LIVE

Κορωνοϊός

ΑΔΜΗΕ: Επιλέγουν παράτυπη κοινοπραξία με την Siemens απορρίπτοντας ελληνικό όμιλο!

ΑΔΜΗΕ: Επιλέγουν παράτυπη κοινοπραξία με την  Siemens απορρίπτοντας ελληνικό όμιλο!

400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ δίνονται σε ξένους που δεν πληρούν τους όρους του διαγωνισμού

Σκάνδαλο, ύψους 400 εκατ. ευρώ, εξελίσσεται στον ΑΔΜΗΕ με αφορμή την απόρριψη της τεχνικής προσφοράς της Ελληνικά Καλώδια, σχετικά με τον διαγωνισμό διασύνδεσης των Κυκλάδων.   

Η εταιρεία κατέφυγε στην  Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Επικρατείας καθώς ο ΑΔΜΗΕ, μεθοδεύει την ανάθεση έργου 400 εκατ. ευρώ, στην ξένη κοινοπραξία Νexans- Siemens – Trysmian παρά το γεγονός ότι στο φάκελο της δεύτερης α)  διαπιστώθηκαν παρατυπίες,  β) επιχειρήθηκε προσπάθεια άνω των 33 αποκλίσεων και γ) η προσφορά  είναι ανυπόστατη λόγω της εκπρόσθεσμης κατάθεσης της.      
       
Τα χρήματα, για τον διαγωνισμό  προέρχονται από το ΕΣΠΑ. Με βάση, όμως, το «νόμο της δάνειας εμπειρίας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν επιλεχθεί  η ξένη  κοινοπραξία, τότε σε επόμενα έργα θα αποκτήσει το προβάδισμα.

Ο νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπει σε εταιρείες που δεν έχουν τεχνογνωσία να εισάγουν, ώστε να συμμετάσχουν σε έργα, διότι διαφορετικά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις καρτέλ.        

Ποιος είναι διαγωνισμός
Ειδικότερα, στο  πλαίσιο αυτό η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ συμμετέχει στο διαγωνισμό που προκήρυξε ο ΑΔΜΗΕ για τη Σύνδεση των Κυκλάδων με το Ηπειρωτικό Διασυνδεδεμένο Δίκτυο Μεταφοράς (ΔΥΠΜ – 40908). Στις 10.01.2012 υποβλήθηκαν δύο προσφορές, μια από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ και μια από τη σύμπραξη των εταιριών «SIEMENS – PRYSMIAN POWERLINK – NEXANS NORWAY». Την 23η Οκτωβρίου 2012 ο ΑΔΜΗΕ γνωστοποίησε στην ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ την απόρριψη της τεχνικής προσφοράς της αποκλείοντάς την αναιτιολόγητα από τον διαγωνισμό και απεδέχθη ως μόνο διαγωνιζόμενο πλέον τη σύμπραξη παρά το γεγονός ότι σχετικά με την προσφορά της σύμπραξης έχουν διαπιστωθεί τα εξής:

α) Σοβαρές παρατυπίες στο φάκελο των δικαιολογητικών. 

β) Προσπάθεια επιβολής στην αναθέτουσα αρχή άνω των 33 αποκλίσεων, που συνιστούν ισάριθμες παραβάσεις απαράβατων τεχνικών και οικονομικών όρων του διαγωνισμού, συμπεριλαμβανομένου και όρου για τον δραστικό περιορισμό της ευθύνης της σύμπραξης για κακοτεχνίες εις βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.

γ) Το ανυπόστατο της προσφοράς λόγω της εκπρόθεσμης ανανέωσής της. 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και έχει υποβάλει καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διασφαλισθεί η νομιμότητα. Υπό τις παρούσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες η από πάσης απόψεως αδικαιολόγητη ανάσχεση μιας σοβαρής προσπάθειας ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας, προστασίας των υφισταμένων θέσεων εργασίας και δημιουργίας νέων, ενέχει σοβαρό κίνδυνο υπονόμευσης της εθνικής προσπάθειας για την ανάταξη της χώρας.
Ποια είναι τα Ελληνικά Καλώδια

H ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ είναι η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία καλωδίων, με τέσσερις παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα (στη Βοιωτία και στην Κόρινθο) και μία στη Ρουμανία, ενώ απασχολεί άμεσα 613 εργαζομένους στην Ελλάδα. Ήδη παράγει υποβρύχια καλώδια μέσης τάσης και έχει συνάψει συμφωνία μεταφοράς τεχνογνωσίας με την κορυφαία ιαπωνική εταιρία VISCAS (θυγατρική της FURUKAWA και FUJIKURA) για την παραγωγή των υποβρυχίων καλωδίων υψηλής τάσης. Εν μέσω της οικονομικής κρίσης η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ υλοποιεί μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα επί πλέον του κόστους εξαγοράς και εξυγίανσης του εργοστασίου παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων της FULGOR στην Κόρινθο, προκειμένου να θέσει την ελληνική βιομηχανία στο διεθνή χάρτη των πιστοποιημένων παραγωγών υποβρυχίων καλωδίων υψηλής τάσης. Είναι προφανές ότι η ταχεία είσοδος της εγχώριας βιομηχανίας στη στρατηγικού χαρακτήρα παραγωγή υποβρυχίων καλωδίων υψηλής τάσης για τη διασύνδεση των ελληνικών νησιών έχει καίρια σημασία για την επιδιωκόμενη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (5)

e-snob

Οπου κ' να προσφύγουν ,η Μίζενς θα βρεί το δρόμο... και τις τσέπες.

Έξω οι Γερμανοί με τα φιλαράκια τους

Μπορεί να είναι καλύτεροι οι Γερμανοί, αλλά φτάνει πια. Επιτέλους να δοθεί προτεραιότητα στις Ελληνικές εταιρείες. Προσπάθησε Ελληνική εταιρεία να πάρει δουλειά στην Γερμανία ? Θα την απέρριπταν ασυζητητί μετ επαίνων. Αρκετά μας μάδησαν τόσα χρόνια. Σιγά την τεχνογνωσία τους. Αργόστροφοι, δύσκαμπτοι και ένα βήμα πίσω από τους ανταγωνιστές τους ήταν πάντα. Οι Έλληνες με τους Ιάπωνες θα τα καταφέρουν σίγουρα καλύτερα.

NoBackups

 Ονόματα έχουν οι διευθύνοντες του ΑΔΜΗΕ; Ζήτησαν οι δημοσιογράφοι την άποψη του οργανισμού;

ο τρελος

Λαμογια συνεχιζετε το εργο σας...την καταστροφη της Ελλαδας... 

Χρήστος

 Εχμμμμμ να μωρέ, η Μίζενς παραδοσιακά δίνει κάτι παραπάνω και σε εμάς, τους κακόμοιρους. Τι να κάνουμε, άλλωστε. Ξέρετε πόσο έχει πάρι το πετρέλαιο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης