Χατζηγάκης: Ελληνικό «ΟΧΙ» στην πρόταση Κομισιόν για την αποθεματοποίηση
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης
Ελληνικό «όχι» στην πρόταση της Κομισιόν για παράταση της περιόδου κατά την οποία η Ε.Ε. αγοράζει τα προϊόντα των αγροτών, όπως το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, τα οποία δεν κατάφεραν να πουλήσουν στο καταναλωτι
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης
Ελληνικό «όχι» στην πρόταση της Κομισιόν για παράταση της περιόδου κατά την οποία η Ε.Ε. αγοράζει τα προϊόντα των αγροτών, όπως το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, τα οποία δεν κατάφεραν να πουλήσουν στο καταναλωτικό κοινό (αποθεματοποίηση)
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, ο οποίος και εκπροσώπησε την Δευτέρα 13 Ιουλίου την Ελλάδα στο Συμβούλιο Γεωργίας στις Βρυξέλες, δήλωσε ότι το μέτρο αυτό δεν έχει καμία ωφέλεια για την Ελλάδα και ζήτησε …αινιγματικά να θεσπισθούν «ισόρροπα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος», καθώς επίσης και την επέκταση του καταλόγου των Τρίτων χωρών (ΗΠΑ ,Καναδά και Αυστραλία) που είναι επιλέξιμες για εξαγωγικές επιστροφές.
Εν ολίγοις ο κ. Χατζηγάκης, με δεδομένο ότι η αγορά γάλακτος στην Ελλάδα είναι ελλειμματική οπότε η παράταση δεν θα αποφέρει τίποτα, φαίνεται ότι ίσως πει το «ναι», εφόσον υπάρξει κάποιο άλλο αντιστάθμισμα προκειμένου να ωφεληθούν οι Ελληνες παραγωγοί.
Από τις αρχές του 2009, η Κομισιόν έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες ενίσχυσης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης για το βούτυρο και επανέφερε τις εξαγωγικές επιδοτήσεις για τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Συνήθως η αγορά στην παρέμβαση φτάνει το πολύ μέχρι τους 30.000 τόνους βουτύρου και 109.000 τόνους αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη και είναι ανοιχτή μόνο μέχρι 1 Μαρτίου και 31 Αυγούστου κάθε έτους.
Ωστόσο, φέτος η Κομισιόν έχει αγοράσει βούτυρο και αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη πάνω από τα συνήθη όρια (81.000 τόνους βουτύρου και 203.000 τόνους αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη).
Η Κομισιόν προτείνει λοιπόν, την παράταση της περιόδου αποθεματοποίησης μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου του 2010.
Επίσης προτείνει, σε περίπτωση που εγκριθεί η πρόταση παράτασης και εφόσον το απαιτεί η κατάσταση της αγοράς, να υπάρξει εκ νέου παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο του 2011
Στο παρθενικό Σουηδικής Προεδρίας Συμβούλιο Γεωργίας τώρα, πρώτο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν ο σχεδιασμός για την υλοποίηση των αναγκαίων δράσεων που πρέπει να αναληφθούν άμεσα για την προσαρμογή της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή.
Φυσικά, το θέμα των γαλακτοπαραγωγών, το οποίο σχεδόν μονοπώλησε τις συζητήσεις του προηγούμενου Συμβουλίου Γεωργίας στο Λουξεμβούργο, συζητήθηκε έντονα για άλλη μία φορά με τους γαλακτοπαραγωγούς να διαδηλώνουν για άλλη μία φορά.
Μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκε διαβούλευση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και της Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα τη χάραξη στρατηγικής για τη διενέργεια πανευρωπαϊκής έρευνας για τη γεωργία.
Όσον αναφορά το θέμα των πυρκαγιών όπου τα καλοκαίρια στην Ελλάδα έχουν την μορφή πανδημίας, ο κ. Χατζηγάκης επεσήμανε ότι επείγει η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Πυροπροστασίας των Δασών, αφού με την αλλαγή του κλίματος (αύξηση της θερμοκρασίας ,μείωση των βροχοπτώσεων) η Προστασία των Δασών αναδεικνύεται σε ύψιστη προτεραιότητα.
Παράλληλα Σλοβενική πλευρά κατέθεσε αίτημα υιοθέτησης μέτρων στήριξης μόνιμου χαρακτήρα για τον τομέα της μελισσοκομίας και ζήτησε τη θέσπιση επιδόματος επικονίασης στους μελισσοκόμους, που συχνά πυκνά πλήττονται από καταστροφικές ασθένειες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr