BHP Billiton – Rio Tinto: Κολοσσός από …σπόντα!
Οι επιχειρηματικοί κολοσσοί συνήθως δημιουργούνται από την υπερσυγκέντρωση πλούτοπαραγωγικών πηγών και κεφαλαίων υπό μια «ιδιοκτησιακή σκέπη», σε περιόδους συγχωνεύσεων και εξαγορών ομοειδών – και μη – εταιριών, με τουλάχιστον ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη σε θέση ισχύος.
Οι συγχωνεύσεις κολοσσών πραγματοποιούνται είτε λόγω συνθηκών, είτε λόγω διορατικότητας των διοικούντων τους. Το να δημιουργηθεί όμως ένας πραγμα
Οι επιχειρηματικοί κολοσσοί συνήθως δημιουργούνται από την υπερσυγκέντρωση πλούτοπαραγωγικών πηγών και κεφαλαίων υπό μια «ιδιοκτησιακή σκέπη», σε περιόδους συγχωνεύσεων και εξαγορών ομοειδών – και μη – εταιριών, με τουλάχιστον ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη σε θέση ισχύος.
Οι συγχωνεύσεις κολοσσών πραγματοποιούνται είτε λόγω συνθηκών, είτε λόγω διορατικότητας των διοικούντων τους. Το να δημιουργηθεί όμως ένας πραγματικός γίγαντας, ιδίως σε έναν τόσο ευαίσθητο όσο και ανταγωνιστικό κλάδο όπως αυτός της χαλυβουργίας, από ... σπόντα, αυτό προφανώς δεν έχει ιστορικό προηγούμενο!
Η είδηση της ημέρας λοιπόν έχει να κάνει με την ανακοίνωση της συνεργασία των δύο κορυφαίων μεταλλευτικών ομίλων της Αυστραλίας, της Rio Tinto με την ανταγωνίστριά της BHP Billiton. Οι δύο κολοσσοί υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία μικτής εταιρείας με ίση συμμετοχή των δύο στο σύνολο των εγκαταστάσεών τους και με ίση συμμετοχή στα κέρδη από την εξόρυξη και εκβιομηχάνιση μεταλλευμάτων!
Μια συμφωνία που πρακτικά συνεστήθη και υπεγράφη ώρες μόνον μετά την απόρριψη, από τη διοίκηση της τρίτης μεγαλύτερη, παγκοσμίως, μεταλλουργίας, Rio Tinto, της πρότασης της μεγαλύτερης κινεζικής εταιρείας αλουμινίου, Chinalco, για επένδυση συνολικού ύψους 19,5 δισ. δολαρίων και απόκτηση ποσοστού άνω του 18% στο μετοχικό κεφάλαιο της αυστραλιανής εταιρίας.
Η κατάρρευση των σχετικών διαπραγματεύσεων άλλαξε άρδην τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά μεταλλευμάτων. Προφανώς και συνιστά ένα πολύ σοβαρό πλήγμα για το σχεδιασμό της κινεζικής κυβέρνησης που προσδοκούσε μέσω του μεριδίου της στη Rio Tinto να εξασφαλίσει την προμήθεια πρώτων υλών και να διατηρήσει επί μακρόν την απρόσκοπτη τροφοδοσία των βιομηχανιών της με «φτηνές» πρώτες ύλες.
Παράλληλα όμως δημιουργεί και νέες ισορροπίες, με την Αυστραλία να ενισχύει πλέον τη θέση της ως μεγαλοπαραγωγού μεταλλευμάτων σε παγκόσμια κλίμακα, ίσως δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για περαιτέρω επέκταση των αυστραλιανών εταιριών (με εξαγορά αμερικανικών ή ευρωπαϊκών ανταγωνιστών τους;) και πάντως δυσχεραίνει τις προσπάθειες του Πεκίνου να συντηρήσει τους εξωφρενικούς ρυθμούς ανάπτυξης της βιομηχανικής του παραγωγής.
Συμφωνία – «λαυράκι» για πολλούς ...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr