Νέος «ΛΑΦΚΑ» τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό

Νέος «ΛΑΦΚΑ» τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό

Νέος «ΛΑΦΚΑ» οδηγεί σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό τη χώρα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε την Δευτέρα απόφαση, με την οποία ανοίγει το δρόμο σε μισό εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους, προκειμένου να απαιτήσουν  και να εισπράξουν αναδρομικά μιας πενταετίας από το δημόσιο, από τις πάσης φύσεως διεκδικήσεις τους.

Την ίδια στιγμή όμως, παρά την «χαρμόσυνη» είδηση, η ΕΕ πιέζει και πάλι ασφυκτικά να ανοίξει το Ασ

Νέος «ΛΑΦΚΑ» τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό

Νέος «ΛΑΦΚΑ» οδηγεί σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό τη χώρα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε την Δευτέρα απόφαση, με την οποία ανοίγει το δρόμο σε μισό εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους, προκειμένου να απαιτήσουν  και να εισπράξουν αναδρομικά μιας πενταετίας από το δημόσιο, από τις πάσης φύσεως διεκδικήσεις τους.

Την ίδια στιγμή όμως, παρά την «χαρμόσυνη» είδηση, η ΕΕ πιέζει και πάλι ασφυκτικά να ανοίξει το Ασφαλιστικό, ζητώντας από την κυβέρνηση –ταυτόχρονα μάλιστα με το ΙΟΒΕ- να βάλει «ψαλίδι» στις συντάξεις! Προειδοποιεί μάλιστα ότι πριν τα μισά του 21ου αιώνα, το ελληνικό δημόσιο θα φτάσει να πληρώνει για συντάξεις σχεδόν το 12% του ΑΕΠ της χώρας… 

Αναδρομικά πενταετίας στους δημοσίους υπάλληλους  

Το άμεσο και καυτό ζήτημα που ανοίγει όμως από σήμερα πάντως, είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που κρίνει ως νόμιμες τις διεκδικήσεις εργαζόμενων από Δημόσιο σε βάθος πενταετίας και όχι διετίας, όπως προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία.  

Είναι το ίδιο Δικαστήριο που άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή και των εισφορών του ΛΑΦΚΑ το 2003, καθώς οι αποφάσεις του γίνονται πάντα σεβαστές από τα ευρωπαϊκά κράτη. Και στην περίπτωση του ΛΑΦΚΑ όμως, το 2004, η κυβέρνηση συμμορφώθηκε μεν με την απόφαση, αλλά το δημόσιο δεν πλήρωσε αναδρομικά μιας ολόκληρης πενταετίας –όπως τα υπόλοιπα Ασφαλιστικά Ταμεία- παρά μόνο δύο ετών. Ο λόγος ήταν ότι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι διεκδικήσεις μεταξύ ιδιωτών παραγράφονται σε μία πενταετία, αλλά οι αξιώσεις έναντι του Δημοσίου σε μία διετία. 

Με την απόφαση αυτή, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ουσιαστικά εξομοιώνει το Δημόσιο με τον Ιδιωτικό Τομέα. Η εξέλιξη αυτή αφορά την πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων, που μπορούν πλέον να διεκδικήσουν επιπρόσθετα 3 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, για μη καταβληθέντα επιδόματα, αποζημιώσεις, αμοιβές, συντάξεις κ.ά., για επιστροφή εισφορών –και μάλιστα έντοκα! 

Κλείσιμο

Στην απόφαση του δικαστηρίου τονίζεται ότι «η τοκοφορία των αξιώσεων αρχίζει από την ημέρα γέννησης του δικαιώματος και όχι από την επίδοση της αγωγής».  

Η απόφαση αφορά περίπου  300.000 εργαζόμενου στο Δημόσιο  που μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά, για πέντε χρόνια πλέον, το ειδικό επίδομα των 176 ευρώ,  

70.000 στρατιωτικούς που διεκδικούν εξομοίωση στις συντάξεις τους,

80.000 εργαζόμενους στα νοσοκομεία που ζητούν αναδρομικά επίδομα υπερεργασίας

και άλλους περίπου  80.000 εργαζόμενους με αξιώσεις από μισθολογικές διαφορές και άλλα επιδόματα.  

Ωστόσο για όσους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους έλαβαν ήδη την επιστροφή του ΛΑΦΚΑ και δεν συνέχισαν δικαστικώς την διεκδίκηση, φαίνεται πως το «παράθυρο» έχει πια κλείσει. Η εισφορά αυτή καταργήθηκε το 2004 και πλέον, εν έτει 2009, δεν μπορεί να υπάρξει νέα διεκδίκηση, εκτός εάν νωρίτερα είχε άσκηθεί ένδικο μέσο που ανέκοπτε την (πενταετή) παραγραφή. 

Ε.Ε. : «Κόψτε» τις συντάξεις 

Την ίδια στιγμή, με νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση απειλεί τους έλληνες εργαζόμενους η Κομισιόν που, σε έκθεσή της για τα δημόσια οικονομικά των χωρών της ευρωζώνης, τοποθετεί την Ελλάδα ανάμεσα στις 8 χώρες «υψηλού κινδύνου» για τις διαβλέπει ο κίνδυνο δημοσιονομικής κατάρρευσης τα επόμενα χρόνια, εάν δεν υπάρξουν νέες μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό των δαπανών.  

Μεγαλύτερο πρόβλημα θεωρεί για την Ελλάδα (μαζί με την Ιρλανδία και την Κύπρο) το …. πολύ υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξεις, με βάση τους μισθούς και τις εισφορές που οι εργαζόμενοι κατέβαλαν πριν συνταξιοδοτηθούν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι, σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού, εάν δεν περιοριστούν οι δημόσιες δαπάνες για συντάξεις, η επιβάρυνση στον προϋπολογισμό θα είναι ίση με το 7% του ΑΕΠ. Έτσι, οι δαπάνες αυτές θα εκτοξευτούν από περίπου 4%-5% σε 12% ως το 2050. 

Οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα βρίσκονται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, με έμφαση στην περικοπή των βαρέων και ανθυγιεινών, τις αλλαγές στην απονομή των αναπηρικών συντάξεων και τον διαχωρισμό των υπηρεσιών συντάξεων και υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων, ώστε να καταστεί ευχερέστερος ο έλεγχος των δαπανών τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις εκτιμήσεις της η Κομισιόν δεν φαίνεται να έλαβε υπ’ όψιν την πρόσφατης ασφαλιστική μεταρρύθμιση –η οποία όμως θα εφαρμοστεί πλήρως μετά το 2013!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης