Σόιμπλε: Δεν υπάρχει διαφωνία με το ΔΝΤ
Σόιμπλε: Δεν υπάρχει διαφωνία με το ΔΝΤ
Αναμένεται απόφαση για την εκταμίευση της δόσης - Δεν είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα φτάσουμε σε λύση απόψε, δηλώνει ο Γιούνκερ - Λαγκάρντ: Το ελληνικό χρέος πρέπει να καταστεί βιώσιμο - Ρεν: Με τις σημερινές αποφάσεις πρέπει να αρθεί κάθε αβεβαιότητα - Μοσκοβισί: Η Γαλλία είναι έτοιμη να αναλάβει το μερίδιο της σε μια λύση για την Ελλάδα - Φέκτερ: Όχι σε νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα
UPD:
Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, στην οποία θα τεθεί το θέμα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα αλλά και το θέμα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από την διετή επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.
Λίγη ώρα πριν την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει διαφωνία με το ΔΝΤ.
«Δεν υπάρχει κάποια διαμάχη με το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ έχει τους δικούς του όρους για το τι είναι βιώσιμο και τι όχι. Επειδή το ΔΝΤ είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος και αξιόπιστος οργανισμός, εμείς οι Ευρωπαίοι ζητήσαμε από το ΔΝΤ να συμμετάσχει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.
Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προτείνει μια προσωρινή λύση για την Ελλάδα, σε αντίθεση με το ΔΝΤ το οποίο φέρεται να απαιτεί να φαίνεται από τώρα ως ειλημμένη απόφαση ότι το 2016 θα γίνει κούρεμα του ελληνικού κρατικού χρέους.
«Θα εργαστούμε πολύ εποικοδομητικά για να δούμε εάν μπορούμε να βρούμε μία λύση για την Ελλάδα» δήλωσε προσερχόμενη στο Eurogroup η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. «Αυτός είναι ο στόχος μας, ο σκοπός μας, η αποστολή μας» σημείωσε η κ. Λαγκάρντ.
«Απαιτούνται αποφάσεις για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος», τόνισε με τη σειρά του ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Ολι Ρεν τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για περισσότερη δράση, όσον αφορά στον θέμα του ελληνικού χρέους.
Με τις σημερινές αποφάσεις πρέπει να αρθεί κάθε αβεβαιότητα ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις και να υπάρξει αύξηση της απασχόλησης, ανέφερε ο επίτροπος Οικονομίας, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα επέδειξε μέγιστη σοβαρότητα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τόσο για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση όσο και για τις διαρθρωτικές αλλαγές.
«Απομένει να συνεννοηθούμε πάνω σε ορισμένες λεπτομέρειες και πιστεύω ότι οι πιθανότητες να έρθουμε σε μια οριστική και κοινή λύση απόψε είναι καλές. Αλλά δεν είμαι απόλυτα βέβαιος για το ζήτημα» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.
Ερωτηθείς εάν είναι πιθανή μια συμφωνία με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο επικεφαλής του Eurogroup απάντησε πως οι υπουργοί εξετάζουν «έναν επαρκή αριθμό στοιχείων για τη γεφύρωση της διαφωνίας».
Η Γαλλία είναι πρόθυμη και έτοιμη να αναλάβει το μερίδιο της για μια λύση στο ελληνικό ζήτημα, ανέφερε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί. Όπως τόνισε, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, το μενού των επιλογών για την Ελλάδα είναι πολύπλοκο, αλλά επισήμανε πως προσδοκά σε μια πολιτική συμφωνία σήμερα για την Ελλάδα.
Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, εξέφρασε την αντίθεσή της στη χορήγηση επιπλέον χρημάτων στην Ελλάδα, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη επίτευξης «μεικτής λύσης» για την χώρα.
«Έχω προτιμήσεις και η μία είναι να μην δοθούν περισσότερα χρήματα καθώς θα είναι δύσκολο να εξηγηθεί στους φορολογούμενους» δήλωσε η κ. Φέκτερ.
«Εάν εξαρτάται από το επιτόκιο, η Αυστρία δεν έχει πρόβλημα άλλες χώρες έχουν πρόβλημα με αυτό» τόνισε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας τονίζοντας ότι «υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις στο τραπέζι, πρέπει να υπάρξει ένα μικτό πακέτο».
Πιο… χαλαρός εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γέρουν Ντάισελμπλουμ ο οποίος είπε ότι δεν συντρέχει λόγος βιασύνης για την Ελλάδα.
«Εάν υπάρξει σήμερα συμφωνία για την Ελλάδα, ελπίζουμε να είναι μια καλή συμφωνία» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας ότι η διάσωση της χώρας μπορεί να κοστίσει περισσότερα χρήματα.
Το χρηματοδοτικό κενό για την Ελλάδα εφόσον δοθεί στη χώρα περισσότερος χρόνος είναι η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι υπουργοί Οικονομικών τη Ευρωζώνης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν προσερχόμενος στο Eurogroup.
«Εφόσον δοθεί στην Ελλάδα ένα διάστημα άλλων δύο ετών ανοίγει ένα χρηματοδοτικό κενό και το θέμα είναι πώς θα καλυφθεί», δήλωσε ο Νούναν προσθέτοντας ότι δεν έχει δει κάποια έγγραφα που να λένε ότι το κενό αυτό έχει κλείσει.
«Δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα κλείσουν όλα τα θέματα" στη σημερινή συνάντηση, σημείωσε, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ.
UPD:
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα