Η ρελάνς Στουρνάρα «αφοπλίζει» τους βουλευτές της ΝΔ

Η ρελάνς Στουρνάρα «αφοπλίζει» τους βουλευτές της ΝΔ

- Μαραθώνια σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών με 80 βουλευτές της ΝΔ που έφτασαν να ζητούν να διατηρηθεί το χαράτσι της ΔΕΗ και το 2014
- Φέρτε προτάσεις μέχρι την Κυριακή, τους είπε ο Στουρνάρας
- Ποιες αλλαγές φέρνει στο φόρο το «γαλάζιο» αντάρτικο

Ο Clint Eastwood δίνει τα "φώτα" του στην Jolie
Η ρελάνς Στουρνάρα «αφοπλίζει» τους βουλευτές της ΝΔ
Να διατηρηθεί το Ειδικό Τέλος Ακινήτων, δηλαδή το χαράτσι που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, και το 2014 έφτασαν να ζητούν οι βουλευτές της ΝΔ που την Τετάρτη «περικύκλωσαν» τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να παγώσει ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Ο κ. Στουρνάρας έκανε «ρελάνς» για να αντιμετωπίσει το ασφυκτικό πρέσινγκ των βουλευτών της συμπολίτευσης ζητώντας τους εναλλακτικές προτάσεις που όμως να παράγουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα μέχρι την Κυριακή.

Το επιχείρημα του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση και ότι δεν μπορούν να σηκώνουν τα βάρη μόνο οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ οι γαλάζιοι βουλευτές αντιτείνουν ότι αν περάσει το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου η ΝΔ θα έχει μεγάλες εκλογικές απώλειες. Το ερώτημα είναι αν η διαβούλευση του κ. Στουρνάρα με τους βουλευτές της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή ώστε το σχέδιο νόμου να κατατεθεί στη Βουλή την Δευτέρα όπως προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομικών ή αν το νομοθέτημα του ενιαίου φόρου ακινήτων θα παγώσει και η κατάθεσή του στη Βουλή θα αναβληθεί. 

Αυτή την ώρα διαμορφώνονται τρία πιθανά σενάρια για τον φόρο που θα επιβληθεί στα ακίνητα το 2014, όπως προέκυψε από τη μαραθώνια συνεδρίαση (διήρκεσε πέντε ώρες μέχρι τις 2 μετά τα μεσάνυχτα) της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με περίπου 80 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Το πολιτικό «γαϊτανάκι» για τον ενιαίο φόρο ακινήτων (ΕΝΦΑ) θα συνεχιστεί και τα επόμενα τέσσερα 24ωρα καθώς ο Γιάννης Στουρνάρας έχει ζητήσει οικονομικά ισοδύναμες αντιπροτάσεις από τους βουλευτές μέχρι την Κυριακή ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο φορολόγησης ακινήτων θα συζητηθεί και με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ενδέχεται να καταθέσουν και νέες εναλλακτικές προτάσεις.
 
Κλείσιμο
Τα πιθανά σενάρια που διαμορφώνονται πλέον, μετά τις εισηγήσεις των βουλευτών της ΝΔ, προβλέπουν:
 
1.Το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη το νομοσχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων «ως έχει» ή με μικρές μόνον βελτιώσεις, που θα αφορούν κυρίως:

 - Την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου και ειδικά για τα αγροτεμάχια όπου ο φόρος διαμορφώνεται ανάλογα με την καλλιέργεια (ελιές, καρποφόρα δέντρα κλπ).

- Να επιβαρυνθούν τα αγροτεμάχια για τα οποία οι ιδιοκτήτες εισπράττουν επιδοτήσεις (μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ) και να ελαφρυνθούν τα υπόλοιπα που δεν αποφέρουν έσοδα.

- Την αύξηση του ορίου εισοδήματος κάτω του οποίου απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες από το φόρο σε περίπου 10.000 ευρώ, αντί 7.000 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

- Την απαλλαγή ή ελάφρυνση των ακινήτων τα οποία δεσμεύει το κράτος (υπό απαλλοτρίωση κλπ).

- Την ελάφρυνση των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Επιπλέον ενδέχεται και μεγάλη ανατροπή στην κλίμακα φορολόγησης των μεγαλοϊδιοκτητών, δηλαδή να «γυρίσει τούμπα» και να προβλέπει ελάφρυνση για τους μικροϊδιοκτήτες και αύξηση του συντελεστή για τις πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις.
 
2. Αναβολή εφαρμογής του ΕΝΦΑ για το 2015, προκειμένου να επανασχεδιαστεί καλύτερα, με ταυτόχρονη παράταση του «χαρατσιού» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, όπως προτάθηκε από πολλούς βουλευτές της ΝΔ.

Ο σημερινός ΕΕΤΑ θα αλλάξει και θα επιβληθεί μειωμένος κατά 10%, αλλά θα είναι εξ ορισμού «προσωρινός» και «έκτακτος» για μία μόνο χρονιά, προκειμένου να γίνει ανεκτός από τα συνταγματικά δικαστήρια. Επειδή όμως ο εισπρακτικός στόχος δεν αλλάζει (βεβαίωση φόρου 3,5 δισ. ευρώ για να εισπραχθούν τα 2,9 δισ. μέσα στο 2014) προτείνεται και αύξηση φόρου στην πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Η πρόταση που προήλθε από τον βουλευτή της ΝΔ κ.Ιορδάνη Τζαμτσή φαίνεται πως βρίσκει υποστηρικτές στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, γιατί απαλλάσσει και τους αγρότες από τον επιπλέον φόρο (τουλάχιστον προσωρινά). Από πλευράς του, ο κ. Στουρνάρας δεν έκρυψε πάντως την ανησυχία του μήπως η παράταση του «χαρατσιού» καταπέσει στα δικαστήρια ως αντισυνταγματικό μέτρο.

3.Συνδυασμός των δύο φόρων, με μειωμένο τον «νέο» ΕΕΤΑ, αλλά και μια συμβολική υποτυπώδη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και οικοπέδων, ώστε να υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης χωρίς σοβαρές επιβαρύνσεις και αντιδράσεις.

Στη πολύωρη σύσκεψη με τους Γιάννη Στουρνάρα, Χρήστο Σταϊκούρα και Γιώργο Μαυραγάνη, οι βουλευτές της  Αθήνας και της περιφέρειας αναλώθηκαν να αναδεικνύουν τα προβλήματα και τις αδικίες του σχεδίου του ΕΝΦΑ που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να παρουσιάσει το τελικό σχέδιο του φόρου για το 2014 στην Τρόικα, που επιστρέφει στην Αθήνα την Δευτέρα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν κατ’αρχήν εγκρίνει το σχέδιο του ΕΝΦΑ, αλλά δεν κρύβουν ότι επιθυμούν διακαώς και την συνέχιση της είσπραξης του «χαρατσιού» μέσω της ΔΕΗ.

Εμφύλιος μεταξύ βουλευτών της Αθήνας και της περιφέρειας

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές στη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα εξέφρασαν πολλή γκρίνια και επιμέρους παρατηρήσεις χωρίς ξεκάθαρες τοποθετήσεις καταψήφισης. Από την πλευρά του ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι περαιτέρω αλλαγές για ελάφρυνση της φορολογίας των αγροτεμαχίων θα πρέπει να συνοδευτούν με ισοδύναμα μέτρα επιβάρυνσης των ιδιοκτητών ακινήτων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει και μια μίνι κόντρα μεταξύ βουλευτών επαρχίας και Αθηνών. Σε κάθε περίπτωση, για την ώρα δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται αποκλιμάκωση της έντασης στο γαλάζιο στρατόπεδο αν και ορισμένοι εκτιμούν ότι η ζύμωση «θα λειτουργήσει ψυχοθεραπευτικά χωρίς ωστόσο να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα ως προς τις διατάξεις του νομοσχεδίου».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ΚΟ της ΝΔ βρεθηκε στο υπουργείο στοιχείο που ερμηνεύεται ως «διάθεση επίλυσης και όχι άρνησης». Πάντως μεταξύ αυτών που απουσίαζαν ήταν και ο κ. Βύρων Πολύδωρας που το τελευταίο διάστημα εξαπολύει μύδρους κατά της οικονομικής πολιτικής και ιδιαιτέρα κατά του προωθούμενου νομοσχεδίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης