LIVE

Κορωνοϊός

Το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από τους Financial Times

Το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από τους Financial Times

Την πρόσληψη ξένων ειδικών στο δημόσιο ζητά η Γερμανία - Αντίθετοι σε τρίτο πακέτο στήριξης οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες

«Ζητούν από την Ελλάδα να προσλάβει ξένους τεχνοκράτες». Με αυτό τον τίτλο δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται στην πολυαναμενόμενη δόση που θα διασφαλίζει διετή παράταση του ελληνικού προγράμματος με πρόσθετη χρηματοδότηση 16-18 δισ. ευρώ.

Η γερμανική κυβέρνηση ζητά την «υποχρεωτική» πρόσληψη ξένων ειδικών για να βοηθήσουν στην Ελλάδα στην είσπραξη των φόρων, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας, ως αντάλλαγμα για την επιμήκυνση κατά δύο χρόνια του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της, αναφέρει χαρακτηριστικά σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας.

Όπως σημειώνεται σε αυτό, τα μέτρα επιβολής διεθνούς ελέγχου στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τον ελληνικό προϋπολογισμό θα είναι περισσότερο προωθημένα σε σχέση με το παρελθόν. Τα μέτρα αυτά υποστηρίζονται, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, από τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αντίγραφο του σχεδίου (σ.σ.: για τη συμφωνία όσον αφορά το νέο πρόγραμμα) είναι σε γνώση της εφημερίδας και ότι αυτό προβλέπει επίσης την αυτόματη και οριζόντια μείωση των δημοσίων δαπανών, εάν η Ελλάδα αποκλίνει από τους αναθεωρημένους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

«Είναι μία σκληρή αλλά ρεαλιστική πρόταση», δήλωσε ένα υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, προσθέτουν οι Financial Times, το ΔΝΤ παραμένει επιφυλακτικό για τα μέτρα αυτά.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι αν και ήταν κοντά, η τελική συμφωνία για την επιμήκυνση του προγράμματος έως το 2016 δεν είχε ολοκληρωθεί έως το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, το αναθεωρημένο πρόγραμμα θα απαιτούσε πρόσθετη χρηματοδοτική βοήθεια στην Ελλάδα ύψους 16 δισ. ευρώ έως 18 δισ. ευρώ. Στα προσχέδια των μνημονίων που θα υπογραφούν από την Αθήνα και είναι σε γνώση των Financial Times σημειώνεται ότι η επιμήκυνση των δύο ετών θα δοθεί για να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των μέτρων λιτότητας εν μέσω μίας βαθύτερης οικονομικής ύφεσης. Αντί για μειώσεις ύψους 3% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, το αναθεωρημένο σχέδιο απαιτεί μέτρα λιτότητας που ανέρχονται σε 1,5% του ΑΕΠ. «Η βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση απαιτεί την αναθεώρηση του ρυθμού δημοσιονομικής προσαρμογής και τη χρονική επέκταση των δημοσιονομικών μέτρων», αναφέρεται στο 40σέλιδο σχέδιο του μνημονίου. Οι στόχοι του προϋπολογισμού δεν έχουν, ωστόσο, συμπληρωθεί στο προσχέδιο.

Με ένα ξεχωριστό σχέδιο μνημονίου περιορίζονται περισσότερο από το μισό οι προβλέψεις για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις. Με το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, προβλέπονταν έσοδα 19 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις έως το τέλος του 2015. Με το νέο πρόγραμμα, η εκτίμηση αυτή περιορίζεται στα 8,5 δισ. ευρώ, ενώ γίνεται πρόβλεψη για έσοδα 11,1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016.

Μόλις υπογραφούν οι όροι της συμφωνίας, η συζήτηση θα επιστρέψει και πάλι στις Βρυξέλλες, αναφέρει το δημοσίευμα, όπου οι αξιωματούχοι πρέπει να αποφασίσουν για την πρόσθετη χρηματοδότηση του αναθεωρημένου προγράμματος. Αξιωματούχος που μετέχει στις διαβουλεύσεις δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό θα ξεκινήσουν σήμερα. «Το όλο θέμα της χρηματοδότησης μόλις ξεκίνησε», είπε. Αν και οι αξιωματούχοι έχουν εξετάσει ένα σχέδιο επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων σε χαμηλές τιμές και ακύρωσής τους, πολλοί πιστεύουν τώρα ότι αυτό θα κάνει μόνο μία «κοιλιά» στις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας. Αντίθετα, επικεντρώνουν την προσοχή τους στη μείωση των επιτοκίων των δανείων διάσωσης της Ελλάδας ως τον τρόπο για την εξεύρεση πρόσθετης χρηματοδότησης.

Εκτός από την πρόσληψη ξένων τεχνοκρατών, στη σελίδα που έχει επικεφαλίδα «αυξημένοι μηχανισμοί διακυβέρνησης και ελέγχου», η οποία θα αποτελέσει μέρος των συζητήσεων στις Βρυξέλλες, αναφέρεται επίσης η μεταφορά των όποιων πλεονασμάτων (σ.σ.: πρωτογενών) του ελληνικού προϋπολογισμού σε ένα «λογαριασμό διαχείρισης» (trust account) που θα ελέγχεται διεθνώς και ο οποίος θα χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Αυτά τα μέτρα φαίνονται στο Βερολίνο ως απαραίτητα όχι μόνο για να καθησυχασθεί το γερμανικό κοινοβούλιο, αλλά και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών που θα ενδιαφέρονταν για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας. Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, άλλοι συμμετέχοντες στις συζητήσεις δήλωσαν ότι θεωρούν πως η πρόταση έχει πολιτικά κίνητρα. «Όλα αυτά αφορούν την πολιτική», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχουν καλοί οικονομικοί λόγοι για αυτό. Όλα αυτά τα χρειάζεται (το Βερολίνο) πολιτικά».

Αντίθετοι σε τρίτο πακέτο στήριξης οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες

Για «μεγάλη δυσθυμία» έκανε λόγο ο αρμόδιος για δημοσιονομικά θέματα των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Κλάους-Πέτερ Βιλς, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ελλάδα τρίτο πακέτο στήριξης. Δήλωσε μάλιστα ότι ο ίδιος δεν θα το στηρίξει.
 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στη γερμανική ραδιοφωνία, ο κ. Βιλς, ερωτηθείς σχετικώς με τους κινδύνους από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σημείωσε ότι «από τις ενδιαφερόμενες πλευρές ακούγονται επανειλημμένως όλα τα πιθανά σενάρια τρόμου».

Και προσέθεσε: «Μέσα στην ισχυρή ευρωζώνη, μια χώρα όπως η Ελλάδα με την αδύναμη ανταγωνιστικότητά της, στα δικά μου μάτια δεν έχει πιθανότητα να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα», ενώ, σε ό,τι αφορά το εάν η πρόταση για νέα οικονομική βοήθεια θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία στο γερμανικό Κοινοβούλιο, τόνισε: «Κι εγώ επίσης δε θα συμφωνήσω».

Κατέληξε, μάλιστα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όσοι λένε ότι πρόκειται για ένα βαρέλι δίχως πάτο, γίνονται μάλλον περισσότεροι και όχι λιγότεροι».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (17)

ak

Προσλάβετε όσους ξένους τεχνοκράτες θέλετε. Μετά από 16 χρόνια που δεν έχω κρύψει ούτε μια δραχμή φόρο (τόσο μαλάκας ήμουν), αποφάσισα από του χρόνου να σταματήσω να σας πληρώνω. Φέτος ήταν η τελευταία φορά που πλήρωσα δεκαχίλιαρο. Με το νέο σας νομοσχέδιο είχατε το θράσος να μου πείτε ότι δε σας φτάνουν και ότι θέλετε κι άλλα. Όχι, κούκλες μου, από του χρόνου, μηδέν. Και όταν λέμε μηδέν, εννοούμε μηδέν. Και το αστείο χαϊβάνια είναι ότι θα το κάνω απολύτως νόμιμα. Άμα ρίξετε το κατιτίς θα σας πω και πώς γίνεται.

Nikos

Σκληρό να τ´ακους, να θελουμε βοήθεια απο λαούς που ήταν στα δάση όταν εμεις μεγαλουργουσαμε αλλά,,, δυστυχώς ίσως να είναι η μονη οδός πλέον. Κ ασε τον ΤΣΥΡΙΖΑ, τον Καμμενο, τα κομμουνια κ τους φασιστες να φωνάζουν.. Έξω απ´τον χορό..

ΘΩΜΑΣ

 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΣΟΥΠΕΡ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΤΕΛΕΙΑ. ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΑΥΤΟ? ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΟΙ ΥΠΕΡΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ. ΑΦΟΥ ΕΙΣΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΝΑ CD NA ΦΥΛΑΞΕΤΕ. ΑΦΟΥ ΕΙΣΤΕ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ. ΤΟΤΕ ΤΙ ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ? ΑΝΤΕ ΣΠΙΤΑΚΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ "ΜΠΑΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΜΕΣΑ" (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ. ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ. ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΙΣΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ. ΑΙΣΧΟΣ.

ee

 o κος Βιλς ειπε τα πραγματα οπως εχουν ,η Ελλαδα με ανταγωνιστικοτητα μηδεν πως μπορει να σταθει στα μετρα που επονται για την ΕΕ(δημοσιονομικη ενωση κλπ).μπορει να θελουμε να ειμαστε στο κλαμπ οχι γιατι δεν μπορουμε αλλα γιατι εδω και 10 χρονια ενω ολοι οι υπολοιποι επαιρναν μετρα (μεχρι και η Πορτογαλι το παλευει) εμεις αραληκι ,φραπεδια και λουλουδια στα σκυλαδικα με ξενα κολυβα.προσωπικα πιστευω οτι η Ελλαδα δεν επρεπε να ειχε μπει καν ,αυτο ηταν το μεγαλυτερο λαθος μας.

αριστεροδεξιος

αρθρο με τον Μιχαλολιακο 70 σχολια,  αρθρο με την ψευτοκομουνιστρια αλλα τοσα. Για αυτο εδω μολις 8-9 σχολια. Ωραιο το δεντρο δε λεω, αλλα χανουμε το δασος. Το δασος ειναι ακριβως εδω. Οι Γερμανοι καλα κανουν επαναλαμβανω, απο την στιγμη που εχουμε πολιτικους τα εγγονια τα παιδια και τα ξαδερφια πρωην πολιτικων που κατεστρεψαν την Ελλαδα. ΠΟΛΥ καλα κανουν οι Γερμανοι, μαζευουν λεφτα για την Γερμανια, ναι μεν δωροδοκουν αλλα ειμαστε και εμεις με την σειρα μας η μονη χωρα στην Ευρωπη που δεν εχουμε καταδικασει ακομα ουτε εναν πολιτικο για περιπου πανω απο 150 σκανδαλα τα τελευταια 20 χρονια. Μονο ανουσιες εκ του αποτελεσματος απεργιες και στασεις εργασιας χωρις κανενα απολυτως αντικρυσμα. Με φωνες και φραπεδες και κανα 2 πετρες δε κερδιθηκαν πολλα πραγματα(συμπεριλαμβανομενου του Πολυτεχνειου). αξιοι της τυχης μας...

GIANNIS21

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ. Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΦΤΑΙΕΙ, ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΜΠΥ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ. ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ. ΧΑΧΑΧΑ

να έχουμε μερικά Γερμανικά τσοπανοσκυλα...

Ποιά γερμανικά τσοπανοσκυλα εννοείς, αυτά που λάδωναν τους έλληνες μέσω SIEMENS, Υποβρυχίων κτλ... Υπάρχουν τελικά τόσοι πολλοί αφελείς, που πιστεύουν ότι θα έρθουν oi "καλοί Γερμανοί" για να υποστηρίξουν τα ελληνικά συμφέροντα και όχι ΜΟΝΟ τα δικά τους;

Αγγελίδης Αρης

Να προσληφθούν με τον βασικό 586.09 € μισθό χωρίς κανένα πρόβλημα ? Του περιμένω με ανοικτές αγκαλιές.

AZ

αν και καθολου δεν εμπιστευομαι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ποιος σας ειπε οτι οι ξενοι θα ειναι λιγοτερο διευθαρμενοι; Οτι δεν θα ελεγχονται απο ξενα συμφεροντα εταιριων και κρατων;  

Πανος Κ

 καλα κανουν κ τα ζητουν αυτα οι Γερμανοι αφου εμεις εδω ακομα τα ιδια σαπια και διαπλεκομενα τομαρια ψηφιζουμε για να μας βγαλουν απο την κριση στην οποια μας εφεραν. Να δωσουμε ολη τη διοικηση του ελληνικου κολοκρατους στους Γερμανους μπας κ εξαλειφθει η διαφθορα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης