LIVE

Κορωνοϊός

Τα διεθνή μέσα για τα μέτρα του Ντράγκι

Τα διεθνή μέσα για τα μέτρα του Ντράγκι

Ευχή για το νότο, κατάρα για το βορρά τα νέα -ιστορικής σημασίας - μέτρα του Μάριο Ντράγκι - Το φθηνό χρήμα θα ανακόψει τις μεταρρυθμίσεις - Εγκώμια ωστόσο για την Αθήνα

Στο μόνο στο οποίο συμφωνούν οι σχολιαστές του γερμανικού και ξένου τύπου είναι ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι έγραψε ιστορία με τα μέτρα που έλαβε χθες για την αντιμετώπιση του αρνητικού πληθωρισμού και της ανεργίας. Αλλά δεν συμφωνούν όλοι ότι τα μέτρα αυτά θα φέρουν αποτέλεσμα και θα τονώσουν τη αποστεγνωμένη οικονομία των χωρών του νότου.

«Επιτέλους»

Για τον σχολιαστή της ισπανικής εφημερίδας El Pais είχε έρθει η ώρα, αναφέρει η Deutschewelle. «Επιτέλους η ΕΚΤ κινητοποίησε ένα τμήμα του οπλοστασίου της για να απομακρύνει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού και να ενισχύσει τις δανειοδοτήσεις» σημειώνει. «Η απόφαση ήταν σωστή. Εάν οι τόκοι έμεναν για μεγαλύτερο διάστημα σε αυτό το επίπεδο, τότε η οικονομία θα έτρεχε με πιο αργό ρυθμό και η ανεργία θα κάλπαζε σε μεγαλύτερα ύψη. Και όταν ο κίνδυνος αποπληθωρισμού περάσει, τότε το ευρώ θα αποκτήσει ισοτιμία που θα ευνοεί την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής εξαγωγικής οικονομίας. Εναπόκειται τώρα στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τις νέες δυνατότητες που διαθέτουν με υπεύθυνο τρόπο».

Αντίθετη είναι η άποψη του σχολιαστή της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung. «Η ΕΚΤ συνεχίζει την επεκτατική νομισματική πολιτική και ενισχύει τη χορήγηση δανείων. Όλος αυτό ο ακτιβισμός θα ήταν δικαιολογημένος, εάν ο αρνητικός πληθωρισμός με τη μείωση των τιμών είχε γίνει επιζήμια και χρόνια κατάσταση. Όμως δείχνει να είναι ‘καλοήθης’. Αντίθετα το περισσότερο και φτηνότερο χρήμα από την ΕΚΤ απειλεί να ανακόψει τις μεταρρυθμίσεις σε χώρες, όπως τη Γαλλία και την Ιταλία που προχωρούν με ρυθμό χελώνας. Με τη στάση της η ΕΚΤ δεν κάνει καμιά χάρη στην ευρωζώνη» υπογραμμίζει ο Ελβετός σχολιαστής.

Δεν θα λύσουν τα προβλήματα του νότου

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου επιγράφει το δικό της σχόλιο με τον τίτλο «γαλαντόμος» και υποστηρίζει ότι ο Ντράγκι απλά κερδίζει χρόνο. «Η Ευρώπη θέλει να επαναλάβει τα λάθη της Αμερικής;» διερωτάται ο σχολιαστής της αναφερόμενος σε αντίστοιχα μέτρα που έλαβε η FED χωρίς αποτέλεσμα για την αμερικανική οικονομία. «Τα μέτρα του Ντράγκι θα λύσουν το πρόβλημα στις χώρες σε κρίση; Πολλοί οικονομολόγοι εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους ισχυριζόμενοι ότι η ασθένεια έχει αιτίες που δεν μπορεί να θεραπεύσει καμιά ένεση. Παράλληλα το φθηνό χρήμα προκαλεί βλάβες που θα αισθανθούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι…είναι σαφές από καιρό ότι ο Ντράγκι αγοράζει χρόνο και ότι το πρόβλημα χωρών, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία οφείλεται στην μακροχρόνια κακοδιαχείριση…η πικρή αλήθεια είναι ότι θα πάρει χρόνο για να πάρει εμπρος η οικονομία. Αλλά για να γίνει εφικτό κάτι τέτοιο ο μοναδικός δρόμος περνά από τις μεταρρυθμίσεις. Το φθηνό χρήμα του Ντράγκι χρησιμεύει μόνο επικουρικά. Αλλά οι κυβερνήσεις στη Ρώμη, στο Παρίσι και αλλού νομίζουν ότι ο μάγος της Φραγκφούρτης θα τα καταφέρει μόνος του, έτσι ώστε να μπορέσουν εκείνοι να προστατεύσουν του λαούς τους».

Εγκώμια για την Αθήνα

Εγκώμια για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου. Προέρχονται από μελέτες της τράπεζας Berenberg και του Lisbon Council, μιας δεξαμενής σκέψης που ασχολείται με θέματα όπως η παιδεία, η εργασία, η αειφόρος ανάπτυξη και η καινοτομία. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό ζήλο από ότι η φήμη της», γράφει ο γερμανός αρθρογράφος επικαλούμενος στοιχεία των μελετών.
«Μάλιστα στο Euro Plus Monitor η Ελλάδα παίρνει την καλύτερη βαθμολογία για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από όλες τις άλλες προβληματικές χώρες. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, που της κόστισε απώλεια του ¼ της οικονομικής της δύναμης η χώρα φέτος θα επιστρέψει κατά πάσα πιθανότητα στην ανάπτυξη…Η Ελλάδα παράλληλα έχει κάνει τεράστιες προόδους στην εξυγίανση του προϋπολογισμού της…μια τόσο ‘δρακόντεια διόρθωση’ δεν έχει καταφέρει καμιά δυτική χώρα σε καιρό ειρήνης» σύμφωνα με τον Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (9)

@Ε.Ε.Π08/06/201411:33

Κανένας δεν ΄μίλησε για απόλυτη αντιμετώπιση του προβλήματος χρέους με την QE που γράφεις . Πάντα η QE αποτελεί μιά` προσωρινή λύση για να αποφύγει μιά οικονομία την ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή , σαν αυτή που γνώρισε η Ελλάδα από το πρόγραμμα λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης ! Όσο γι' αυτό που γράφεις ότι από την QE επωφελούνται κυρίως οι πολύ πλούσιοι , αυτό ισχύει πράγματι , αλλά σημασία έχει ότι δεν πλήττετε η πραγματική οικονομία τόσο πολύ , όσο με τα προγράμματα λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης , με τα οποία και πάλι οι πολύ πλούσιοι κερδίζουν δυσανάλογα μεγαλύτερα ποσά από ότι με την QE και μάλιστα σε πλουτοπαραγωγικές πηγές της οικονομίας μιάς χώρας , επωφελούμενοι από την απαξίωση των στοιχείων ενεργητικού των επιχειρήσεων και την αύξηση της αξίας του χρήματος που προκαλεί ο περιορισμός των πιστώσεων και της ρευστότητας ! Και το χειρότερο από όλα είναι ότι πλήτεται η πραγματική οικονομία και δημιουργείται ένας φαύλος οικονομικός κύκλος με αύξηση της ανεργίας , των ελλειμάτων , κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων , συνεχόμενη οικονομική ύφεση , μείωση του ΑΕΠ και αύξηση του χρέους σαν ποσοστό του ΑΕΠ , πράγμα που καθιστά εντελώς αδύνατη την αποπληρωμή του χρέους ! ... Τι να λέμε τώρα ! Το μοντέλο της σημερινής ανάπτυξης στον δυτικό κόσμο πλησιάζει στα όριά του και χρειάζονται γενναίες αποφάσεις από μεγάλους ηγέτες για να μην οδηγηθεί ξανά η ανθρωπότητα στην καταστροφή ! Μιά λύση θα ήταν η αντικατάσταση του σημερινού μοντέλου με ένα μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης η οποία θα σέβεται το περιβάλλον και δεν θα σπαταλά άσκοπα τους φυσικούς πόρους και παράλληλα πρέπει να γίνουν οι σωστες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία και να περιοριστούν τα κεφάλαια που τζογάρονται σε χρηματοπιστωτικά και χρηματοστηριακά προίόντα ! Μεταφορά κεφαλαίων δηλαδή από την οικονομία του τζόγου στην πραγματική οικονομία , αλλά με τέτοιο τρόπο που να μην επιβαρύνεται επί πλέον το περιβάλλον και να μην σπαταλώνται άσκοπα οι φυσικοί και άλλοι πόροι !

@ 13.49

"Μιά λύση θα ήταν η αντικατάσταση του σημερινού μοντέλου με ένα μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης η οποία θα σέβεται το περιβάλλον και δεν θα σπαταλά άσκοπα τους φυσικούς πόρους και παράλληλα πρέπει να γίνουν οι σωστες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία και να περιοριστούν τα κεφάλαια που τζογάρονται σε χρηματοπιστωτικά και χρηματοστηριακά προίόντα ! Μεταφορά κεφαλαίων δηλαδή από την οικονομία του τζόγου στην πραγματική οικονομία , αλλά με τέτοιο τρόπο που να μην επιβαρύνεται επί πλέον το περιβάλλον και να μην σπαταλώνται άσκοπα οι φυσικοί και άλλοι πόροι !"...εδώ θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, και μπορώ με κάθε ειλικρίνεια να πώ ,πώς απόλαυσα τη συνομιλία μαζί σου!

@ Ε.Ε.Π07/06/201421:19

Μέσα στις διάφορες οικονομικές θεωρίες και οικονομικές αναλύσεις υπάρχει πάντα έντεχνα και ένα ποσοστό προπαγάνδας διότι όλες υπηρετούν συμφέροντα . Στην προπαγάνδα αυτή πέφτουν συνήθως πιό εύκολα θυματα άνθρωποι που έχουν σπουδάσει οικονομικά ή που ενδιαφέρονται για τα οικονομικά ! Εσύ έχεις πέσει θύμα της γερμανοαυστριακής προπαγάνδας που προσπαθεί να παρουσιάσει τα αίτια της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη κατά τρόπο που βολεύει τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις τους ! Σωστά γράφεις ότι το χρήμα δημιουργείται με το χρέος . Οι κεντρικές τράπεζες δανείζουν τις εμπορικές τράπεζες με ένα μικρό επιτόκιο π.χ, 0.15 % έως 1,5 % και οι εμπορικές τράπεζες δανείζουν επιχειρήσεις , κράτη και νοικοκυριά με επιτόκια από 5% έως και 15% . Έτσι για χρήμα π.χ. 100 ευρώ που δημιουργήθηκε από τις κεντρικές τράπεζες ο τελικός δανειολήπτης καλείται να πληρώσει τα 100 ευρώ που είναι το κεφάλαιο που δημιουργήθηκε με πίστωση από την κεντρική τράπεζα συν 15 ευρώ που είναι οι τόκοι και το οποίο χρήμα δεν δημιουργήθηκε ποτέ από την κεντρική τράπεζα και δεν υπάρχει ! Πρέπει όμως να`πληρωθεί και αυτό και αυτό είναι δυνατό να γίνει μόνο με νέο δανεισμό , να δημιουργηθεί δηλαδή ισόποσο νέο χρήμα με δανεισμό το οποίο όμως και πάλι θα συνοδεύεται με νέους τόκους και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος αέναου δανεισμού . Έτσι το χρέος αυξάνεται παγκόσμια συνεχώς και το χρήμα που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα πολλαπλασιάζεται συνεχώς ολοένα και με μεγαλύτερη ταχύτητα . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάποιοι να αθετήσουν τις υποχρεώσεις χρέους που έχουν γιατί το χρέος είναι μεγαλύτερο από το χρήμα που δημιουργήθηκε με χρέος . έτσι αυξάνονται συνεχώς τα κόκινα δάνεια και οι ακάλυπτες επιταγές και τα μη εξυπηρετούμενα κρατικά χρέη και το σύστημα σιγά - σιγά μολύνετε και κινδυνεύει με κατάρρευση από μιά αλυσιδωτή αθέτηση χρεών στην οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί η συνεχόμενη αύξηση χρέους και προσφορά χρήματος . ΄Σε αυτή την κατάσταση υπάρχουν δύο λύσεις . 1) Να συνεχιστεί ο δανεισμός από την κεντρική τράπεζα με την δημιουργία νέου χρήματος πράγμα που οδηγεί σε πληθωρισμό και υποτίμηση της αξίας του χρήματος . Αυτό έκαναν οι ΗΠΑ , η Αγγλία , και η Ιαπωνία χώρες με τεράστιο χρέος . 2 ) Να οδηγηθούν κάποιοι σε επιλεκτική χρεοκοπία (τράπεζες , κράτη , ασφαλιστικά ταμεία και νοικοκυριά ) . Έτσι καταστρέφεται μεγαλο μέρος από το χρήμα που δημουργήθηκε , μειώνεται η κυκλοφορία του χρήματος επιλεκτικά σε κάποιους που πτωχεύουν και οι υπόλοιποι βγαίνουν αλώβητοι κατά κάποιον τρόπο από την κρίση χρέους . Αυτό οδηγεί σε εσωτερική υποτίμηση των πτωχευμένων π.χ. Ελλάδα και ο ευρωπαϊκός νότος οι οποίοι θυσιάστηκαν για να σωθεί ο βοράς . Τελικά όμως η λύση αυτή οδηγεί σε οικονομική ύφεση και αποπληθωρισμό και είναι χειρότερη από την πρώτη γιατί πλήτει την πραγματική οικονομία και οδηγεί σε φαύλο κύκλο οικονομικής ύφεσης , πληθωρισμού λόγω αύξησης της φορολογίας που είναι ανάγκη να αυξηθεί για να καλυφθούν τα ελλείματα που δημιουργεί η οικονομική ύφεση και η αύξηση της ανεργίας με αποτέλεσμα το κράτος να δανείζεται συνεχώς για να καλύψει τα ελλείματα και το ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ να αυξάνεται επειδή πέφτει το ΑΕΠ της χώρας Η πρώτη λύση λοιπόν την οποία ακολούθησαν οι ΗΠΑ η Αγγλία και η Ιαπωνία είναι πιό αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους παρά την δεύτερη που εφάρμοσε η ευρωζώνη και που απέτυχε οικτρά και τώρα η ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό και να αποφύγει την οικονομική ύφεση που αναγκαστικά θα δημιουργηθεί αναγκλαζεται εκ των υστέρων να ακολουθήσει πολιτική νομισματικής χαλάρωσης .Τελικό συμπέρασμα : Η πρώτη λύση του αέναου δανεισμού είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και αυτό ακολουθούν κράτη με ομοιογένεια . Στην ευρωζώνη δεν επέτρεψε η Γερμανία να γίνει αυτό για να πληρώσουν το τίμημα οι χώρες του νότου , τώρα όμως είναι υποχρεωμένη να επιτρέψει την νομισματική χαλάρωση για να μην πληγεί από τον αποπληθωρισμό και την οικονομική ύφεση . Βέβαια οι δομικές αδυναμίες της ευρωζώνης και τα επί μέρους κρατικά συμφέροντα και κυρίως πάλι η Γερμανία θα είναι η αιτία που και αυτή η λύση θα αποτύχει στην ευρωζώνη αν και στις ΗΠΑ την Αγγλία και την Ιαπωνία πέτυχε απόλυτα .

Ε.Ε.Π

Στiς ΗΠΑ πέτυχε το QE απόλυτα; Πές μου ότι κατουρήθηκε ο δράκος του παραμυθιού σου απο τη χαρά του μόλις το έγραψες ; Όλο το σχήμα του QE (Quantitive Easing) από τις ΗΠΑ, για το οποίο η τρισάθλια κατά τα άλλα ΕΚΤ δέχεται κριτικές ( μαζί και τη δική σου) πως δεν αντιγράφει, βασίζεται στην εξής διαδικασία:Η Κεντρική Τράπεζα αγοράζει ομόλογα του κράτους με χρήματα που στην ουσία δημιουργεί από το πουθενά. Με αυτόν τον τρόπο χρηματοδοτεί τα ελλείμματα του κράτους με φρεσκοτυπωμένο χρήμα,το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να έχει ελλείμματα χωρίς να αντιμετωπίζει προβλήματα δανεισμού όπως άλλες κυβερνήσεις που δεν το κάνουν. Αυτή η διαδικασία δεν ωφελεί παρά μόνο τους πολύ πλούσιους.Ο Αμερικάνος τυπώνει χρήμα βάζοντας την κεντρική τράπεζα να αγοράζει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά με χρήματα που δημιουργεί από το πουθενά (creatio ex nihilo). Ποιοι διαθέτουν τα ομόλογα που αγοράζει ο Αμερικάνος; Αυτοί που διαθέτουν συσσωρευμένο κεφάλαιο και δανείζουν το κράτος, δηλαδή κατά τεκμήριο και ιστορικά οι πιο πλούσιοι. Οι πλούσιοι παίρνουν το φρεσκοτυπωμένο χρήμα κατευθείαν από τα χέρια της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Η αύξηση της ποσότητας του χρήματος (το τύπωμα δηλαδή περισσότερων χαρτιών), οδηγεί στη μείωση της αξίας του, ένα φαινόμενο που στην καθομιλουμένη το βάζουμε συχνά κάτω από την ομπρέλα του πληθωρισμού.Ποιος παίρνει πρώτος το φρεσκοτυπωμένο χρήμα από το τύπωμα ;Αυτοί που έχουν στα χέρια τους τα ομόλογα, δηλαδή οι κατά τεκμήριο πιο πλούσιοι.Άρα ποιος επωφελείται αποκλειστικά από τη διαδικασία του τυπώματος; Οι πλούσιοι που έδωσαν ομόλογα και πήραν φρεσκοτυπωμένο χρήμα πριν προλάβει το χρήμα αυτό να αυξήσει τις τιμές των αγαθών,δηλ η συγκεκριμένη υποκατηγορία που ασχολείται με ομόλογα κερδοσκοπικά - ο χρηματο-οικονομικός τομέας- κι όχι τα ασφαλιστικά ταμεία που συνήθως τα κρατούν μέχρι τη λήξη τους. Τώρα με το QE δημιουργείται πληθωρισμός, αυτό είναι ξεκάθαρα. Πολύ θα ήθελε ο Αμερικάνος αλλά και ο Ντράγκι να τον δημιουργήσουν στα assets εκείνα που τους έχουν καταστρέψει τα τραπεζικά μαγαζιά (δηλαδή τα σπίτια). Η ιδέα ήταν να ξαναφουσκώσουν οι τιμές των σπιτιών για να μην είναι τα δάνεια των σπιτιών τοξικά πια (ή underwater ) και να μπορούν οι τράπεζες να αναπνεύσουν μετά από εκείνα τα κόλπα που έκαναν με τα TARP κλπ . Η BoE κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Αγοράζει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά τυπώνοντας χρήμα. Απλά η BoE δεν έχει αποθεματικό νόμισμα και το πληθωριστικό τύπωμα αυτό αντικατοπτρίζεται διαφορετικά πάνω στις τιμές στην Αγγλία.

Ε.Ε.Π

Μη διαχειρίσιμο» σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση, έκρινε το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα της Ιαπωνίας, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ναογιούκι Σινοχάρα. Φυσικά, ο Σινοχάρα (που έχει διατελέσει και υφυπουργός Οικονομικών της χώρας), ζήτησε τη λήψη μέτρων λιτότητας για τη μείωση του δημοσίου χρέους.Το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας φτάνει το 200% του ΑΕΠ, αλλά μέχρι τώρα θεωρείτο ασφαλές καθώς χρηματοδοτείται με εσωτερικό δανεισμό. Μάλιστα, το μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους, χρηματοδοτείται από την εσωτερική μικροαποταμίευση , εξασφαλίζοντας έτσι σχετικά χαμηλές δαπάνες για τόκους.Η κυβέρνησης του Σίνζο 'Αμπε αποφάσισε να αυξήσει την φορολογία επί των πωλήσεων στο επίπεδο του 8%, από 5% όπου διαμορφώνεται σήμερα, εξασφαλίζοντας έτσι επιπρόσθετα έσοδα ύψους 8 τρισ. γιεν (81,42 δισ. δολ.). Ταυτόχρονα όμως, ανακοίνωσε ότι θα αντισταθμίσει την απώλεια ρευστότητας από την οικονομία μέσω πακέτου οικονομικής στήριξής ύψους τουλάχιστον 5 τρισ. γιεν. «Ακόμη και αν οι πολιτικές του 'Αμπε εξελιχθούν καλά, δεν θα εξαλειφθεί το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα. Απλώς θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης του χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται. Παρόλα αυτά, η στασιμότητα της ιαπωνικής οικονομίας, την τελευταία δεκαπενταετία, δημιουργεί ανησυχίες στις αγορές, γύρω από το κατά πόσον το χρέος της Ιαπωνίας είναι βιώσιμο. Μάλιστα, το μέγεθος της ιαπωνικής οικονομίας «υπερκεράστηκε» από αυτό της Κίνα, «πέφτοντας» έτσι στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.Έτσι λοιπόν το ΔΝΤ, πιέζει έτσι για την γνωστή αδιέξοδη συνταγή του νεοφιλελευθερισμού: Τη γνωστή συνταγή- λιτότητα που οδηγεί σε ύφεση και τελικά σε ακόμα υψηλότερο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό, η Moody's, «προτείνει» ευνοϊκές φορολογικές μεταρρυθμίσεις για το κεφάλαιο, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση με υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης.Υπενθυμίζεται πως ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιαπωνίας, κατά μια βαθμίδα. Φυσικά, το πρόβλημα του χρέους δεν αφορά μόνο την Ιαπωνία, αλλά όλο τον αναπτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο! Όπως πολύ καλά γνωρίζεις, η κρίση χρέους συνεχίζει να απειλεί την ίδια την ακεραιότητα της Ευρωζώνης, ενώ και η δυναμική του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ, χαρακτηρίζεται από πολλούς οικονομολόγους ως μη - βιώσιμη. Η 1η λύση σου μοιάζει με το παιδικό παιχνίδι τζένκα με τα ξυλάκια. Κάποτε όμως τα ξύλάκια πέφτουν και μαζί τους πέφτει και το γέλιο της αρκούδας!

Ε.Ε.Π

Η θεσμική δομή του ευρωσυστήματος στην ΟΝΕ είναι τέτοια που όλες οι κυβερνήσεις μπορούν να χρη- σιμοποιήσουν την ΕΚΤ για να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά τους. Μια κεντρική τράπεζα μπορεί να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματα μιας κυβέρνησης αγοράζοντας κυβερνητικά ομόλογα, ή λαμβάνοντάς τα ως εγγύηση για νέα δάνεια από το τραπεζικό σύστημα. Τώρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση στηνοποία πολλές κυβερνήσεις έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τους εαυτούς τους μέσω μιας κεντρικής τράπεζας: της ΕΚΤ. Όταν οι κυβερνήσεις στην ΟΝΕ έχουν ελλείμματα, εκδίδουν ομόλογα. Ένα ση-μαντικό μέρος αυτών των ομολόγων αγοράζονται από το τραπεζικό σύστημα. Το τραπεζικό σύστημα θέλει να τα αγοράσει αυτά τα ομόλογα γιατί γίνονται δεκτά ως προτιμητέα εγγύηση στης δανειακές επιχειρήσεις της ΕΚΤ. Επιπλέον, οι τράπεζες υποχρεούνται από ρύθμιση να κρατούν ένα συγκεκριμένο ποσοστό των κεφαλαίων τους σε «Υψηλής Ποιότητας Ρευστοποιήσιμα Στοιχεία Ενεργητικού» κάτι που τις ενθαρρύνει να επενδύουν σε κυβερνητικές εξασφαλίσεις. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητο και επικερδές για τις τράπεζες να κατέχουν κυβερνητικά ομόλογα. Δείχνοντας τα ομόλογα ως εγγύηση, οι τράπεζες μπορούν να λάβουν νέα χρήματα από την ΕΚΤ. Ο μηχανισμός λειτουργεί ως εξής: οι τράπεζες δημιουργούν νέα χρήματα με τηνπιστωτική επέκταση. Ανταλλάσσουν τα χρήματα για κυβερνητικά ομόλογα και τα χρησιμοποιούνε για να λάβουν χρήματα από την ΕΚΤ. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι κυβερνήσεις χρηματοδοτούν τα ελλείμματά τους με νέα χρήματα που δημιουργούνται από τράπεζες, και οι τράπεζες λαμβάνουν νέα χρήματα βάσης χρησιμοποιώντας τα ομόλογα ως εγγύηση.Το κίνητρο είναι σαφές: αναδιανομή. Οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες έχουν περισσότερα χρήματα διαθέσιμα και κέρδη επειδή μπορούν να αγοράσουν σε τιμές που δεν έχουν ακόμη ανεβεί, με τα νέα χρήματα. Όταν οι κυβερνήσεις ξεκινήσουν να ξοδεύουν τα χρήματα, οιτιμές ανεβαίνουν. Τα νομισματικά εισοδήματα αυξάνονται. Όσο υψηλότερα γίνονται τα ελλείμματα, και όσο περισσότερα ομόλογα εκδίδουν οι κυβερνήσεις, τόσο οι τιμές και τα εισοδήματα αυξάνονται. Τα νέα χρήματα εξαπλώνονται σε όλη τη νομισματική ένωση.Στην ΟΝΕ, οι νότιες χώρες με ελλείμματα που χρησιμοποιούν τα νέα χρήματα πρώτες, κερδίζουν. Φυσικά, υπάρχει και μια μεριά που χάνει σε αυτή τη νομισματική αναδιανομή. Οι χώρες με ελλείμματα επωφελούνται μεταφέροντας το κόστος στους επόμενους λήπτες του νέου χρήματος. Αυτοί είναι κυρίως κράτη μέλη που δεν έχουν μεγάλα ελλείμματα δηλ. την Γερμανία και τους βόρειους συμμάχους της..

@Ε.Ε.Π07/06/201412:28

Περίπου έτσι είναι τα πράγματα , αλλά σου αρέσει πάντα να` λές τα μισά και αποφεύγεις επιμελώς να θίγεις πράγματα που θίγουν την Γερμανία ! Είσαι φιλογερμανός και μάλλον ανθέλληνας ! Οι Έλληνες και οι άλλοι νότιοι λαοί με τα προερχόμενα από δάνεια χρήματα που τους έδιναν οι κυβερνήσεις τους μέσω της πολιτικής των παροχών που ακολουθούσαν , αγόραζαν κυρίως γερμανικά προϊόντα και έτσι , η γερμανία που αμέσως μετά την δημιουργία του ευρώ ακολούθησε σφιχτή δημοσιονομική πολιτική , απέφυγε την οικονομική ύφεση . Και αγόραζαν γερμανικά προϊόντα οι νότιες χώρες αφού προηγουμένως με τα επιδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ και το εύκολο δανεικό χρήμα είχε καταστραφεί ο παραγωγικός τομέας της οικονομίας τους . Έτσι οι χώρες του νότου συσσώρευαν ελλείματα και χρέος και αυτό μεταφραζόταν σε πλεονάσματα και οικονομική ανάπτυξη για τις χώρες του βορρά ! Οι τράπεζες δε της ΕΕ και οχι μόνο εξασφάλιζαν έτσι απεριόριστη ρευστότητα με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να επεκτείνονται πιστωτικά και να εγγράφουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη από τόκους . Την κατάσταση αυτή διατάραξε η πτώχευση της Lehman Brothers το 2008 που έκανε τις αγορές να ανησυχήσουν για τα χρήματά τους με αποτέλεσμα η κρίση να επεκταθεί και να πλήξει και την ευρωζώνη και κυρίως τις πιό αδύνατες χώρες του νότου οι οποίες έπρεπε να θυσιαστούν για να σωθούν οι ισχυρότερες χώρες , οι οποίες αν κατέρρεαν θα κατέρρρεε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της δύσης !

Άνθρακες ο θησαυρός για τους νότιους !.......

Και όμως ! Οι χώρες που όχι απλά θα ευνοηθούν περισσότερο , αλλά που και πάλι θα σωθούν στην κυριολεξία είναι οι χώρες του βορρά και κυρίως η Γερμανία ! Αυτές αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του αποπληθωρισμού εξ' αιτίας της μειωμένης ζήτησης βιομηχανικών προϊόντων που οφείλεται αποκλειστικά στα προγράμματα λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης που η Γερμανία επέβαλλε στην ευρωζώνη . Τώρα οι Γερμανικές επιχειρήσεις θα ωφεληθούν διπλά από την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης που θα εφαρμόσει η ΕΚΤ . Τούτο διότι οι Γερμανικές και άλλες εκτός ευρωζώνης επιχειρήσεις αφ΄ενός θα έχουν φθηνό δανεικό χρήμα για να προβούν σε εξαγορές των απαξιωμένων από την εσωτερική υποτίμηση επιχειρήσεων του νότου και αφ' ετέρου θα ανέβουν οι τιμές των παραγόμενων βιομηχανικών προϊόντων τους , εξ΄αιτίας της αύξησης της προσφοράς χρήματος που θα δημιουργήσει η πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης ..... Πως να το κάνουμε .. Η Γερμανία είναι αυτή που κυρίως αποφασίζει , ευθυγραμισμένη πάντα και με την πολιτική των ΗΠΑ και Αγγλίας , τι οικονομική πολιτική και πότε θα την ακολουθήσει η ευρωζώνη . ... Πολιτική νομισματικής χαλάρωσης έπρεπε να ακολουθήσει η ευρωζώνη από την αρχή της κρίσης και η ΕΚΤ έπρεπε να βοηθήσει την χρηματοδότηση της ανάπτυξης των νοτίων χωρών ώστε μέσω της ανάπτυξης και με την παράλληλη και ταυτόχρονη λήψη μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και καταπολέμησης της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν και το χρέος τους . Με την πολιτική αυτή θα είχαν επιτύχει πραγματική οικονομική σύγκλιση στην ευρωζώνη και οικονομική ισορροπία για να υπάρξει οικονομική σταθερότητα και μόνιμη ανάπτυξη στα κράτη της ΕΕ. Ούτε τρόικες ούτε κουρέματα ομολόγων χρειαζόταν η ευρωζώνη .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης