LIVE

Κορωνοϊός

Reuters: Νέα «ένεση» ρευστότητας από την ΕΚΤ στις τράπεζες της Ευρωζώνης

Για να τονώσει την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας της νομισματικής ένωσης - Τι βλέπουν αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρόκειται σύντομα να χορηγήσει άλλη μια «ένεση» ρευστότητας στις τράπεζες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσφέροντάς τους κι άλλα φθηνά μακροπρόθεσμα δάνεια, κατά την εκτίμηση των περισσότερων οικονομολόγων οι οποίοι συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Οι 44 από τους 59 αναλυτές οι οποίοι ερωτήθηκαν στην έρευνα αυτή, η οποία διεξήχθη αυτήν την εβδομάδα, εκτίμησαν ότι η ΕΚΤ θα διοχετεύσει περισσότερη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, πιθανόν στις αρχές του 2014, για να τονώσει την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης.

Εξάλλου σύμφωνα με την έρευνα του πρακτορείου το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης αναμένεται να διατηρήσει το βασικό αναχρηματοδοτικό του επιτόκιο, καθώς και το επιτόκιο για τις τοποθετήσεις σε αυτό, στα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά τους επίπεδα έως τουλάχιστον τις αρχές του 2015.

Αν και η οικονομία της ευρωζώνης βελτιώνεται με βραδύ ρυθμό -η Ισπανία προστέθηκε σήμερα στα κράτη που βγήκαν από την ύφεση- η κακή υγεία του τραπεζικού της συστήματος δημιουργεί προσκόμματα στην ανάκαμψή της.

Η ΕΚΤ έχει ήδη διοχετεύσει στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα πάνω από 1 τρισ. ευρώ προχωρώντας δυο φορές στις λεγόμενες χορηγήσεις μακροπρόθεσμης ρευστότητας (LTROs) στα τέλη του 2011 και στις αρχές του 2012.

Αλλά η πρώτη δόση της αποπληρωμής των δανείων αυτών τριετούς διάρκειας είναι προγραμματισμένο να καταβληθεί στα τέλη της επόμενης χρονιάς κι ενδέχεται αυτό να σημάνει δυσκολίες για ορισμένες από τις ασθενέστερες τράπεζες της ΕΕ.

«Πολλά τμήματα του τραπεζικού συστήματος, ιδίως στην περιφέρεια (της ευρωζώνης) μπορεί να μην είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα υπάρχοντα δάνεια πλήρως πριν από τις αρχές του 2015 χωρίς να προκαλέσουν εντάσεις στις χρηματαγορές», επισήμανε ο Έλβιν ντε Χροτ, οικονομολόγος της ολλανδικής τράπεζας Rabobank. «Παρατείνοντας την προθεσμία αποπληρωμής τους η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να εξομαλύνει την διαδικασία αυτή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είναι έτοιμος να προσφέρει περισσότερη ρευστότητα στις τράπεζες προκειμένου να παραμείνει η συναλλαγματική ισοτιμία σε ένα επίπεδο κάτω από αυτό που θα μείωνε υπέρμετρα τον πληθωρισμό.

Χρηματομεσίτες ενεργοί στην αγορά συναλλάγματος οι οποίοι είχαν ερωτηθεί στο πλαίσιο σχετικής έρευνας που δημοσιοποιήθηκε την Δευτέρα εκτίμησαν ότι ένα ακόμη LTRO μπορεί να είναι άμεσα επικείμενο.

Στην ερώτηση πότε θα δοθούν τα επόμενα δάνεια αυτά από την ΕΚΤ η πιο κοινή εκτίμηση που διατυπώθηκε στις απαντήσεις ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2014. Οι μισοί εξ όσων απάντησαν αυτό προέβλεψαν πως η έκτακτη αυτή χορήγηση ρευστότητας θα πάρει ξανά την μορφή τριετών δανείων. Οι περισσότερες από τις υπόλοιπες απαντήσεις έκαναν λόγο για πιο βραχυπρόθεσμης διάρκειας δανεισμό.

Στους κόλπους της μειοψηφίας που δεν αναμένει νέες μεγάλες χορηγήσεις ρευστότητας από την ΕΚΤ, οι εκτιμήσεις ποικίλλουν. Ορισμένοι προέβλεψαν πως η ΕΚΤ μπορεί να παρατείνει την διάρκεια των υπαρχόντων δανείων. Άλλοι είπαν ότι δεν χρειάζεται καμιά περαιτέρω ενέργεια.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης