Στον δρόμο της Ελλάδας και η Ιρλανδία;
Στον δρόμο της Ελλάδας και η Ιρλανδία;
«H Ιρλανδία θα επωφεληθεί από τη νέα συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Ευρωζώνη υπέρ της Ελλάδας», είπε ο ΥΠΟΙΚ της χώρας
UPD:
Το «μοντέλο» της συμφωνίας που επιτευχθεί στο Eurogroup υπέρ της Ελλάδας σκέφτεται να υιοθετήσει η Ιρλανδία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Μάικλ Νούναν.
Συγκεκριμένα ο κ. Νούναν τόνισε πως «η Ιρλανδία θα επωφεληθεί από τη νέα συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Ευρωζώνη υπέρ της Ελλάδας στο μέτρο που θα μπορέσει να διευκολύνει τις προσπάθειές της να εκπληρώσει τη δική της δανειακή συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, που είναι προγραμματισμένη για του χρόνου».
Μετά από τις συζητήσεις με την ιρλανδική τρόικα θα αποφασιστεί εάν θα επιδιωχθεί μια παρόμοια με την Ελλάδα συμφωνία για επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, ώστε να εξετασθούν τα μέτρα που θα αμβλύνουν τις συνέπειες για την προσπάθεια ικανοποίησης των όρων της δανειακής σύμβασης των 85 δισ. ευρώ.
«Συγκροτούμε μία στρατηγική για έξοδο από το πρόγραμμα, η τρόικα μας έχει υποσχεθεί ότι θα μας χορηγήσει έναν έγγραφο εργασίας για τους τρόπους και τα μέσα της εξόδου από το πρόγραμμα και θα συνθέσουμε ένα παρόμοιο έγγραφο κι εμείς», δήλωσε ο Νούναν.
«Στο πλαίσιο αυτό αξιολογούμε όλα όσα έχει λάβει η Ελλάδα και εάν υπάρχει κάτι που μπορεί να ωφελήσει την Ιρλανδία για να εξέλθει από το πρόγραμμα, θα το προωθήσουμε ως σημείο πολιτικής απόφασης», προσέθεσε ο υπουργός.
Να σημειωθεί πως ο Νούναν θα προτείνει μέτρα λιτότητας 3,5 δισεκ. ευρώ κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2013, ενώ δήλωσε πως το πακέτο που αφορά την αύξηση των φόρων και την περικοπή των δαπανών ήδη έχει εγκριθεί.
Ο προϋπολογισμός αυτός θα είναι ο έκτος συνεχόμενος με μέτρα λιτότητας από τον Οκτώβριο του 2008 και ο Νούναν υπογράμμισε πως μολονότι η κοινή γνώμη αναμένει πως θα είναι πολύ σκληρός, η κυβέρνηση ωστόσο έχει καταβάλλει προσπάθειες ώστε ο νέος προϋπολογισμός να είναι δίκαιος και τα μέτρα να προσανατολίζονται προς τους έχοντες. Τα στοιχεία καταδεικνύουν πως η ανεργία στη χώρα έχει παραμείνει κοντά στα επίπεδα της κρίσης, φθάνοντας το 14,8% κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, αποδεικνύοντας τη δύσκολη προσπάθεια να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη ενώ λαμβάνονται σκληρά μέτρα λιτότητας και περικοπών.
Επισημαίνοντας πως η Ιρλανδία είχε έναν «πολύ καλό μήνα» αφότου οι Allied Irish Banks, Bank of Ireland και οι εταιρείες κοινής ωφέλειας Bord Gais ESB επέστρεψαν στις κεφαλαιαγορές, ο Νούναν εκφράστηκε θετικά για τις προοπτικές το 2013.
«Υπάρχουν πολλοί λόγοι να είναι κανείς αισιόδοξος για τη θέση της χώρας. Προφανώς θα προτιμούσαμε οι χώρες πελάτες μας να κατέγραφαν υψηλότερη ανάπτυξη, διότι το αναπτυξιακό μας μοντέλο βασίζεται στις εξαγωγές», πρόσθεσε ο Νούναν.
«Όμως, φαίνεται πως οι ΗΠΑ αρχίζει να ανακάμπτει γρήγορα, μοιάζει η δημοσιονομική κρίση της να ξεπερνιέται και με τις διάφορες ρυθμίσεις που γίνονται στην Ευρώπη, πιστεύω πως μπορούμε να ατενίζουμε ένα καλύτερο επόμενο έτος», κατέληξε ο Νούναν.
UPD:
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα