Δραματικό σήμα κινδύνου από τις επιχειρήσεις στην Κύπρο
Δραματικό σήμα κινδύνου από τις επιχειρήσεις στην Κύπρο
Όλες οι οργανώσεις απηύθυναν έκκληση να γίνουν αλλαγές με στόχο τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά προτού να είναι οριστικά αργά...
Δραματικό σήμα κινδύνου εκπέμπουν όλες οι επιχειρήσεις στην Κύπρου οι οποίες κινδυνεύουν με κλείσιμο μετά τα δύο διατάγματα που εξέδωσαν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Π. Δημητριάδης και ο υπουργός Οικονομικών Μιχ. Σαρρής και κυρίως αυτό που αφορά το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου.
Όπως επιβεβαίωσε με χθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου ανέρχεται στο 37,5% άλλα άλλο ένα 22,5% παραμένει δεσμευμένο επειδή μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί το ακριβές ποσό ανακεφαλαιοποίησης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού απελευθερώνεται το 40% των καταθέσεων ενώ είπε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι θα γίνει συμψηφισμός των δανείων με τις καταθέσεις.
Ο γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ κ. Μ.Πήλικος ήταν ιδιαίτερα έντονος και απογοητευμένος ως προς το μέλλον των επιχειρήσεων λέγοντας ότι τα διατάγματα βάζουν ταφόπλακα στις επιχειρήσεις. Πως θα λειτουργήσουν διερωτήθηκε χωρίς ρευστότητα, πως θα πληρώσουν μισθούς και πώς θα κινήσουν τις εργασίες τους.
Όλες οι οργανώσεις απηύθυναν έκκληση να γίνουν αλλαγές με στόχο τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά προτού να είναι οριστικά αργά.
Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής ανέφερε ότι από μία πρώτη ανάγνωση του διατάγματος της Κεντρικής Τράπεζας, όλο το ποσό είναι πλέον δεσμευμένο για οποιοδήποτε καταθέτη, είτε είναι απλός πολίτης, είτε είναι επιχειρηματίας. Σημείωσε ότι «αν όντως οι ερμηνείες από το διάταγμα είναι αυτές που όλοι σχεδόν αντιλαμβανόμαστε, είναι ξεκάθαρο ότι στην ουσία από αυτά τα λεφτά τα οποία κουρεύονται μέσα από αυτή τη διαδικασία, τίποτα δεν θα επιστέψει στην οικονομία».
«Πέραν των ¤100 χιλ. που αποτελούν εξασφαλισμένη κατάθεση, το ανασφάλιστο ποσό δεσμεύεται είτε υπό μορφή μετοχών, είτε υπό μορφή μίας προσωρινής δέσμευσης για να διαπιστωθεί ότι το ποσοστό του κουρέματος του 37,5% είναι αρκετό για να καλύψει τις κεφαλαιουχικές ανάγκες και ότι περισσεύει διοχετεύεται σε ένα λογαριασμό προθεσμίας και το υπόλοιπο 40% επίσης δεσμεύεται».
«Αυτό σημαίνει μηδέν ρευστότητα για τις επιχειρήσεις για να λειτουργήσουν τις εργασίες τους. Δεν θα μπορεί ο επιχειρηματικός κόσμος να πληρώσει μισθούς ή να προμηθευτεί προϊόντα κλπ» επεσήμανε ο κ. Τσιακκής.
Εξέφρασε την άποψη ότι «με τον τρόπο που διαμορφώνεται η όλη κατάσταση , η Τράπεζα Κύπρου δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις επιχειρήσεις. Τα προβλήματα όχι μόνο δεν θα λυθούν, αλλά αντίθετα θα πολλαπλασιαστούν με απρόβλεπτες συνέπειες για την αγορά». Σημείωσε ότι ούτε και η Τρ. Κύπρου θα μπορέσει να λειτουργήσει με αυτά τα δεδομένα, καθώς δεν θα μπορεί να ρίξει χρήμα στην αγορά, για να δημιουργεί κι αυτή την κερδοφορία που απαιτείται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα