Φωτοβολταϊκά: Νέος γύρος γκρίνιας από τους ενδιαφερόμενους να επενδύσουν
Η πρόσφατη ψήφιση του νόμου για την προώθηση των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά συστήματα, μίας από τις πλέον ανερχόμενες μορφές «πράσινης» ενέργειας, δεν έφερε την πολυπόθητη «ειρήνη» στον χώρο, καθώς οι εκκρεμότητες διαιωνίζονται. Και ένας νέος γύρος γκρίνιας προς την κυβέρνηση και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ξεκινήσει από τους ενδιαφερόμενους να επενδύσουν στον χώρο.
Εκκρεμότητα 33 μηνών
Καταρχήν, ο Σύ
Η πρόσφατη ψήφιση του νόμου για την προώθηση των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά συστήματα, μίας από τις πλέον ανερχόμενες μορφές «πράσινης» ενέργειας, δεν έφερε την πολυπόθητη «ειρήνη» στον χώρο, καθώς οι εκκρεμότητες διαιωνίζονται. Και ένας νέος γύρος γκρίνιας προς την κυβέρνηση και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ξεκινήσει από τους ενδιαφερόμενους να επενδύσουν στον χώρο.
Εκκρεμότητα 33 μηνών
Καταρχήν, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) αναφέρεται στις διαδικασίες αδειοδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών επισημαίνει ότι
ενώ έχουν περάσει 33 μήνες από την ψήφιση του Ν.3468/06 ο οποίος ενισχύει οικονομικά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών δεν έχει υπογραφεί ακόμη η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με τις πολεοδομικές ρυθμίσεις που αφορούν φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε εκτός σχεδίου περιοχές.
Όπως επισημαίνει ο ΣΕΦ, η ΚΥΑ αυτή θα έπρεπε να έχει συνταχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και να συνυπογραφεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Δυστυχώς όμως, μετά από μία και μόνη συνάντηση με φορείς τον Ιούνιο του 2007, δεν υπήρξε καμία απολύτως εξέλιξη.
«Η ΚΥΑ αυτή θα ρυθμίζει το πώς θα εγκαθίστανται οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί σε γήπεδα εκτός σχεδίου (θα ρυθμίζει π.χ. αποστάσεις από τα όρια του γηπέδου, μέγιστη κάλυψη, κ.λπ). Δεδομένου ότι τέτοια ρύθμιση δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα, οι κατά τόπους Πολεοδομίες κυριολεκτικά αυτοσχεδιάζουν» επισημαίνει ο ΣΕΦ.
«Άλλες θεωρούν τα φωτοβολταϊκά βιομηχανικές εγκαταστάσεις και εφαρμόζουν (παράλογα) τις σχετικές ρυθμίσεις, απαιτώντας άδειες δόμησης, ενώ η νομοθεσία (Ν. 3734/09) ρητά αναφέρει πως δεν απαιτείται τέτοια άδεια. Άλλες απαιτούν αρτιότητα γηπέδου ως να επρόκειτο να κτίσει κανείς, ενώ μιλάμε για προσωρινές και λυόμενες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις (Ν.2244/1994). Άλλες πάλι αρνούνται να δώσουν οποιοδήποτε χαρτί περιμένοντας μια νομοθετική ρύθμιση», συμπληρώνει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος.
Και ο ΣΕΦ διερωτάται: «Γιατί δεν υπήρξε μια ρύθμιση επί 33 συναπτούς μήνες; Πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για μια απλή υπογραφή; Πόσα χρόνια πρέπει να περιμένουν οι επενδυτές για να προχωρήσουν σε μία κατά τεκμήριο πράσινη επένδυση που προστατεύει το περιβάλλον και βοηθά στην επίτευξη των περιβαλλοντικών και ενεργειακών στόχων της χώρας;»
Επιπλέον ο ΣΕΦ, αναφερόμενος στον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο Ν.3734/09, επισημαίνει ότι προβλέπει την προετοιμασία μίας ακόμη ΚΥΑ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίρια.
Όχι άδεια περιβαλλοντικής μελέτης
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος άνω των 20 κιλοβάτ, απαιτείται η εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης και η έγκριση περιβαλλοντικών όρων από τις αρμόδιες αρχές.
«Η νομοθεσία», τονίζει ο ΣΕΦ, «είναι τελείως ανελαστική και δεν κάνει διακρίσεις ακόμη κι αν το σύστημα πρόκειται να εγκατασταθεί πάνω σε κάποιο εμπορικό-βιομηχανικό κτίριο. Πρόκειται πράγματι για παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού πουθενά στον κόσμο δεν απαιτείται κάτι τέτοιο. Γιατί αλήθεια πρέπει κανείς να καθυστερήσει επί μήνες ξοδεύοντας αρκετά χρήματα σε ανούσιες μελέτες, δεδομένου ότι τα φωτοβολταϊκά δεν εκλύουν ρύπους, δεν παράγουν απόβλητα και είναι αθόρυβα; Τα φωτοβολταϊκά είναι μια τεχνολογία που ενσωματώνεται σε κτίρια και εκατομμύρια τέτοια συστήματα έχουν εγκατασταθεί σε όλο τον κόσμο χωρίς να απαιτούνται άχρηστες και χρονοβόρες μελέτες. Το ίδιο μάλιστα το ΥΠΕΧΩΔΕ τα έχει χαρακτηρίσει “μη οχλούσες ή χαμηλής όχλησης δραστηριότητες” (Αριθ.Δ6/Φ1/οικ.19500, 4-11-2004)».
Δεδομένου ότι η νομοθεσία (επιβάλει την υπογραφή μιας σχετικής ΚΥΑ, ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών ζητεί η ΚΥΑ αυτή να απαλλάξει τα φωτοβολταϊκά από τη γραφειοκρατική υποχρέωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ανεξάρτητα από το μέγεθος του συστήματος.
Καθυστερούν οι άδειοδοτήσεις
Γκρίνια, όμως, υπάρχει προς το υπουργείο Ανάπτυξης – και αυτό με την σειρά του πιέζει την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) – για τους ρυθμούς χορήγησης αδειών παραγωγής στις υφιστάμενες χιλιάδες αιτήσεις για την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά.
Ο νέος νόμος δίνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των αδειοδοτήσεων με τρία χρονικά περιθώρια, ανάλογα με τον χρόνο υποβολής της αίτησης, και με κλείσιμο της εκκρεμότητας έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Στην ΡΑΕ, όμως, θεωρούν ότι κάτι τέτοιο ουσιαστικά δεν μπορεί να γίνει, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορούν να κινηθούν με ρυθμό εξέτασης άνω των 50 φακέλων μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ σύμφωνα με το νόμο θα έπρεπε μέσα σε ένα μήνα να εξεταστούν 650 φάκελοι που αφορούν μόνο τα μικρά φωτοβολταϊκά, αυτά δηλαδή που έχουν ισχύ έως 150 κιλοβάτ.
Αυτή την στιγμή στην χώρα μας βρίσκονται σε λειτουργία φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος μόλις 14 μεγαβάτ, άδεια εγκατάστασης έχει δοθεί για 75 μεγαβάτ, άδεια παραγωγής για 123 μεγαβάτ, ενώ οι αιτήσεις σχεδίων που έχουν υποβληθεί για λήψη άδεια παραγωγής υπερβαίνουν σε ισχύ τις 3.000 μεγαβάτ!
Όσο δηλαδή ενέργεια δίνουν επτά μεγάλα εργοστάσια της ΔΕΗ…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr