Διπλό ψαλίδι στους μισθούς του Δημοσίου
Σε πραίτορες και πληβείους διαχωρίζει η κυβέρνηση τους δημοσίους υπαλλήλους. Την ώρα που με την απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων άνοιγε το δρόμο στους εργαζομένους στο δημόσιο να διεκδικήσουν αναδρομικά σε βάθος πενταετίας τις πάσης φύσεως … ειδικές αμοιβές και επιδόματα που απολάμβαναν ή εξακολουθούν να απολαμβάνουν άλλοι συνάδελφοί τους, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωνε
Σε πραίτορες και πληβείους διαχωρίζει η κυβέρνηση τους δημοσίους υπαλλήλους. Την ώρα που με την απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων άνοιγε το δρόμο στους εργαζομένους στο δημόσιο να διεκδικήσουν αναδρομικά σε βάθος πενταετίας τις πάσης φύσεως … ειδικές αμοιβές και επιδόματα που απολάμβαναν ή εξακολουθούν να απολαμβάνουν άλλοι συνάδελφοί τους, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωνε στους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τις προθέσεις του να πιέσει «προς τα κάτω» όλες τις αμοιβές των υπαλλήλων του δημοσίου.
Ο Γιάννης Παπαθανασίου έδωσε ιδιαίτερα έμφαση, περιγράφοντας τα σχέδιά του για το θέμα αυτό: «σχεδιάζουμε την κατάρτιση ενός νέου μισθολογίου για τους νεοπροσλαμβανόμενους δημοσίους υπαλλήλους, ώστε σε βάθος χρόνου να υπάρξει εξορθολογισμός των αντίστοιχων δαπανών και οι υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, ανεξαρτήτως υπουργείου που υπηρετούν, να έχουν τις ίδιες απολαβές».
Το σχέδιο αυτό αφορά τις χιλιάδες των υποψηφίων που διαγκωνίζονται για να προσληφθούν στο δημόσιο. Προβλέπει ότι όσοι δεν προλάβουν να προσληφθούν το 2009, αλλά το επιτύχουν από το 2010 και μετά, θα αποτελέσουν μια ειδική κατηγορία υπαλλήλων, που δεν θα δικαιούνται τις αμοιβές και τις αποζημιώσεις που θα λαμβάνουν μέχρι να συνταξιοδοτηθούν (;) οι υπόλοιποι «παλαιοί» συνάδελφοί τους, έστω και αν κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά, στον ίδιο χώρο και υπό τις ίδιες συνθήκες απασχόλησης.
Για να το επιτύχει, η κυβέρνηση θα στηριχθεί στο νέο σύστημα που θεσμοθέτησε ήδη και θα λειτουργήσει από το φθινόπωρο, για την πληρωμή όλων των αμοιβών στο δημόσιο από ένα και μόνο Κέντρο (Ενιαία Αρχή Πληρωμής), η οποία θα φέρει και την ευθύνη παρακολούθησης και ελέγχου του υπολογισμού και της εξέλιξής τους.
Έτσι το δημόσιο θα μπορεί «να γνωρίζει ποιος παίρνει τι και από πού», ώστε να αποκλείσει τις εξαιρέσεις που, με ένδικα μέσα και προσφυγές, μετατρέπονται –αργά ή γρήγορα- σε κανόνα.
Ενδεικτικό είναι ότι το επίδομα των 176 ευρώ, το οποίο διεκδικούν –και αναδρομικά- εδώ και χρόνια 300.000 δημόσιοι υπάλληλοι, καθιερώθηκε αρχικά μόνον για όσους δεν έπαιρναν κανένα άλλο επίδομα. Κατέληξε όμως να το παίρνουν ακόμη και εκείνοι που έπαιρναν «διπλό μισθό» από διάφορα άλλα επιδόματα.
Αλλά και για τους εν ενεργεία υπαλλήλους, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Οκτώβριο η κυβέρνηση θα αποφασίσει αν τελικώς θα δώσει πενιχρές αυξήσεις στους μισθούς (με το πρόσχημα του πολύ χαμηλού πληθωρισμού) ή … καθόλου αυξήσεις, «παγώνοντας» και πάλι μισθούς και συντάξεις –όπως συνέβη φέτος- και χορηγώντας ένα έκτακτο βοήθημα για τους πλέον χαμηλόμισθους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr