Στουρνάρας προς βουλευτές: Φέρτε προτάσεις για το φόρο στα ακίνητα

Στουρνάρας προς βουλευτές: Φέρτε προτάσεις για το φόρο στα ακίνητα

Αντιπρόταση των βουλευτών της ΝΔ για παράταση για ένα χρόνο του Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) αντί για το φόρο ακινήτων- Θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τη Δευτέρα αλλά να είναι «δημοσιονομικά ουδέτερες» - Δεν μπορεί να αλλάξει ο στόχος της είσπραξης  2,9 δισ. ευρώ, τονίζει το ΥΠΟΙΚ - Κανείς από τους παρόντες βουλευτές δεν υποστήριξε το νομοσχέδιο - Διαβάστε όλα τα πιθανά σενάρια 

Απόψε η «ευρωπαϊκή νύχτα χωρίς ατυχήματα»
Στουρνάρας προς βουλευτές: Φέρτε προτάσεις για το φόρο στα ακίνητα

Αυξάνεται η πολιτική ένταση για τον φόρο ακινήτων καθώς φτάνει τους 80 ο αριθμός των βουλευτών που αντιδρούν στη ρύθμιση ειδικά για την φορολόγηση των αγροτεμαχίων που “καίει” τους αγρότες και κατά συνέπεια τους βουλευτές της περιφέρειας.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επισκέφθηκαν την Τετάρτη το απόγευμα βουλευτές της Ν.Δ έλεγαν ότι εάν γίνουν μειώσεις στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί ο φόρος στα αστικά ακίνητα όπως τα διαμερίσματα, τα οικόπεδα εντός σχεδίου κ.λπ.

Οι βουλευτές της ΝΔ που εκφράζουν την αντίθεσή τους στον ενιαίο φόρο ακινήτων και τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων είναι περίπου 80 και συναντήθηκαν αργά χθες το βράδυ - σε μια μαραθώνια σύσκεψη που κράτησε μέχρι τις 2 μετά τα μεσάνυχτα - με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.
Κλείσιμο

Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τους βουλευτές που μετέχουν στη συνάντηση να καταθέσουν τις εναλλακτικές τους προτάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων μέχρι τη Δευτέρα με την επισήμανση ότι θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες. Δηλαδή ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε για κάθε μέτρο ελάφρυνσης που ζητάνε, να προτείνουν τον τρόπο με τον οποίο θα βρεθούν τα χρήματα ώστε να μην απειληθεί ο στόχος που είναι η βεβαίωση 3,5 δισ. ευρώ και η είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ.

Ρελάνς από μάζα βουλευτών της ΝΔ για παράταση για ένα χρόνο του ΕΕΤΑ αντί για το φόρο ακινήτων. Η πρόταση που στηρίζεται από πλειάδα βουλευτών της ΝΔ προβλέπει μείωση 10% στο χαράτσι ακινήτων όπως επιβάλλεται σήμερα και αύξηση φόρου στην πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία ώστε να μην κινδυνεύει ο εισπρακτικός στόχος των 2.9 δις . Ο υπουργός επιφυλάχτηκε να απαντήσει στην παραπάνω πρόταση.  

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των βουλευτών που προτείνουν το παραπάνω είναι: ο Ιορδάνης Τζαμτζής,  ο Γιάννης Κεφαλογιάννης  ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης κ.α

Επιπλέον οι βουλευτές εξέφρασαν επίσης  την ανησυχία τους εάν θα κατατεθεί τη Δευτέρα το νομοσχέδιο με την αλλαγές όπως ορίζεται.

Ο υπ. Οικονομικών επιφυλάχτηκε να εξετάσει προτάσεις που του τέθηκαν όπως :
-Να αλλάξει κλίμακα φόρου στα αγροτεμάχια και να αυξάνονται οι συντελεστές για τις μεγάλες ιδιοκτησίες ελαφρύνοντας τις μικρές αντίστοιχα,  δηλαδή το αντίθετο από ό,τι προβλέπει η προτεινόμενη μέχρι τώρα κλίμακα.

- Να αυξηθεί η φορολόγηση των 7χιλάδων ευρώ πέραν του οποίου επιβάλλεται ο φόρος

- Να επανεξεταστεί η φορολόγηση για τα δεσμευμένα από το δημόσιο ακίνητα των ιδιωτών,  ώστε να μην πληρώνουν φόρο οι ιδιοκτήτες που δεν ορίζουν τα ακίνητά τους.

Όπως εκτίμησαν ορισμένοι από τους βουλευτές που ήταν παρόντες, ο υπουργός Οικονομικών δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές. Από την άλλη, όμως, πολλοί ετοιμάζονται ήδη να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, ορισμένες από τις οποίες εξέθεσαν και σήμερα, σε μια συζήτηση που, όπως εξελίχθηκε δεν φαίνεται να έχουν εκδηλωθεί εντάσεις ή αμφισβήτηση στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών.

Πάντως, όπως ανέφερε βουλευτής που μετείχε στη σύσκεψη, ουδείς από την Κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ δεν βρέθηκε να υποστηρίξει το νομοσχέδιο. Αντιθέτως όλοι είχαν να ζητήσουν την άρση κάποιας αδικίας είτε αφορούσε τα αστικά ακίνητα είτε τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και τα αγροτεμάχια.

Στη συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα έχουν προσέλθει στο Υπ. Οικονομικών αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ μεταξύ των οποίων, πέραν όσων είχαν υπογράψει την ερώτηση, είναι και οι Προκόπης Παυλόπουλος, Νικήτας Κακλαμάνης, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ντόρα Μπακογιάννη, Κώστας Μαρκόπουλος, Φωτεινή Πιπιλή, Γιάννης Ιωαννίδης.

Στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι ο στόχος είσπραξης των 2,9 δισ. από τον φόρο ακινήτων δεν μπορεί να αλλάξει. Και αν ακόμα γινόταν δεκτές ελαφρύνσεις για τα αγροτεμάχια και τελικώς εισπραχτούν λιγότερα από τα περίπου 700 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί αυτό θα σήμαινε ισόποση επιβάρυνση για τα αστικά ακίνητα και τα οικόπεδα από τα οποία υπολογίζεται να προέλθουν τα υπόλοιπα 2,2 δισ.

Πηγή: newmoney.gr 

Διαβάστε εδώ όλα τα πιθανά σενάρια μετά την μαραθώνια σύσκεψη του Γιάννη Στουρνάρα με τους γαλάζιους βουλευτές 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης