Στουρνάρας - τρόικα στο Eurogroup χωρίς τελική συμφωνία

Στουρνάρας - τρόικα στο Eurogroup χωρίς τελική συμφωνία

«Δεν υπάρχουν πολιτικές λύσεις, διαπραγματεύσεις με την τρόικα υπάρχουν», λέει με νόημα ο υπ. Οικονομικών - «Προσπαθούμε να βρούμε ένα συμβιβασμό που να συμφέρει την Ελληνική οικονομία και τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα» τονίζει ο κ. Στουρνάρας

Στουρνάρας - τρόικα στο Eurogroup χωρίς τελική συμφωνία
«Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Υπάρχουν αποκλίσεις, δεν έχουν κλείσει ακόμα. Θα συνεχίσουμε και την επόμενη εβδομάδα. Απλώς, ευελπιστούμε στο Eurogroup να έχουμε μια θετική παρουσίαση από την τρόικα, δηλαδή από τους προϊσταμένους, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα.

Ευθέως, ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης για το Eurogroup της Δευτέρας: «Ευελπιστούμε να έχουμε μια θετική παρουσίαση από την τρόικα», είπε ο υπουργός Οικονομικών παραδεχόμενος εμμέσως ότι το τι θα αναφέρεται στην αξιολόγηση της τρόικας δεν είναι δεδομένο...

Κλείσιμο
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η απάντηση που έδωσε ο κ. Στουρνάρας όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση. «Δεν υπάρχουν πολιτικές λύσεις, διαπραγματεύσεις με την τρόικα υπάρχουν. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό», απάντησε θέλοντας και με αυτό τον τρόπο να δείξει στους πιστωτές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αναμένει προνομιακή μεταχείριση στο πλαίσιο κάποιας πολιτικής διαπραγμάτευσης και ότι οι αποφάσεις θα είναι συνάρτηση των διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση των μέτρων και την εκτίμηση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Προσπαθούμε να συμβιβαστούμε. Προσπαθούμε να βρούμε ένα συμβιβασμό που να συμφέρει την Ελληνική οικονομία και τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα», τόνισε ο υπουργός των Οικονομικών περιγράφοντας και την κόκκινη γραμμή της διαπραγματευτικής τακτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.

«Στόχος να πάρουμε έγκαιρα τη δόση»


Χωρίς τελική συμφωνία κυβέρνησης και Τρόικα στις βαλίτσες τους, θα συνταξιδέψουν για το Γιούρογκρουπ της Δευτέρας οι κύριοι Στουρνάρας, Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς. Έτσι η επόμενη δόση για τη χώρα μας πάει πιο πίσω, και η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί εναγωνίως να παραμείνει στη συζήτηση.

«Ο στόχος είναι να πάρουμε έγκαιρα τη δόση ώστε η Ελλάδα να έχει λεφτά», έλεγε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μετά την σύσκεψη με την Τρόικα. «Και όταν λέμε έγκαιρα, εννοούμε πριν τελειώσουν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας» ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Αυτό που προσπαθούμε να έχουμε τη Δευτέρα στο Γιουρογκρουπ είναι μια θετική δήλωση από τους προϊσταμένους των ελεγκτών, τους κυρίους Όλι Ρεν, Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ, ότι με βάση την εισήγησή των ελεγκτών υπάρχει πρόοδος».

Λαγκάρντ: Θετικές οι συζητήσεις με Ελλάδα

Θετικές χαρακτήρισε τις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά για το χρεός της χώρας η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η συζήτηση είναι πολύ καλή και πολύ παραγωγική» δήλωσε το Σάββατο η κ. Λαγκάρντ χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Οι δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ έγιναν στο περιθώριο συνεδρίου στο Ριαντ της Σ. Αραβίας.

Την ίδια ώρα, ο κοινοτικός Επίτροπος επί Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, επίσης έκανε λόγο για πρόοδο, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν προχωρήσει και ότι η σύναψη συμφωνίας είναι δυνατή κατά τις επόμενες ημέρες.

Θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με Τρόικα


Η τρόικα αναχωρεί την  Κυριακή για το Λουξεμβούργο μαζί με την ελληνική αποστολή για τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Οι συζητήσεις με την Τρόικα θα συνεχιστούν και την επόμενη και την μεθεπόμενη εβδομάδα. Θα επιστρέψουν την Τρίτη στην Αθήνα μαζί με τον υπουργό Οικονομικών. «Κάναμε τα αδύνατα δυνατά για να κρατήσουμε ανοιχτή τη συζήτηση. Ναι μεν δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε συμφωνία, αλλά είμαστε κοντά» ανέφερε η ίδια πηγή, που αρνήθηκε πάντως πως η διαφαινόμενη καθυστέρηση συνδέεται με την διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών τον Νοέμβριο.

Όσον αφορά στην «ρήτρα αιρεσιμότητας» αυτή παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Οι όροι θα αποσαφηνιστούν όταν επιστρέψει η Τρόικα.

Η ίδια πηγή πάντως διέψευσε ότι θα κοπούν τα δώρα από το επίδομα και έκανε λόγο για  "false alarm" (άκυρο συναγερμό).

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης