Το πληγωμένο θηρίο βρυχάται

Το πληγωμένο θηρίο βρυχάται

Το είδαμε κι αυτό, έναν Dow Jones να κυλά από τα επίπεδα των 12.000 μονάδων στις 11.700 και στην συνέχεια να … σπάει καρδιές, γυρίζοντας θετικά στις 12.263 μονάδες! Ο λόγος είναι ότι το «σύστημα» δεν δείχνει διατεθειμένο να … καταπιεί ως άλλος Κρόνος τα παιδιά του. Και αφού η αιφινιδιαστική κίνηση της μείωσης επιτοκίων από τον κεντρικό τραπεζίτη των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκε δεν έπιασε τόπο – για την ακρίβεια, έβαλε το «χέρι» της και η μη δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αφ

Το πληγωμένο θηρίο βρυχάται

Το είδαμε κι αυτό, έναν Dow Jones να κυλά από τα επίπεδα των 12.000 μονάδων στις 11.700 και στην συνέχεια να … σπάει καρδιές, γυρίζοντας θετικά στις 12.263 μονάδες! Ο λόγος είναι ότι το «σύστημα» δεν δείχνει διατεθειμένο να … καταπιεί ως άλλος Κρόνος τα παιδιά του. Και αφού η αιφινιδιαστική κίνηση της μείωσης επιτοκίων από τον κεντρικό τραπεζίτη των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκε δεν έπιασε τόπο – για την ακρίβεια, έβαλε το «χέρι» της και η μη δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αφού ο Τρισέ νοιάζεται πρώτα για τον πληθωρισμό και μετά για τις αγορές – ήρθε η ώρα των βασικών συστατικών στοιχείων του «συστήματος» να αναλάβουν δράση.  

 

Το γύρισμα της Wall Street, που λογικά θα επηρεάσει σήμερα το κλίμα στην Ευρώπη, οφείλεται στο ότι γνωστοποιήθηκε πως οι ρυθμιστικές αρχές της αμερικανικής αγοράς και οι μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες συναντήθηκαν με σκοπό την συγκέντρωση νέων κεφαλαίων που θα βγάλουν από την δύσκολη θέση τους οίκους που εγγυώνται τις εκδόσεις σε ομόλογα. Κοινώς, θα ενισχύσουν όσους σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία κάνουν το χρήμα να κινείται..

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο μεγαλύτεροι ασφαλιστές ομολόγων, η AMBAC και η MBIA που δίνουν εγγυήσεις για κεφάλαια πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια (για … 10 Ελλάδες, δηλαδή) κινδύνευαν με υποβάθμιση της αξιολόγησής τους από τους αρμόδιους αναλυτές. Αντί αυτής, οι μετοχές τους κέρδισαν σε μία μόνο συνεδρίαση 72% και 33% αντιστοίχως, οδηγώντας στα μεγαλύτερα κέρδη της πενταετίας τις μετοχές τραπεζών όπως η Citigroup, η JP Morgan και η Bank of America.

 

 

Χάθηκαν 38 δις. στο ΧΑ

 

Κλείσιμο

Είναι μία γερή ανακούφιση ή η κίνηση – ματ για έξοδο από την κρίση; Δύσκολο να το πει κανείς.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα ήταν τόσο απογοητευτικά που έχουν διαλύσει την ψυχολογία  ακόμη και των πιο αισιόδοξων «ταύρων». Από τις 2 Ιανουαρίου έχουν χαθεί από την κεφαλαιοποίηση της Σοφοκλέους τοποθετήσεις ύψους 37,8 δισ. ευρώ.

Με απλά λόγια, οι ξένοι ρευστοποίησαν τις πρώτες είκοσι ημέρες κυρίως τις τραπεζικές μετοχές, αλλά και τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Μόλις θα ανακοινωθούν τα στοιχεία από το Κεντρικό Αποθετήριο, θα έχουμε πιο ευκρινή εικόνα.

Και παρόλο που αρκετοί μαρτυρούν πως οι πωλήσεις στις τράπεζες είναι υπερβολικές -σε σχέση με τις προοπτικές και τα κέρδη τους- αυτές συνεχίζονται διότι οι συγκρίσεις κεφαλαιοποιήσεων με το εξωτερικό είναι αναπόφευκτες.

Οταν μάλιστα καταρρέει η μετοχή-«ατμομηχανή» της αγοράς, η Εθνική Τράπεζα, τότε ουδείς αισθάνεται ασφαλής για συναλλαγές.           

Ομως, η χθεσινή συνεδρίαση ήταν ένα ακόμη δείγμα της κακής ψυχολογίας μετά την περασμένη «Μαύρη» Δευτέρα, καθώς η ελληνική αγορά ξανακύλησε προς τις 4.100 μονάδες. Εναν μήνα νωρίτερα εκθείαζαν τις τράπεζες, αλλά τώρα οι ξένοι ρευστοποιούν διότι απλά ο δανεισμός τους (10 προς 100) και η πτώση στην Ευρώπη δεν επιτρέπουν παραμονή σε αναπτυσσόμενες αγορές, ακόμη κι αν η πώληση των θέσεών τους συνεπάγεται την καταγραφή ζημιών. Επειδή δε η αποχώρηση πραγματοποιείται με υψηλό τζίρο, όλο και περισσότεροι βεβαιώνονται για την αλλαγή της τάσης. Η αύξηση του τζίρου όμως έχει διπλή όψη, διότι κάποιοι κινούνται και επιλέγουν στην διάρκεια των μεγάλων πτώσεων.

 

Με το βλέμμα εκτός…

 

Η τάση αλλά και η κατεύθυνση αναζητούνται από Ευρώπη – ΗΠΑ.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η ύφεση είναι παρούσα και αυτό ανησυχεί και τους Ευρωπαίους τραπεζίτες που δεν επιθυμούν ούτε να μειώσουν τα επιτόκια ούτε να δώσουν ώθηση στον πληθωρισμό. Σ’ αυτό το κακό κλίμα, οι αναλυτές αναζητούν εταιρείες ρευστότητας αλλά και «αμυντικές» μετοχές. Δεν είναι τυχαίο πως λίγο πριν την κατάρρευση οι εταιρείες που κατέγραφαν άνοδο ήταν οι Ιντραλότ, ΟΠΑΠ, Coca-Cola, Motor Oil, Tιτάνας. Την ίδια ώρα, περισσότερο εκτεθειμένες στις πωλήσεις είναι οι μετοχές που μέχρι την αλλαγή της τάσης χθες συγκέντρωναν το ενδιαφέρον των ξένων.

Οι τράπεζες, αλλά και επιλεγμένες μετοχές από όλους τους δείκτες, βρίσκονται στο «στόχαστρο».

Ωστόσο, μέσα στο γκρίζο περιβάλλον, θετικά στοιχεία είναι η συμπεριφορά των ξένων χαρτοφυλακίων στις συνεδριάσεις με τις έντονες διακυμάνσεις. Αυτό δείχνουν τουλάχιστον οι κινήσεις στον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αλλά και σε επιλεγμένους τίτλους της μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης. Προφανώς, ξεκίνησε η ώρα για ένα «ξεκαθάρισμα» και επιλογές μετοχών, διότι ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να ταλαιπωρείται για αρκετό διάστημα.            

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης