LIVE

Κορωνοϊός

Μικρής ισχύος η «βόμβα» του ΣτΕ για τους μισθούς των ενστόλων, λένε στο ΥΠΟΙΚ

Μικρής ισχύος η «βόμβα» του ΣτΕ για τους μισθούς των ενστόλων, λένε στο ΥΠΟΙΚ

Στο οικονομικό επιτελείο λένε ότι άμεσα πρέπει να επιστραφούν ποσά 100-150 εκατ.ευρώ - Θεωρούν ότι το Δημόσιο δεν υποχρεούται να επιστρέψει άμεσα αναδρομικά δύο ετών, κάτι που θα άνοιγε «τρύπα» ενός δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό

«Μικρής ισχύος» φαίνεται πως ήταν τελικά η δημοσιονομική «βόμβα» που ετοίμαζε εδώ και μισό χρόνο το ΣτΕ για τους μισθούς των ενστόλων. Όπως προκύπτει από τις δύο αποφάσεις του ΣτΕ που δόθηκαν στη δημοσιότητα (από τις συνολικά τέσσερις προσφυγές που συνεκδικάστηκαν) το ελληνικό δημόσιο εξαναγκάζεται να επιστρέψει άμεσα μόνον τις κρατήσεις τριών μηνών που έγιναν αναδρομικά στους μισθούς στελεχών της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού Σώματος
(ίσχυσαν τον Νοέμβριο του 2012 αλλά η μείωση επιβλήθηκε αναδρομικά από τον Αύγουστο).
 
Στο υπουργείο Οικονομικών, όμως, από μια πρώτη ανάγνωση, δεν βλέπουν να ακυρώνει ολοκληρωτικά το μέτρο, ούτε να επιβάλλει στο Δημόσιο να επιστρέψει άμεσα και αναδρομικά τις κρατήσεις δύο ετών, κάτι που θα άνοιγε «τρύπα» 1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Έτσι η «ζημιά» μπορεί να μην ξεπερνά άμεσα τα 100-150 εκατ. ευρώ και θεωρείται διαχειρίσιμη χωρίς νέα μέτρα.
 
Ωστόσο, από το σκεπτικό των αποφάσεων 2194 και 2196 του ΣτΕ που κατέθεσαν Ενώσεις υπαλλήλων της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού (το οποίο αναμένεται να είναι παρεμφερές και με των άλλων δύο που είχαν υποβάλει άλλοι κλάδοι ενστόλων) προκύπτει ότι το ΣτΕ:
 
-ακυρώνει την απόφαση του υπουργού Οικονομικών της 14.11.2012 και έτσι θα πρέπει να επιστραφούν κρατήσεις που έγιναν σε ενστόλους πριν την ημερομηνία αυτή (από τον Αύγουστο),

- προσβάλλει, με το σκεπτικό της αποφάσεώς του, εκ βάθρων σε πολλά σημεία το μέτρο των περικοπών στους ενστόλους το οποίο χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό,

-αυτό θα αποτελέσει πρόκριμα για άλλες προσφυγές ενστόλων που θα βρουν «πάτημα» για να ζητήσουν αναδρομικά 2 ετών,

 -δίνει χρονικό περιθώριο στο δημόσιο να εξετάσει αν πρέπει αυτοβούλως να καταργήσει τις επίμαχες περικοπές από τούδε και στο εξής, πριν υποχρεωθεί να το πράξει στο μέλλον βάσει άλλων δικαστικών αποφάσων στο κοντινό μέλλον.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν αποφάσεις που έχουν ημερομηνία συζήτησης 17 Ιανουαρίου και δημοσίευσης 13 Ιουνίου:

-Ακυρώνεται «η υπ΄αριθμ. οικ.2/83408/0022/14.11.2012 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (Β΄ 3017/14.11.2012), με τίτλο "Επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών και συντάξεων που προκύπτουν από την εφαρμογή των διατάξεων της υποπαραγράφου Γ1 του άρθρου πρώτου του Ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222/Α'/12-11-2012)", καθ΄ό μέρος αφορά την αναδρομική από 1-8- 2012 μείωση των αποδοχών του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, συνεπεία της οποίας υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν αποδοχές, τις οποίες είχαν ήδη εισπράξει, ως αχρεωστήτως καταβληθείσες».

-το σκεπτικό είναι ότι «η ευνοϊκή μισθολογική μεταχείρισή τους απορρέει εμμέσως εκ της ιδιαίτερης σημασίας της εκ του Συντάγματος αποστολής τους"… «και ναι μεν στο πλαίσιο της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής και κατ΄εκτίμηση των εκάστοτε κρατουσών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών ο κοινός νομοθέτης δύναται να προβεί σε μείωση του βασικού μισθού ή και των επιδομάτων των στρατιωτικών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, δεδομένου, μάλιστα, ότι από καμία συνταγματική διάταξη ή αρχή δεν κατοχυρώνεται δικαίωμα σε αποδοχές συγκεκριμένου ύψους, όμως η μεταβολή του μισθολογικού καθεστώτος των στρατιωτικών με τέτοιας φύσεως ή εκτάσεως μείωση των αποδοχών, που να επιφέρει ανατροπή του έως τότε ισχύοντος μισθολογικού καθεστώτος, δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει προηγουμένως εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις, που η μείωση αυτή μπορεί να έχει στην λειτουργία των ενόπλων αυτών σωμάτων, καθώς και αν η μείωση είναι αναγκαία ή θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδυνάμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος για το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Η υποχρέωση αυτή, η οποία ισχύει, κατ΄αρχήν, για κάθε σημαντική μείωση αποδοχών, η οποία στρέφεται κατά συγκεκριμένης κατηγορίας υπαλλήλων ή λειτουργών του Δημοσίου, καθίσταται εντονότερη στην περίπτωση των στρατιωτικών, υπέρ των οποίων ο νομοθέτης έχει, σύμφωνα με όσα ανωτέρω έχουν εκτεθεί, υποχρέωση, κατά τον προσδιορισμό του ύψους των αποδοχών τους, να λαμβάνει υπόψη, εκτός από τα συνήθη κριτήρια, και τις ιδιαίτερες συνθήκες ασκήσεως και την επικινδυνότητα του επαγγέλματός τους, καθώς και την επιτασσομένη αποκλειστική αφιέρωση στο επάγγελμα αυτό, ώστε οι αποδοχές τους να είναι επαρκείς για αξιοπρεπή διαβίωση και ανάλογες της σημασίας της αποστολής τους. Στο αρμόδιο δε δικαστήριο επιφυλάσσεται ο έλεγχος της συνταγματικότητας των σχετικών διατάξεων, από την άποψη της λήψεως υπόψη από τον νομοθέτη, στην συγκεκριμένη περίπτωση, των ως άνω νομίμων κριτηρίων και όχι άλλων προδήλως απροσφόρων, έλεγχος πάντως που είναι οριακός».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (20)

Ελληνάρας

Για αυτό δεν θα πάμε ποτέ μπροστά...Καθόμαστε και συζητάμε όχι γιατί δεν έχουμε εμείς κατσίκα, αλλά να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα..Ποιος αποφασίζει ποια δουλειά είναι σημαντικότερη από την άλλη και ποια πρέπει να αμοίβεται καλύτερα από την άλλη ??? Δηλαδή οι αμόρφωτοι οδοκαθαριστές δεν παρέχουν έργο στην κοινωνία μας ? οι ένστολοι όχι ? οι δικαστές όχι ? οι εκπαιδευτικοί και λοιποί ? Όλοι είχαμε κάνει καλώς ή κακώς τα κουμάντα μας και τους υπολογισμούς μας...Όλοι θέλουμε περισσότερα για να ζήσουμε αξιοπρεπώς ή ακόμα και να κάνουμε τα λόυσα μας.Κακό είναι? Δηαλαδή είναι ντροπή αφού δουλεύεις να έχεις απαιτήσεις και να διεκδικήσεις για το καλύτερο ? Ας το κάνουμε όλοι αυτό για να δικαιωθούμε και όχι να βγάζει ο ένας το μάτι του άλλου..ας κοιτάξουμε την καμπούρα μας. Και εγώ ιδωτική υπάλληλος είμαι και θα ήθελα οι βασικοί μισθοί να είναι υψηλοί και να μην μπορεί ο εργοδότης μου να με διώξει και να πάρει μία πιτσιρίκα με 300 ευρώ 8ωρο..Η πιτσιρίκα μου φταίει που τα έχει ανάγκη? Η ότι καταπίνουμε αμάσητο ότι μας σερβίρουν. (και βάζω και τον εαυτό μου μέσα). Αφού έχω ακόμα δουλειά και τον μισθουλάκο μου τι με νοίαζει ?? Όταν θα πεινάσω θα θυμηθώ να φωνάξω να με λυπηθουν..Συγνωμη για την πολυλογία παιδιά..

Μαρία

Ήθελα να ρωτήσω μιλάμε για επιστροφή χρημάτων και συνταξιούχων Στρατή ότι κών οι οποίοι είχαν μειώσεις τα δυο τελευταία χρόνια ? Ευχαριστώ.

Δικαστικός λειτουργός

Εάν υπαρχουν κάποιοι που προστατεύουν τη Δημοκρατία σημερα ειναι στο Δικαστικό Σώμα. Οι εμπορακοι που δεν κόβουν απόδειξη ή οι μπλοκακηδες που φοροδιαφεύγουν δεν εχουν ανάγκη απο αλλαγή στο φορολογικό γιατι απλα δεν πληρώνουν φόρους. Το ιδιο και ο καθε ταβερνιαρης, ο κουρέας κλπ δεν ειναι ώρα για κοινωνικούς αυτοματισμους ενάντια σε δημοκράτες συμπολίτες μας.

Καναπεδατος ποδοσφαιρατος ραγιας υποτακτικος

Επιτελους η Κυβερνησαρα θα επιστρεψει τα λεφτα στους πιο πιο αχρηστους υπαλληλους καθως και θα δωσει τα χιλιαρικα πισω στους δικαστικους.Ετσι θα διορθωσει τις αδικιες και θα αποκατασταθει η ταξη.Ελπιζω να μειωσει κι αλλο τον βασικο γιατι παρα ειναι υψηλος πρεπει να φτασουμε τους ανταγωνιστες μας τους Βουλγαρους.Επιζω να αφησει τις 3πλες συνταξεις και να μειωσει των σκουληκιων του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ.Ελπιζω οι αγροτες που στηριζουν τη χωρα αν εχουν εισοδημα κατω απο 40000 ευρω να μην εχουν βιβλια και να παιρνουν επιδοτησεις χωρις να τους ταλαιπωρει η γραφειοκρατια.

Φοροι ΤΕΛΟΣ .

Tην ημερα που θα ανακοινωσει ο Σαμαρας ενα νεο φορο για να αποκαταστησει τους μισθους των ενστολων εγω σταματαω να πληρωνω φορους . Την μερα που ανακοινωσαν τον φορο πολυτελους διαβιωσης ( για ΙΧ που εχουν αξια πλεον τρια τεσσερα χιλιαρικα ) για να μην μειωσουν συνταξεις ενστολων (απο τα 45 τους συνταξιουχοι οι περισσοτεροι ) εγω κατεθεσα πινακιδες .Σαμαρα συνεχισε ,γονατισε τους ολους ,ο κομματικος στρατος ειναι οτι σου εχει μεινει .

ΓΙΩΡΓΟΣ

Τι σημαίνει μορφωμένος ρε φίλε ; Ο ένστολος ειναι αμόρφωτος και εσύ που σπουδασες στην Βουλγαρία και στην Ρουμανία είσαι μορφωμένος ; Όσο για το μέρισμα ελάχιστοι το πήρανε . Μη λέτε μπαρούφες αν δεν γνωρίζεται !

Νίκος

Οι δικαστές, οι βουλευτές και οι υπαγόμενοι στα ειδικά μισθολόγια, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, διπλωμάτες ,πανεπιστημιακοί, γιατροί ΕΣΥ κλπ., παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ ως αδικημένοι και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Όμως, εκτός από τον βασικό τους μισθό, παίρνουν επιδόματα, έχουν παροχές δωρεάν, πράγματα που δεν έχουν οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι, αφού γι' αυτούς έχουν καταργηθεί όλα τα επιδόματα. Πάρτε έναν εκπαιδευτικό 38 ετών που διορίζεται σε νησί. 622 ευρώ και τίποτα άλλο. Σ' αυτήν την ηλικία ένας στρατιωτικός έχει γίνει ταγματάρχης και φυσικά δεν χρειάζεται να πούμε ποιος είναι πιο αδικημένος, αρκεί να συγκρίνουμε τις συνολικές αποδοχές του καθενός. Και τι να πει κανείς για τους δικαστές ή τους πανεπιστημιακούς. Επίδομα για δουλειά στο σπίτι, επίδομα γραφείου, επίδομα βιβλιοθήκης, ενώ ο εκπαιδευτικός που αυτά είναι εργαλεία του, τίποτα. Την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση που δεν επιβάλλει την ισότητα με ίδια προσόντα. Έρχονται εκλογές. Θα πάρουν την απάντηση από τον λαό σύντομα.

Βασίλης

Πόσα χρόνια υπηρέτησε σε νησί ; Πόσα χρόνια δεν έκανε ιδιαίτερα μαύρα . Το καλοκαιράκι διακοπές. Τουλάχιστον να μιλάτε ορθά. Πόσες απεργίες δεν εκνευρισαν τους γονείς μαθητές κλπ. Νηπιαγωγοί διδάσκαλοι κλπ. Κανείς δεν θέλει να χάσει τίποτα.

ΑΝΔΡΕΑΣ

ΠΟΣΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ .ΠΡΟΣΕΧΕ. ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΘΕΤΕ. ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΑ ΚΑΙ ΠΑΣΧΑ ΚΑΘΕΤΕ. ΑΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΟΠΟΤΕ 622Χ12 ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ 7.464 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. 7.464;8 MΑΣ ΚΑΝΕΙ 933 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ. ΟΙ ΩΡΕΣ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΟΣΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΝΩ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑ ΟΚΤΩ. ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ 933Χ2 ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ 1866 ΕΥΡΩ. ΑΡΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΕΡΝΕΙ 1866 ΕΥΡΩ ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ.........................

γιατί εσείς τι νομίζατε

το κράτος βέβαια μπορεί να ζητάει αναδρομικά από όλους εμάς, χωρίς να ενδιαφέρεται αν μας έχει άνοιξη τρύπα στα οικονομικά μας... αυτο όμως δεν πρέπει.... δεν μιλάω φυσικά για τους δικαστικούς και τους ενστόλους, άλλα περισσότερο για όλους εμάς τους υπόλοιπους

etsiiiii

ΕΤΣΙ ΡΕ ΤΡΟΙΚΑ ΡΕ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ Κ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΙ ΝΑΠΟΥΝ Κ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΟΥΝ ΓΙΑ 300 ΕΥΡΩ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Αρίσταρχος

Καλά "μορφωμένε" εσύ συνέχισε να δουλεύεις με 300 ευρώ και να επικροτείς την τρόικα που ξέρεις μπορεί να σου κάνουν το μισθό 200....

γιώργος χρήστου

Διαβάστε καλύτερα τις αποφάσεις. Ή μάλλον και χωρίς να τις διαβάσετε, με την κοινή λογική: Με ποιο επιχείρημα η αντισυνταγματικότητα πράξης που έγινε το καλοκαίρι του 2012 (και κρίθηκε αντισυνταγματική) θα περιοριστεί στους τρεις τελευταίους μήνες; Δηλαδή για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα δεν ήταν αντισυνταγματική;

andreasgaliatsatos

σοβαρευτείτε ρε. μόνο δημόσιοι υπάλληλοι υπάρχουν σ'αυτή τη χώρα; oυτως ή άλλως τα εξτρά που λαμβάνετε, δεν μπορείτε να αξιοποιήσετε, μόνο Mercedeς και bmw τα κάνατε και κανα εξοχικό που σε λιγα χρόνια δεν θα πηγαίνετε κάν γιατι θα σας πιάσουν τα γεροντικά προβλήματα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης