Παγκόσμια Τράπεζα: Η Ελλάδα επιτέλους «is doing business»

Παγκόσμια Τράπεζα: Η Ελλάδα επιτέλους «is doing business»

Άλμα 110 θέσεων έκανε η Ελλάδα στη διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων όπου κατατάσσεται 36η στον κόσμο - «Παράδειγμα καλής πρακτικής», χαρακτηρίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα - Στο επιχειρηματικό περιβάλλον η Ελλάδα ανέβηκε 17 θέσεις


Άλμα 110 θέσεων έκανε η Ελλάδα στην κατάταξη 189 χωρών από την Παγκόσμια Τράπεζα (Doing Business 2014) εις ό,τι αφορά τη διευκόλυνση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ανέβηκε στην 36η θέση από την 146η θέση πέρυσι και η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει την Ελλάδα ως παράδειγμα καλής πρακτικής για τη διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων. Πρόκειται, όπως αναφέρει η έκθεση, για τη μεγαλύτερη βελτίωση που έγινε όσον αφορά το συγκεκριμένο κριτήριο από κάθε χώρα φέτος. Η βελτίωση αποδίδεται στην κατάργηση του ελάχιστου κεφαλαίου που απαιτείται για την ίδρυση Εταιρίας Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (ΙΚΕ) και στην απλούστευση σειράς διαδικασιών.

Με βάση το επιχειρηματικό κλίμα, η Ελλάδα ανέβηκε στην 72η θέση από την 89η στην οποία βρισκόταν πέρυσι στην κατάταξη 189 χωρών από την Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank).

Σύμφωνα με την έκθεση Doing Business 2014 της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ), η κατάταξη των χωρών έγινε με βάση 10 δείκτες που καταγράφουν τον αριθμό των διαδικασιών, τον χρόνο και το κόστος για τη σύσταση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Οι εν λόγω δείκτες αφορούν στην έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων, τη λήψη κατασκευαστικών αδειών, την προμήθεια ηλεκτρισμού, την καταγραφή της περιουσίας, την πρόσβαση σε δανεισμό, την προστασία των επενδυτών, την πληρωμή φόρων, το διασυνοριακό εμπόριο, την ισχύ των συμβολαίων και την εκκαθάριση πτωχευμένων επιχειρήσεων.

Την υψηλότερη θέση έχει η Ελλάδα όσον αφορά στο κριτήριο της έναρξης επιχειρήσεων (36η θέση) και στο διασυνοριακό εμπόριο (52η). Αναλυτικά, η θέση της Ελλάδας σε σχέση με τα άλλα κριτήρια είναι η εξής: Πληρωμή φόρων (53η), πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργειας (61η), λήψη κατασκευαστικών αδειών (66η), προστασία των επενδυτών (80η), πρόσβαση σε πιστώσεις (86η), εκκαθάριση (87η), ισχύς των συμβάσεων (98η) και καταγραφή περιουσίας (161η).

Πιο φιλική χώρα για τις επιχειρήσεις στην κατάταξη της ΠΤ είναι η Σιγκαπούρη, ακολουθούμενη από το Χονγκ Κονγκ. Η έκθεση της ΠΤ σημειώνει ότι έχει μειωθεί εφέτος η διαφορά μεταξύ των χωρών με τις καλύτερες και εκείνων με τις χειρότερες επιδόσεις. Η Γεωργία, η Μαλαισία και οκτώ χώρες με υψηλό εισόδημα βρίσκονται μεταξύ των δέκα πρώτων πιο φιλικών για τις επιχειρήσεις χωρών.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι εφέτος έγιναν 238 μεταρρυθμίσεις από 114 χώρες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού τους περιβάλλοντος, έναντι 201 μεταρρυθμίσεων από 108 οικονομίες πέρυσι - σημειώθηκε δηλαδή αύξηση των μεταρρυθμίσεων κατά 18%.

Χατζηδάκης: «Όταν γίνεται συστηματική δουλειά ...τα αποτελέσματα φαίνονται»

Σε δηλώσεις του με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης «Doing Business» ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνει τα εξής:

«Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας πιστοποιεί τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στους τομείς όπου ελήφθησαν συγκεκριμένα μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή και κυρίως στον τομέα της διευκόλυνσης ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, της προστασίας των επενδυτών και στις εξαγωγές. Όταν γίνεται συστηματική δουλειά με σχέδιο και συγκεκριμένη στόχευση τα αποτελέσματα φαίνονται. Με την κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης των δικηγόρων στις μεταβιβάσεις ακινήτων, που έχει θεσπιστεί αλλά δεν καταγράφηκε στη φετινή έκθεση, γιατί δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη και με τις παρεμβάσεις που αναμένονται τους επόμενους μήνες από τα συναρμόδια Υπουργεία για την άρση διοικητικών εμποδίων, η κατάταξη της χώρας μας στην έκθεση Doing Business αναμένεται να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

Όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι ένα από τα κλειδιά για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Επομένως, ακόμη και αν απαιτείται το "ξεβόλεμα" ορισμένων, οι απαιτούμενες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν. Γιατί αυτό που έχει σημασία δεν είναι να κερδίσει ο καθένας τη μικρή του μάχη αλλά να κερδίσουμε όλοι μαζί τον πόλεμο».

Δηλώσεις αναφορικά με τη φετινή έκθεση για την Ελλάδα έκαναν σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΝ τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας, Jean Michel Lobet, που ανήκει στη συγγραφική ομάδα της έκθεσης και Dirk Reinermann, διευθυντής του προγράμματος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Νότια Ευρώπη.

Ο κ. Lobet επισημαίνει, συγκεκριμένα: «Η Ελλάδα προχώρησε ενεργά τις μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια. Αυτήν τη χρονιά η Ελλάδα έλαβε μέτρα για να διευκολύνει τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, μειώνοντας δραματικά το κόστος έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, απλοποιώντας τις τελωνειακές διαδικασίες και βελτιώνοντας την προστασία των μετόχων μειοψηφίας. Ελπίζουμε να συνεχιστούν τα θετικά αποτελέσματα στις επόμενες εκθέσεις Doing Business».

Ο κ. Reinermann αναφέρει τα εξής: «Ειδικά αυτή την περίοδο έχει κρίσιμη σημασία για την ελληνική οικονομία το γεγονός ότι η ομάδα της οποίας ηγείται ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης κατάφερε να εφαρμόσει τόσο δραστικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της έναρξης επιχειρήσεων. Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη βελτίωση διεθνώς στον συγκεκριμένο τομέα αυτήν τη χρονιά. Συγχαίρουμε την ελληνική κυβέρνηση για αυτήν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, που θα διευκολύνει τους επενδυτές να ξεκινήσουν νέες επιχειρήσεις και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα».

Η κύρια αιτία για τη φετινή άνοδο, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση, είναι τα μέτρα που ελήφθησαν για τη διευκόλυνση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, τομέας στον οποίο η Ελλάδα κατατάσσεται εφέτος στην 36η θέση από 146η πέρυσι. Η βελτίωση κατά 110 θέσεις, όπως επισημαίνει το υπουργείο είναι η καλύτερη μεταξύ όλων των χωρών που περιλαμβάνονται στην έρευνα και μια από τις υψηλότερες βελτιώσεις που έχουν καταγραφεί ιστορικά στη συγκεκριμένη έκθεση. Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει εξάλλου την Ελλάδα ως παράδειγμα καλής πρακτικής για τη βελτίωση της διευκόλυνσης ίδρυσης επιχειρήσεων.

Οι αιτίες στις οποίες οφείλεται η βελτίωση στον συγκεκριμένο τομέα είναι η κατάργηση του ελάχιστου κεφαλαίου που απαιτείται για την ίδρυση Εταιρίας Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (ΙΚΕ) και η απλούστευση σειράς σχετικών διαδικασιών. Σχετικές μεταρρυθμίσεις είναι επίσης η μείωση του απαιτούμενου κεφαλαίου για την ίδρυση ΑΕ, καθώς και η ρύθμιση για τα προτυποποιημένα καταστατικά.

Από την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας προκύπτει επίσης σημαντική βελτίωση της κατάταξης στους τομείς:

- Της προστασίας των επενδυτών (80η θέση εφέτος από 117η πέρυσι και 155η πρόπερσι), που επιτεύχθηκε με τις αλλαγές στη νομοθεσία περί Ανωνύμων Εταιριών σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται στα μέλη ΔΣ Ανωνύμων Εταιριών να ενημερώνουν για τυχόν σύγκρουση συμφερόντων τους με αυτά της εταιρείας, όπως επίσης για τις εισηγμένες εταιρίες, οι διατάξεις που απαγορεύουν υπό προϋποθέσεις τη σύναψη συμβάσεων μεταξύ της εταιρίας και μελών του ΔΣ, συγγενών τους κλπ.

- Της διευκόλυνσης του διεθνούς εμπορίου (52η θέση από 62η και 79η πρόπερσι), με τη θέσπιση της δυνατότητας ηλεκτρονικής υποβολής των εγγράφων στα τελωνεία, που εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμογής των 25 μέτρων απλούστευσης των διαδικασιών για τις εξαγωγές.

Στα μέτρα βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που αξιολογήθηκαν στη φετινή έκθεση και ελήφθησαν ύστερα από συνεννόηση με την Παγκόσμια Τράπεζα, περιλαμβάνονται επίσης η κατάργηση της υποχρέωσης ελέγχου της μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική και η ρύθμιση με την οποία για την έναρξη των οικοδομικών εργασιών αρκεί απλή ενημέρωση του Αστυνομικού Τμήματος, χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία και θεώρηση όλων των στοιχείων.

Αντίθετα, επιδείνωση της σχετικής θέσης της χώρας καταγράφεται σε τομείς όπως η δικαστική επίλυση επιχειρηματικών διαφορών, η μεταβίβαση ακινήτων και η πτωχευτική διαδικασία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Γιάννης

Αφού αυτοί μας λένε ότι ότι κάνουν είναι επειδή τους πιέζει η τρόικα και αυτοί δεν θέλουν και αντιστέκονται. Αρα και αυτό είναι έργο της τροικας και ας μην κακγχάζουν

Γρηγόρης

Έχασα επεισόδια! Μαλον ζω σε παράλληλη διάσταση και δω βλέπω ανέχεια και ανεργία! Σε ποιον αιώνα γίνονται αυτά;

Leonidas

Tο θεμα ειναι οτι ολες οι μεταρυθμισεις εμπεριεχουν πονο για πολλες ταξεις ας πουμε "βολεμενων", και κυριως χρειαζεται χρονος -Αν οχι χρονια_ για να φανουν συγκεκριμενα αποτελεσματα. Δεν βλεπεις καλυτερευση αμεσως οπως περιμενουν πολλοι. Εκτος αν αναλαβη ο Συριζα και καταστρεψει το ολο κλιμα. Θυμηθειτε οταν χτυπησε η κριση το 2008 στον κοσμο, και ενω εξω οι αναλυτες ελεγαν οτι η Ελλαδα θα γυρισει στην δεκαετια του 60 εδω για 2 χρονια και παραπανω λεγαμε "ποια κριση?". Δεν ειχαμε αντιληφθη τιποτα. Τωρα που μας λενε οτι η κατασταση με τα ελειμματα εχει καλυτερευσει, φυσικο ειναι να μην τους πιστευουμε παλι. Και η κατασταση θα ΚΑΛΙΤΕΡΕΥΣΕΙ, εαν μαθουμε να ξοδευουμε οσα μαζευουμε και οχι με δανεικα. Εκτος βεβαια αν ερθουν οι δημαδωγοι του Συριζα και θα ανατραπουν τα παντα.

Μάγια ... μάγια !!!!

Έγιναν μάγια ..... Με άλλα τρια μνημόνια φέτος του χρόνου για μαγείας θα βγούμε 1η θέση !!! ΟΥΑΟΥ είμαστε καταπληκτικοί !!!!!!!!!! Ρε παιδιά με έπεισαν : αυτοί εκεί δεν ξέρουν τι τους γίνεται

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

yryL

Μπορεί τα νούμερα του Ελ. Βενιζέλος να αυξάνουν εξακολουθητικά και μάλιστα σε διψήφιο ποσοστό όσον αφορά τη διεθνή επιβατική κίνηση, ωστόσο οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Αθήνας δεν ακολουθούν τους ίδιους ρυθμούς

oil_platform

Στο κυνήγι του μαύρου χρυσού, που υπόσχεται αμύθητες αξίες στους οperators αλλά και αυξημένα έσοδα στο κράτος και τις τοπικές κοινωνίες, μπαίνουν εντατικά από το 2019, κορυφαίοι παίκτες της διεθνούς αγοράς υδρογοναθράκων, όπως η Αμερικανική Exxon Mobil, η Γαλλική Total, η Ιταλική Edison και η Ισπανική Repsol. 

daneia

«Κλειδώνει» η λύση για τα APS σύμφωνα με το ιταλικό μοντέλο - Γιατί το προκρίνουν και οι ξένοι επενδυτές - Οι θεσμοί πιέζουν και η JP Morgan επεξεργάζεται, βελτιώνει και προσαρμόζει την πρόταση του ΤΧΣ - Το deal Eurobank - Grivalia οδηγεί σε νέο διαγωνισμό για πακέτο 630 ακινήτων

ecb-new1

«Δεν υπάρχει καμία επίσημη κατανομή ανά χώρα, αλλά εκτιμάται ότι 40 δισεκατομμύρια ευρώ θα αφορούν γερμανικά κρατικά ομόλογα, 33 δισεκατομμύρια ευρώ για γαλλικά κρατικά ομόλογα, 30 δισ. ευρώ για ιταλικά και 20 δισ. ευρώ για ισπανικά κρατικά ομόλογα», εκτιμά αναλυτής της Unicredit,