικών εταιρειών (λέγε με Porsche – VW), γιατί εμπεριέχει και την παράμετρο των εγγυημένων κατώτατων μισθών, γεγονός ομοίως πρωτόφαντο και ιστορικό στη Γερμανία των ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων.


Ελεύθερα σε Βρετανία και Ιταλία

Την ίδια ώρα στη Βρετανία – την εκτός ΟΝΕ και λοιπών … βαρών Βρετανία – επισήμως το κράτος και η Εργατική Κυβέρνηση όχι μόνο δεν βάζουν προσκόμματα στις επενδύσεις τρίτων προσώπων – νομικών ή φυσικών – αλλά έχουν φτάσει στην αντίπερα όχθη κι ετοιμάζονται να εκποιήσουν ακόμα και τη σύγχρονη ιστορία τους (έστω κι αν αυτή έχει περάσει σε αμερικανικά χέρια) παραδίδοντας ιστορικές βιομηχανίες και σήματα (Land Rover – Jaguar) στους Ινδούς της ΤΑΤΑ. Προσέξτε λεπτομέρεια: τα ίδια τα εργατικά συνδικάτα στις περί ων ο λόγος αυτοκινητοβιομηχανίες «ψηφίζουν» Ινδούς, έχοντας πικρή εμπειρία από τις προσπάθειες παρελθόντων ετών να σωθούν οι εταιρείες. Προσπάθειες Βρετανών μάνατζερ …
Το κερασάκι στην τούρτα των αμφισβητήσεων παρόμοιων κρατικών παρεμβάσεων όπως αυτή που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, ήρθε με διαφορά λίγων ωρών από τη γείτονα Ιταλία. Εκεί όπου ο κορυφαίος τηλεπικοινωνιακός όμιλος της Ιταλίας Telecom Italia, φέρεται να βρίσκεται μιαν ανάσα από το να ανοίξει το δίκτυό του σε «τρίτους παίκτες». Με τις ευλογίες – και τις προτροπές – της κυβέρνησης αφού, όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Telecom Italia Gabriele Galateri dei Genola και ο διευθύνων σύμβουλός Franco Bernabe συναντήθηκαν την Πέμπτη με τον επικεφαλής των αρχών ανταγωνισμού της Ιταλίας Antonio Calabro για να ρυθμίσουν τα … οφέλη που θα αποκομίσει ο όμιλος ανοίγοντας το δίκτυό του σε τρίτους επενδυτές! Οφέλη που θα μετουσιωθούν μάλλον σε διαγραφές χρεών …
Κι αν εδώ ακούστηκαν φωνές – ακόμα και εντός του Κοινοβουλίου – περί Αράβων εμίρηδων, στην Ιταλία πρώτος ενδιαφερόμενος για συμμετοχή στα δίκτυα της Telecom Italia είναι ο γνωστός και μη εξαιρετέος Ναγκίμπ Σαουίρις, εφόσον βέβαια δεν τον προλάβουν τα επενδυτικά Funds του Αμπού Ντάμπι ή οι Λίβυοι της GPTC!!!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης