ΙΟΒΕ: Στο 4,2% θα κλείσει η ύφεση το 2013

ΙΟΒΕ: Στο 4,2% θα κλείσει η ύφεση το 2013

Σε επίπεδα έτους εκτιμά ότι θα φτάσει στο 4,2%, χαμηλότερα, δηλαδή, από την προηγούμενη πρόβλεψή του - Στο 27,5% η ανεργία

ΙΟΒΕ: Στο 4,2% θα κλείσει η ύφεση το 2013
Την εκτίμηση ότι η ύφεση θα «βαθύνει» στο τέλος του 2013 κάνει το ΙΟΒΕ στην έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που παρουσίασε, σήμερα, Δευτέρα, στο αμφιθέατρο του ιδρύματος Θεοχαράκη.

Στην ίδια έκθεση, όμως, προβλέπεται ότι σε επίπεδα έτους η ύφεση θα κινηθεί στα επίπεδα του 4,2%, χαμηλότερα, δηλαδή, από προηγούμενη πρόβλεψη του ινστιτούτου που έκαναν λόγο για ύφεση της τάξης του 4,8%-5%.

Στη συνέχεια, με βάση τις πιο πρόσφατες αναθεωρήσεις και προβολές, το πιθανότερο είναι ότι η ύφεση περίπου θα μηδενισθεί στο 2014. Όμως υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες και εκκρεμότητες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ασθενέστερη ή υπό προϋποθέσεις σε καλύτερη πορεία από αυτήν, αναφέρει το ΙΟΒΕ.
 
Επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, η ανακοπή της ανόδου της ανεργίας στο δεύτερο τρίμηνο και κατά πάσα πιθανότητα στους καλοκαιρινούς μήνες, έως και τον Σεπτέμβριο, οδηγεί το ΙΟΒΕ σε εκτίμηση για μέση ανεργία, φέτος, της τάξης του 27,5%, από 24,2% το 2012. Βελτιώνεται δηλαδή η προηγούμενη εκτίμηση για το επίπεδο της ανεργίας (28,3%).
 
Κλείσιμο
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ, η ελληνική οικονομία βρίσκεται πολύ κοντά σε σημείο σταθεροποίησης.
 
«Ανεξάρτητα από τις επιμέρους και τεχνικής φύσης αναλύσεις για τις λεπτομέρειες των μετρήσεων και των προβλέψεων, τα δίδυμα ελλείμματα που συνόψιζαν τις χρόνιες παθογένειες της οικονομίας, το δημοσιονομικό και του εξωτερικού ισοζυγίου, πλησιάζουν σε σημείο εξισορρόπησης, οι τιμές αποκλιμακώνονται, ενώ η επί εξαετία ύφεση επίσης φαίνεται ότι σταδιακά φτάνει στο τέλος της. Αυτή η σταθεροποίηση της οικονομίας δεν σηματοδοτεί μόνον ότι το καταστροφικό για την οικονομία σενάριο έχει πλέον απομακρυνθεί, αλλά αποτελεί την απαραίτητη βάση για κάθε βελτίωση από τώρα και στο εξής», επισημαίνεται.
 
Στην έκθεση απευθύνονται και οδηγίες προς τους πολίτες: «Η ελληνική κοινωνία και οικονομία θα πρέπει να αποδεχθούν την προσαρμογή τους σε δυο βασικούς κανόνες και να υπολογίζουν ότι θα κινούνται κάτω από τους αντίστοιχους περιορισμούς: ότι η αύξηση της κατανάλωσης συνολικά θα ακολουθεί την αύξηση της παραγωγικότητας και ότι ο δημόσιος τομέας δεν θα μπορεί να δαπανά χρήματα που δεν έχει» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
 
Οι συντάκτες, τέλος, προειδοποιούν: «πρέπει να τονιστεί ότι αν, επιτέλους, οι απαραίτητες διορθωτικές μεταρρυθμίσεις δεν προωθηθούν, με σαφήνεια, επιμονή και με την αίσθηση του απολύτως επείγοντoς, η ελληνική οικονομία κινδυνεύει για πολύ μακρό χρόνο να κινείται "οριζόντια", με πολύ ασθενείς ρυθμούς ανάπτυξης και με εισοδήματα και παραγωγικότητα καθηλωμένα σε χαμηλά επίπεδα».
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης