LIVE

Κορωνοϊός

Φόρος και στα επιδόματα ανεργίας, τριτέκνων αλλά και στο... ΕΚΑΣ

Φόρος και στα επιδόματα ανεργίας, τριτέκνων αλλά και στο... ΕΚΑΣ

Τι πρέπει να προσέξουν οι άνεργοι - Πώς θα αποφύγουν να φορολογηθούν για αποδοχές που δεν έχουν εισπράξει οι απλήρωτοι

Παγίδες και δυσάρεστες εκπλήξεις κρύβουν οι φετινές δηλώσεις εισοδήματος. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι εισέπραξαν αποζημίωση απολύσεως, επίδομα ανεργίας ή μικρές αμοιβές "έναντι" των δεδουλευμένων τους καθώς εάν τα ποσά αυτά δεν καταχωρηθούν σωστά, μπορεί να πιαστούν στην «παγίδα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Το ίδιο θα συμβεί όμως και με μια σειρά προνοιακά επιδόματα ή αμοιβές, όπως και το ΕΚΑΣ, που έλαβαν το 2012 εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι. Γενικά, οι κωδικοί του εντύπου Ε1 που «κρύβουν» έκτακτη εισφορά είναι οι 659-660,661-662,431-432,433-434,305-306. Στους κωδικούς «παγίδα» αναγράφονται και φορολογούνται με έκτακτη εισφορά 1%-4% οι συντάξεις αναπήρων πολέμου, το εξωϊδρυματικό επίδομα, η ισόβια σύνταξη, το επίδομα πολύτεκνων, το ΕΚΑΣ, το επίδομα επικίνδυνης εργασίας.

Τι να προσέξουν οι άνεργοι
Ειδικότερα, βάσει της νομοθεσίας, μόνο η αποζημίωση απόλυσης εξαιρείται από την εισφορά αλληλεγγύης. Δηλώνεται στον κωδικό 657 (για τον σύζυγο) ή 658 (για τη σύζυγο) και αναγράφεται στον συγκεκριμένο κωδικό η αποζημίωση, ακριβώς για να μην υπαχθεί στα εισοδήματα επί των οποίων υπολογίζεται και εισφορά αλληλεγγύης.

Αντιθέτως: οι φορολογούμενοι που έχασαν την δουλειά τους μέσα στο 2012 θα πρέπει να προσέξουν κατά την συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης τον κωδικό 661 και 662 στον οποίο θα πρέπει να αναγραφεί τα επίδομα που εισπραχθηκε από τον ΟΑΕΔ. Απαιτείται να υπάρχει και η αντίστοιχη βεβαίωση την οποία βεβαίως μπορείτε να προμηθευτείτε και μέσα από τα ΚΕΠ ή από τον ΟΑΕΔ. Το επίδομα ανεργίας δεν απαλλάσσεται από την εισφορά αλληλεγγύης και φορολογείται με 1%-4%, αν το συνολικό ατομικό εισόδημα (τεκμαρτό ή μη) ξεπερνά τα 12.000 ευρώ.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι εργάστηκαν κάποιους από τους μήνες του 2012 ως μισθωτοί και στη συνέχεια έχασαν τη δουλειά τους. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναζητηθεί η βεβαίωση αποδοχών από τον εργοδότη. Θα δηλωθούν κανονικά οι μισθοί στον κωδικό 301 ή 302. Θα δηλωθεί επισης ο φόρος που παρακρατήθηκε στον κωδικό 315 και 316.

Το δηλώνουν οι «απλήρωτοι»
Προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που δεν έχουν εισπράξει μισθούς του 2012 καθώς κινδυνεύουν να πέσουν στη παγίδα καταβολής φόρου για “ανύπαρκτες” αποδοχές. Για να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν στο σχετικό κωδικό του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μόνο τα ποσά που εισέπραξαν από την επιχείρηση η τον εργοδότη τους το 2012 αφού προηγουμένως ζητήσουν στη σχετική βεβαίωση αποδοχών τους να αναγραφούν ξεχωριστά τα ποσά που έχουν εισπράξει και τα δεδουλευμένα δεν έχουν εξοφληθεί.

Με ειδική διάταξη που επιβλήθηκε λόγω της κακής κατάστασης στην αγορά εργασίας, παρατείνεται και για τα εισοδήματα του 2012 το καθεστώς που προβλέπει ότι θα φορολογηθούν μόνο οι μισθοί που έχουν πραγματικά εισπραχθεί και όχι όλο το ετήσιο εισόδημα που αναγράφεται στην βεβαίωση αποδοχών που εκδίδει η επιχείρηση η ο εργοδότης.

Ωστόσο για να αποφύγει ο εργαζόμενος περιπέτειες με την εφορία θα πρέπει στην πρώτη σειρά της βεβαίωσης αποδοχών που θα λάβει να αναγράφεται το συνολικό ποσό των αποδοχών που εισέπραξε εντός του 2012 και στην δεύτερη τα ποσά που δεν έχει εισπράξει έτσι ώστε να δηλώσει μόνο τα εισπραχθέντα και τον αναλογούντα φόρο. Τα υπόλοιπα χρεωστούμενα δεδουλευμένα θα τα δηλώσει όταν τα εισπράξει.

Για παράδειγμα μισθωτός εισέπραξε το 2012 αποδοχές ύψους 10.000 ευρώ και η επιχείρηση του οφείλει άλλα 5.000 ευρώ δεδουλευμένα. Στη βεβαίωση αποδοχών θα πρέπει να αναγράφεται το ποσό των 10.000 ευρώ μαζί με τον αναλογούντα και τον παρακρατούμενο φόρο και το υπόλοιπο ποσό των 5.000 ευρώ σε ξεχωριστή σειρά ως οφειλή από δεδουλευμένα επί του οποίου δεν έχει υπολογισθεί ο φόρος. Με τη σειρά του ο εργαζόμενος θα αναγράψει στη φορολογική δήλωση τα 10.000 ευρώ Έτσι ο τελικός φόρος θα υπολογισθεί με βάση το εισόδημα των 10.000 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση η εφορία θα υπολογίσει φόρο με βάση το συνολικό ποσό των 15.000 ευρώ και ο εργαζόμενος θα φορολογηθεί για ανύπαρκτο εισόδημα .
 
Ωστόσο στο νόμο υπάρχει κενό καθώς δεν αποσαφηνίζεται τι θα γίνει στην περίπτωση που στην βεβαίωση αποδοχών της επιχείρησης η του εργοδότη δεν αναγράφονται ξεχωριστά τα ποσά που εισπράχθηκαν και τα οφειλόμενα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (19)

ΚΑΙ ΠΙΝΟΚΙΟ ΚΑΙ ΤΡΕΛΑΝΤΩΝΗΣ

ΘΑ ΠΑΡΑΤΕΙΝΩ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΚΟΜΑ ΧΡΟΝΟ ΔΙΟΤΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΕΥΡΕΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΙ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ .ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΠΙΝΟΚΙΟ .ΚΑΙ ΤΟ...ΚΕΡΑΣΑΚΙ ...ΦΟΡΟΛΟΓΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΟΤΑΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ . ΚΑΛΩ ΤΟΝ ΤΡΕΛΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΤΟΝ ΑΓΥΡΙΓΟ ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΑ ΤΑΛΙΜΠΑΝΟΤΣΟΛΙΑ ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΔΥΣΦΗΜΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ .ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΟΣΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΕΧΕΙΑ .ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΥ ΣΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΥΠΩΣΕΙ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΖΕΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ .-

Ντινος

Παντελώς ανίκανος λαός...προσδοκά στα επιδόματα για να πίνει τον φραπέ σκιερά...τα συλλαλητήρια και την απεργία για να ξεκουραστεί απο την ξαπλα στην ώρα εργασίας...κάνει παιδιά για τα επιδόματα και για να μπει στους ΟΤΑ...χτυπά πόρτες και κλαιγεται για τα δικαιώματα του...υποχρεώσεις δεν έχει φυσικά ...ούτε η ανταπόδοση ειναι λέξη χρηστη...κατεβαίνει στους δρόμους και ειναι αναγακτησμενος...όταν του λένε...κανά κάτι και εσυ για το κράτος...μην περιμένεις να σου πληρώσουμε την τεμπελικη ζωή ...επιχειρηματικότητα δεν ειναι να ανοίξεις ακόμη ένα γυραδικο στην γειτονιά σου...αν δεις ότι πείνας...αγόρασε μια βαλίτσα βάλε τα δυο βρακια σου μεσα και έλα σε χωρα που πρέπει να δουλεψεις για να ζήσεις και όχι να να ζήσεις χωρίς να δουλεύεις ...ανίκανος ..τεμπελικος...νωθρος...μαλθακος...φραπεδιερος λαός....μόνο γλέντι με δανεικα και όταν τους λένε πλήρωσε τώρα...κάνει και τον αγανακτισμενο...βρε ουστ κοπροσκυλα.....είστε ότι χειρότερο και καταπτυστο ..

Parmenos

ΑΛΗΤΕΣ

ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΙΠΙΛΑΡΗΣ@

ΕΛΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΟΑΕΔ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙΣ ΑΥΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΠΕΡΙ...ΕΣΠΑ ΚΙ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ .ΜΟΛΙΣ ΛΗΞΕΙ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΣΕ ΕΣΠΑ ΕΣΥ...ΔΕΝ ΣΟΥ ΒΡΙΣΚΕΙ Ο ΟΑΕΔ ..ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ Α ΕΙΣΑΙ 18 -24 ΕΤΩΝ ΕΧΕΙΣ ΕΛΠΙΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ 5ΜΗΝΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ...ΜΕΤΑ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ..ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ .ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΠΡΟΣΕΒΑΛΛΕΣ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΕΧΕΙΑ ΚΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΝ ΖΗΤΙΑΝΟΙ Η ΚΛΕΦΤΕΣ .ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΟΠΡΙΤΗΣ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ..ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΑΓΥΡΙΓΟ ΚΕΦΑΛΙ @ ΤΑ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ ..

ΑΠΟΡΙΑ

ΓΙΑΤΙ ΟΣΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΓΙΑ...ΤΕΜΠΕΛΙΑ KAI ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΑΜΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΤΥΧΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ? ΤΥΧΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΗΦΗΝΕΣ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΡΙΣΚΑΡΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ? ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΟΣΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΑΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ .ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ Η ΔΕΝ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΞΕΝΟΥΣ ΛΑΘΡΟΕΠΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΒΡΕΞΕΙ ΧΙΟΝΙΣΕΙ ΕΧΟΥΝ ΜΙΣΘΟ .ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΙΝΑΙ...ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ...ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ .ΟΥΤΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΑΜΕ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΖΑ .ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΑ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΜΑΣ ΕΙΔΑΜΕ ΤΙ ΠΛΑΤΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΜΕ ΤΟ...ΑΖΗΜΙΩΤΟ .ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΗΣΥΧΟΥΣ ΛΟΙΠΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΚΗΦΗΝΕΣ ...ΕΣΕΙΣ ΦΤΑΙΞΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΧΑΛΙ ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΤΑ ...ΠΑΙΡΝΑΤΕ ...ΖΗΤΟΥΛΕΣ Η ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ ...ΕΝΑ ΚΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ .-

Μπογκοτά

Επιτελους εφυγαν τα βαριδια κι τωρα εχουμε εμπιστοσυνη σε ΝΔ κι ΠΑΣΟΚ να καθαρισουν το τοπο απο τη τριανταχρονη σαπιλα κι διαφθορα που παρελαβαν. Με νεα προσωπα οπως Αβραμοπουλο, Παναγιωτοπουλο, Μπενυ, Λοβερδο, Πρωτοπαππα, Παυλοπουλο κι το κο Νομιμο=Ηθικο μπορουμε να περιμενουμε ενα καλυτερο μελλον

Γιάννης

Να υποθέσω ότι όλοι όσοι διαμαρτύρονται όλα τα προηγούμενα χρόνια έπαιρναν επιστροφή φόρου,επιστροφή ΦΠΑ είχαν εισόδημα 30000 € και δήλωναν 9000€ και επίσης έπαιρναν επίδομα θέρμανσης;;;;;Επαιρναν πανάκριβα αυτοκίνητα αλλά δήλωναν φτωχοί;;Κρίμα κάποτε έπρεπε να πληρώσουν ΚΑΙ αυτοί....

Στρατης Πιλάρης

Εχει δίκιο ο Γιάννης. Ολοι αυτοι ζουν σε βαρος μας με τα επιδοματα κλπ που επερναν. Να τα επιστρεψουν πισω και να βρουν δουλεια η να σηκωθουν να φυγουν. Το τζαμπα πεθανε. Σηκωστε τα μανικια και στρωθειτε στην δουλεια. Οποιος δεν εχει δουλεια να σηκωθει να φυγει και ας μην σηκωσει τα μανικα. Επενδυσεις γινανε τα ΕΣΠΑ τρεχουν, ο μεγαλος αριθμος τουριστων φετος εχει παραλύσει την χωρα, αρα οι ανεργοι δεν εχουν πλεον καμια δικαιολογια. και καμια δουλεια σε αυτην την προσπαθεια ανανεωσης και εκσυγχρονισμου της χωρας. Τουλαχιστον να ανεβει η φορολόγηση τους.

Socrates the Best

Ατυχο αλλα σωστό το μέτρο. Αν θέλουμε να μείνουμε στην Ευρωπη θα πρεπει οχι μονο να πληρωνουμε αυτα που πρέπει, αλλα και να σκεφτομαστε σαν Ευρωπαίοι. Τερμα τα παραμυθια και τα παράπονα, ας σκυψουν τα κεφαλια και οι άνεργοι και να πληρώσουν αυτο που πρέπει. Αρκετα τους ανέχτηκε η κυβέρνηση. Αν δεν ηταν ολοι αυτοι, ο πρωθυπουργος θα είχε λύσει το προβλημα της ανεργίας. Αρκετα λοιπον με δαύτους.

Πλουμούρης

Κορυφαίο το σχόλιο σου V.

Αποφασίστε

οι Δ.Υ. στηριζουν την κυβέρνηση ή τον ΣΥΡΙΖΑ?Ότι και να γίνει για Δ.Υ. λέτε κομπλεξικοί.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης