Να τι θα προτείνει η Γερμανία στο Eurogroup

Να τι θα προτείνει η Γερμανία στο Eurogroup

Επαναγορά από την Αθήνα του 50% των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες, στο 25% της αξίας τους - Τι σημαίνει η πρόταση Σόιμπλε

Να τι θα προτείνει η Γερμανία στο Eurogroup
Την επαναγορά από την Ελλάδα, του 50% των ομολόγων της που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, στο 25% της αξίας τους, θα προτείνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο αποψινό Eurogroup, ως μέθοδο μείωσης του χρέους κατά 11 μονάδες, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι ιδιώτες πιστωτές εξακολουθούν να κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με τη γερμανική πρόταση εκτιμάται ότι η επαναγορά θα στοιχίσει περί τα 7,5 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα μισά θα καταβάλει η Αθήνα και τα υπόλοιπα θα εξοικονομηθούν από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την πώληση ελληνικών ομολόγων.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΟΙΜΠΛΕ
Κλείσιμο

Την ίδια ώρα η "Bild", σε σημερινό της δημοσίευμα, επικαλούμενη γερμανική κυβερνητική πηγή, υποστηρίζει ότι το Βερολίνο συμφωνεί να δοθούν στην Ελλάδα επιπλέον 14 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2014, ενώ επισημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί την αποτροπή ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας, με κάθε τρόπο. Μεταξύ των προτάσεων που μελετώνται είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα, η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα.

Αισιόδοξος ο Σόιμπλε
Αισιόδοξος για την εξεύρευση λύσης στο αποψινό Eurogroup εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, μιλώντας σε συνεδρίαση της Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, σε συμμετέχοντες στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση στο Βερολίνο, ο Β. Σόιμπλε φέρεται να δήλωσε ότι ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας θα έθετε σε κίνδυνο και την οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία. Το ζητούμενο στο αποψινό Eurogroup, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού μέχρι το 2014. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση στη συνάντηση των Βρυξελλών.

Για το πρωί της Τετάρτης έχει οριστεί έκτακτη συνεδρίαση της Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU και CSU) στο Βερολίνο όπου ο κ. Σόιμπλε θα ενημερώσει τους κυβερνητικούς βουλευτές για το αποτέλεσμα του Eurogroup. Οι κυβερνητικοί βουλευτές ζητούν πιεστικά προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση να έχουν στα χέρια τους την πλήρη έκθεση της Τρόικας.

Πάντως οι απόψεις που επικρατούν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναφορικά με τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup είναι αντικρουόμενες.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει ότι θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα σήμερα. Σε άλλο μήκος κύματος η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν η οποία δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιη πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εγκρίνουν την καταβολή της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup. "Δεν είμαι καθόλου βέβαιη ότι θα συμβεί αυτό. Χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση πριν από τη λήψη μίας απόφασης, κατά συνέπεια, το θέμα είναι ανοικτό", δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Οικοκομικών έπειτα κοινοβουλευτική ενημερωτική συνεδρίαση. Η Γιούτα Ουρπιλάινεν επανέλαβε ότι η Φινλανδία είναι έτοιμη να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, αλλά τόνισε ότι αποκλείεται μία αναδιάρθρωση του χρέους της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης