LIVE

Κορωνοϊός

Στα 12,7 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο εννιάμηνο

Χαμηλότερα έναντι των στόχων ήταν τόσο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού όσο και το πρωτογενές έλλειμμα κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2012, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Χαμηλότερα έναντι των στόχων ήταν τόσο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού όσο και το πρωτογενές έλλειμμα κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2012, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το εν λόγω διάστημα, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 12.720 εκατ. ευρώ και το πρωτογενές έλλειμμα σε 2.070 εκατ. ευρώ, έναντι στόχων για 13.531 εκατ. ευρώ και 2.879 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Σημαντικά βελτιωμένο παρουσιάζεται επίσης τόσο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού όσο και το πρωτογενές έλλειμμα και έναντι του εννεαμήνου του προηγούμενου έτους, κατά 7.381 και 3.999 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Έτσι, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένο κατά 36,7% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Πάντως, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 36.700 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας να παρουσιάζουν υστέρηση έναντι του στόχου (38.040 εκατ. ευρώ) κατά 1.340 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 34.142 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2012, παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 567 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για το 2012 (34.709 εκατ. ευρώ) του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2013.

Το ΥΠΟΙΚ αποδίδει την υστέρηση έναντι του στόχου, κατά το μεγαλύτερο μέρος, στο πρόωρο κλείσιμο των διαχειριστικών καταστάσεων των τελωνείων της χώρας κατά το μήνα Σεπτέμβριο καθώς και στην παράταση για την πληρωμή υποχρεώσεων στις Δ.Ο.Υ. έως τις 3 Οκτωβρίου 2012 που θα έχουν ως συνέπεια την εμφάνιση εσόδων του Σεπτεμβρίου τον μήνα Οκτώβριο.

Τμήμα της ανωτέρω απόκλισης από τους στόχους εννεαμήνου καλύφθηκε από την είσπραξη 201 εκατ. ευρώ περίπου από τη Γαλλία και τη Φινλανδία ως μεταφορά αποδόσεων από την διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών τους, από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων και από τις εισπράξεις φόρων στην περιουσία.

Εν τω μεταξύ, τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 2.558 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 3.331 εκατ. ευρώ. Η απόκλιση από τους στόχους εννεαμήνου κατά 773 εκατ. ευρώ οφείλεται σε καθυστερήσεις πληρωμών από Ευρωπαϊκά Κοινοτικά Ταμεία.

Όσον αφορά στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το εννεάμηνο του 2012, αυτές ανήλθαν στα 49.420 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2.151 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (51.571 εκατ. ευρώ) του προσχεδίου προϋπολογισμού 2013.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η εξέλιξη αυτή αντανακλά τόσο τον περιορισμό των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού που είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 75 εκατ. ευρώ, αλλά και στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων οι οποίες είναι χαμηλότερες σε σχέση με το στόχο κατά 2.076 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες λόγω κυρίως των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (4 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για καταπτώσεις εγγυήσεων σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης (86 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου).

Οι δαπάνες για τόκους σε καθαρή βάση ανήλθαν σε 10.650 εκατ. ευρώ και είναι χαμηλότερες του στόχου (10.652 εκατ. ευρώ) κατά 2 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι δαπάνες για πληρωμή προμήθειας εκταμίευσης δανείου στο EFSF ανήλθαν σε 370 εκατ. ευρώ και ταυτίζονται με το στόχο που είχε τεθεί για το εννεάμηνο.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έως τον Σεπτέμβριο 2012 παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 7.538 εκατ. ευρώ ή 13,2%. Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι επιμέρους κατηγορίες μειώθηκαν, με την μεγαλύτερη εξοικονόμηση να παρατηρείται στις πρωτογενείς δαπάνες που παρουσιάζονται μειωμένες κατά 8,9% (ή 3.370 εκατ. ευρώ) που αποτελεί και τον κύριο δείκτη της αποτελεσματικότητας της προσπάθειας περιορισμού των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (5)

χαχαχα

Μοιράζει εξώδικα ο Αρτέμης Σώρρας....από χθες. 

Γιώργος Γ.

Γρήγορα...φόρους να καλύψουμε τη διαφορά! 

dirty harry

Οπως παντα, ψευτικα και εμφανως φτιαγμενα στοιχεια ( με την αδεια ολως τωρα πια). Τα λεφτα που χρωστατε και δεν δινεται στον κοσμο που τα βαζετε ? Πανω απο 8 δις λενε τα ρεπορταζ. Ετσι, αυριο το πρωι βγαζει και η ...κορη μου που ειναι 8 χρονων , πλεονασμα !!!!!! Αι σιχτιρ λαμογια , ψευτες !!!!!!!

ΣΓ

""""" Το ΥΠΟΙΚ αποδίδει την υστέρηση έναντι του στόχου, κατά το μεγαλύτερο μέρος, στο πρόωρο κλείσιμο των διαχειριστικών καταστάσεων των τελωνείων της χώρας κατά το μήνα Σεπτέμβριο καθώς και στην παράταση για την πληρωμή υποχρεώσεων στις Δ.Ο.Υ. έως τις 3 Οκτωβρίου 2012 που θα έχουν ως συνέπεια την εμφάνιση εσόδων του Σεπτεμβρίου τον μήνα Οκτώβριο.  """" ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΥΦΕΣΗ , ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΙΠΟΤΑ Ε; ΣΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ Ε ;

Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ

 Αισιόδοξα τα στοιχεία! Πιστεύω να υπάρχει περαιτέρω βελτίωση λόγω μετατόπισης των εισπράξεων από φόρο εισοδήματος και καθυστέρησης είσπραξης των ΦΜΑΠ 2010 και 2011. Αν γινότανε στοιχειώδης προσπάθεια πάταξης της φοροκλοπής του ΦΠΑ (κλέβουν σωρηδόν τον ΦΠΑ όλες σχεδόν οι επιχ/σεις ψυχαγωγίας και εστίασης), ενδεχομένως νάχε εξαλειφθεί τελείως το πρωτογεννές έλλειμμα!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης