Το σχέδιο του Βερολίνου για την Ελλάδα μετά το Μνημόνιο

Το σχέδιο του Βερολίνου για την Ελλάδα μετά το Μνημόνιο

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Der Spiegel: Νέο δάνειο έως 20 δισ. με εγγύηση του ESM – Πιέζει το Βερολίνο για είσπραξη φόρων, απελευθέρωση αγοράς εργασίας, κτηματολόγιο και ιδιωτικοποιήσεις

Το σχέδιο του Βερολίνου για την Ελλάδα μετά το Μνημόνιο
Πιέσεις προς την Αθήνα, ιδίως ενόψει Ευρωεκλογών, με στόχο την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και διάθεση για εκτεταμένες παραχωρήσεις και στήριξη και χρηματοδοτική στήριξη μετά και την τυπική ολοκλήρωση του Μνημονίου, περιλαμβάνουν τα σχέδια της Γερμανίας για την μετά το Μνημόνιο Ελλάδα!

Όπως αποκαλύπτει αναλυτικό ρεπορτάζ του περιοδικού Spiegel, (δείτε εδώ) οι ιθύνοντες του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών πιστεύουν πως μπορεί μεν οι ελλείψεις στον τομέα των αναγκαίων αλλαγών να είναι ακόμα τεράστιες στην Ελλάδα, αλλά μπροστά στον κίνδυνο να καταρρεύσουν οι “δυνάμεις που στηρίζουν το ευρώ”, είναι φρόνιμο να γίνουν παραχωρήσεις. Μάλιστα στη σχετική έκθεση του υπουργείου αναφέρονται τρία ενδεικτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση που κάλλιστα θα μπορούσαν και να συνδυαστούν μεταξύ τους:

- πρώτον, ένα “περιορισμένο συμπληρωματικό πρόγραμμα” ύψους 10 έως 20 δις ευρώ από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM, χωρίς όμως το ΔΝΤ,

- δεύτερον, να εκδώσει η Ελλάδα ξανά ομόλογα που εκ των πραγμάτων θα έχουν μεγαλύτερη απόδοση από εκείνη άλλων ευρωπαϊκών κρατών,
Κλείσιμο

- και τρίτον, παρά τις διαψεύσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται ένα ενδεχόμενο νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους που αυτή τη φορά θα το επωμιστούν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Παρ' όλ' αυτά, στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός καθώς η περί ης ο λόγος έκθεση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας για το ελληνικό θέμα δημοσιοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την συνάντηση Σόιμπλε - Μοσκοβισί για την ελληνική οικονομία δίχως τον Έλληνα υπουργό κ. Γιάννη Στουρνάρα. (δείτε εδώ)

Η Αθήνα εστιάζει στο ότι η “γερμανική έκθεση”, η οποία συνιστά μία συνολική πρόταση για την διαχείριση των δημοσιονομικών αλλά και του χρηματοδοτικού κενού για το 2014-2016 σε συνδυασμό με την μακροχρόνια διευθέτηση του ελληνικού χρέους, μπορεί να αφήσει την εντύπωση πως οι εταίροι μας απεργάζονται λύσεις για την ελληνική οικονομία ερήμην των Αθηνών κι ως εκ τούτου να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η κυβέρνηση θα κληθεί να συνταχθεί με το σχέδιο και να το προβάλλει στο εσωτερικό της χώρας σε συνδυασμό με τα διλήμματα των ευρωεκλογών. Από την άλλη είναι σαφές ότι θα δεχθεί έντονη κριτική για πλήρη υπαγωγή στον γερμανικό σχεδιασμό. Είναι σαφές ότι θα προτιμούσε έναν πιο κομψό χειρισμό από την πλευρά των εταίρων.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση με όπλο το υψηλότερο του αναμενομένου πρωτογενές πλεόνασμα ελπίζει να κλείσει την τρέχουσα διαπραγμάτευση με την Τρόικα κατά τρόπο που να αποφύγει την λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Η συζήτηση δεν είναι εύκολη, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν ότι στα δημοσιονομικά για το 2014 υπάρχει διαφορά δύο δις ευρώ.

Παράλληλα επιμένουν στην πλήρη και δίχως “εκπτώσεις” εφαρμογή της λίστας των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ που περιλαμβάνει μία σειρά αλλαγές που θα προκαλέσουν τις αντιδράσεις των επαγγελματικών ομάδων που θίγονται. Περιλαμβάνονται από την απελευθέρωση στα φάρμακα και στο γάλα μέχρι την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, την μείωση των εργοδοτικών εισφορών κλπ. Δίχως αυτά η διαπραγμάτευση δύσκολα θα κλείσει μέσα τον Φεβρουάριο όπως είναι η νέα αισιόδοξη πρόβλεψη του υπουργού Οικονομικών και του επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου -το ότι οι προηγούμενες αισιόδοξος προβλέψεις τους έχουν διαψευστεί αποτελεί λεπτομέρεια.

Το κατά πόσο θα περάσουν τα μέτρα αναίμακτα από την βουλή και από την ελληνική κοινωνία είναι επίσης ένα δύσκολο ερώτημα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης