Οι ξένοι «ξεφορτώθηκαν» 110 δισ. ευρώ ομόλογα πριν το PSI

Τεράστιες οι ζημιές που υπέστησαν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ασφαλιστικά ταμεία στα οποία κατέληξαν τα επίμαχα ομόλογα – Αμείλικτα ερωτήματα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου

Στοιχεία που δημιουργούν αμείλικτα ερωτηματικά για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου κατέθεσε στην Βουλή το υπουργείο Οικονομικών καθώς δείχνουν ότι από τον Ιανουάριο του 2010 έως και πριν την εφαρμογή του PSI οι αλλοδαπές τράπεζες «ξεφορτώθηκαν» ελληνικά ομόλογα ύψους σχεδόν 110 δισ. ευρώ!

Ο συγκεκριμένος όγκος ομολόγων αγοράστηκε μέσω της δευτερογενούς αγοράς από Ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία με αποτέλεσμα να υποστούν τεράστιες απώλειες από το «κούρεμα».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλου, στις 31.12.2009 ο εγχώριος τομέας (συμπεριλαμβανομένης και της ΤτΕ) κατείχε ομόλογα ονομαστικής αξίας 56,9 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2011 το ποσό είχε ανέλθει σε 86,2 δισ. ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 51,2 %. Αντίστοιχα, το χαρτοφυλάκιο των αλλοδαπών τραπεζών σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου απομειώθηκε από 141,5 δισ. ευρώ στις 31.12.2009 σε 45,9 δισ. ευρώ στις 31.12.2010 και σε 35 δισ. ευρώ την 31η . 12. 2011.

Υπό αυτά τα δεδομένα, σημειώνει ο κ. Παυλόπουλος «κατά την ίδια περίοδο που η τότε κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και πρωτίστως ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εξόρκιζαν κάθε έννοια αναδιάρθρωσης του χρέους, οι αλλοδαπές τράπεζες «ξεφόρτωναν» τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία αγόραζαν οι Ελληνικές Τράπεζες και ιδίως τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι ιδιώτες αποταμιευτές που, όπως αποδεικνύεται σήμερα, υπήρξαν τα κυριότερα θύματα από τις απώλειες του PSI».ΣΧΟΛΙΑ (29)

Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ

 Θα στο επαναλάβω φίλε ανώνυμε! Δεν με διαβάζεις καλά, ή δεν με καταλαβαίνεις. ΔΕν είπα εγώ ότι η ΕΚΤ δεν αγόρασε Ελληνικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά αλλά πως αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τα 110 δίς της πρώτης δανειακής μας σύμβασης. Ούτε επίσης είπα πώς με τα 110 δίς καλύφθηκε μόνο τό έλλειμμα του 2010, αλλά, πληρώθηκαν και οι λήξεις παλαιότερων ομολόγων μας (ουσιαστικά ανανεώθηκε το συγκεκριμένο χρέος). Επίσης, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σου πώς εγώ πού πήγαν τα παλαιότερα δάνεια του κράτους με έκδοση ομολόγων (όπως κάνουν εξ'άλλου όλε οι χώρες του κόσμου). Απλά κάλυπταν τα ελλείμματα όλων των προηγούμενων ετών, αφού οι προϋπολογισμοί μας ήταν πάντα ελλειμματικοί 10ετίες τώρα. Για το αν ωφελήθηκε ο Ελληνικός λαός απ'τα παλαιότερα δάνεια δεν ξέρω, σίγουρα όμως, ο πλεονασματικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων πληρώνονταν με δανεικά που φούσκωναν διαρκώς το δημόσιο χρέος!

Πτολεμαίος Σωτήρ

 Για νέο μας το λέτε; Αυτός ήταν ο σκοπός των υπάτων αρμοστών που ψηφίζαν για δεκαετίες οι υπήκοοι (υπάκοοι) της Ελληνικής επικράτειας. 

@ Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ | 12/09/2012 09:23

ΠΑΣΟΚΕ βλέπω ότι σε πόνεσε πολύ ο ΑΚ με το σχόλιό του . Ξεσκέπασε το ΠΑΣΟΚ σου και κατέρριψε τους ισχυρισμούς του ΠΑΣΟΚ ότι έσωσε την χώρα . . Δεν μας εξηγεί όμως εσύ ο '' σχετικός '' με όλα και ο πιο '' σοβαρός '' σχολιαστής του φόρουμ , τα χρήματα που δανείστηκε το Ελληνικό δημόσιο με την πώληση ομολόγων στις ξένες τράπεζες , για ποιόν σκοπό τα δανείστηκε και πόσο ωφελήθηκε ο Ελληνικός λαός στο σύνολό του από τα χρήματα αυτά ?. ... Αυτό που γράφεις , ότι '' με τα 110 δις από την πρώτη δανειακή σύμβαση καλύφθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2010 '' δείχνει πόσο άσχετος σχολιαστής είσαι και τούτο διότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2010 δεν ήταν 110 δις , που αντιστοιχεί στο 40% του ΑΕΠ . Είναι πέρα για πέρα κουφό αυτό που γράφεις στην προσπάθειά σου να υποστηρίξεις το κόμμα σου . Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει ακόμη και τους κομματικούς εγκάθετους σχολιαστές . ... Όσο για το άλλο κουφό που γράφεις ότι '' δεν υπήρξε αγορά Ελληνικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά από την ΕΚΤ '' , όταν η ίδια η ΕΚΤ και τα κράτη που μας δάνεισαν έχουν ανακοινώσει κέρδη από τα ομόλογα αυτά τα οποία αγόραζαν με έκπτωση από την δευτερογενή αγορά και στην συνέχεια χρέωναν το Ελληνικό δημόσιο με το σύνολο της ονομαστικής αξίας , στην λήξη του ομολόγου . .  

Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ

 @ΑΚ. Είσαι απ'τους πλέον άσχετους του φόρουμ. Λές "άγνωστο πώς και για ποιούς λόγους κατείχαν οι ξένες Τράπεζες". Μα απλούστατα, οι ξένες Τράπεζες συμμετείχαν ως θεσμικοί επενδυτές κατα τις εκδόσεις ομολόγων στην πρωτογεννή αγορά! Ποιοί νομίζεις ότι μας δάνειζαν τόσα χρόνια; Έπειτα λές πώς από τα 110 δίς της πρώτης σύμβασης έκανε αγορές ομολόγων απ΄την δευτερογεννή αγορά η ΕΚΤ!!!!!! Ουδεμία σχέση έχουν οι αγορές της ΕΚΤ Ελληνικών (ή άλλων κρατων) ομολόγων που γίνονται για την στήριξή τους, με τα 110 δίς ευρώ της πρώτης σύμβασης. Τα 110 δίς της πρώτης σύμβασης, κάλυψαν το έλλειμμά του προϋπολογισμού του 2010, καθώς και την πληρωμή των ομολόγων μας που έληγαν μέσα στο 2010. Στην δευτερογεννή αγορά δεν αγόρασαν Ελληνικά ομόλογα μόνο Ελληνικές Τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Ξεχνάς το Νορβηγικό Ταμείο συντάξεων που είχε κάνει μια γερή αγορά ομολόγων. Προφανώς και οι επενδύσεις έγιναν με σκοπό το κέρδος! Προσδοκία υψηλού κέρδους συνδυάζεται με υψηλό ρίσκο! Ρίσκαραν και έχασαν! Όχι βέβαια 52% αλλά λιγώτερο αφού αγόρασαν ήδη υποτιμημένα τα ομόλογα. Αλλά, ζημιές κατέγραψαν και αυτοί που δήθεν ξεφορτώθηκαν τα Ελληνικά ομόλογα στην δευτερογεννή αφού τα πούλησαν υποτιμημένα. Αν θές να σχολιάζεις στο φόρουμ και να σ'αντιμετωπίζουν σοβαρά, προσπάθησε τουλάχιστον να διευρύνεις τις γνώσεις σου! Και να θεωρείς απόλυτα φυσιολογικό ότι, όταν χρεοκοπεί μια χώρα, είναι επόμενο πώς, οι πολίτες της, οι Τράπεζές της και τα ασφαλιστικά της Ταμεία να ζημιώνονται περισσότερο από τους ξένους! Εκτός και αν θεωρείς τους Έλληνες περιούσιο λαό του Θεού, και πώς η χρεοκοπία του θάπρε να βαρύνει τους άλλους λαούς, ώστε να μή θιγεί η καλοπέρασή του!

Panos

 Το να αγοράζεις το χρέος στην δευτερογενή αγορά και δεν είναι κακό. Ουσιαστικά αγοράζεις το χρέος σου φθηνότερα, το θέμα είναι σε τι τιμή αγοράστηκε και σε ποια χρονική στιγμή. Οτι ο ΓΑΠ ήταν πιόνι το έχουν καταλάβει όλοι, αλλά ο προδότης ήδη έχει πάει στην πατρίδα του στις ΗΠΑ.

Δημόσιος Υπάλληλος

Καλό είναι σε τόσο ειδικά θέματα οι κρίσεις να γίνονται από ειδικούς και όχι από παντογνώστες δημοσιογράφους.

AZ

Κατα τη γνωμη μου ειναι ξεκαθαρη η εθνικη προδοσια. Η αγορα χρεους απο ξενες τραπεζες μειωσε την διαπραγματευτικη δυνατοτητα της χωρας. Και αυτο ισχυει ειτε τα ομολογα αγοραστηκαν με discount είτε όχι. Εάν αγοράστηκαν με discount αυτό ήταν αντίστοιχο του κουρέματος που ακολούθησε; Το θεωρω απιθανο. Δεν απορειτε γιατι οι Γερμανοι βραβευσαν τρεις φορες τον ΓΑΠ και γιατι τωρα τον εχουν καλεσει στο Harvard να δειδαξει διαχειριση κρισεων;

Parisp

Προς bond trader όντως με discount αγοράστηκαν λογικα στη δευτερογενή αλλα αν τα πήραν με 30 % και το κουρεμα ηταν 70% καταλαβαίνεις και εσυ οτι μιλάμε για έγκλημα. Αν τα πήραν με 70% dis και αγόρασαν CDs οκ

xrhstos latshs

 PROS NIKO !!!!εγω ουτε πειναω ουτε θα πεινασω !!!!!!!!! το να εισε ασχετοσ δεν ειναι κακο , το να νομιζεισ οτι τα ξερεισ ολα ειναι ΤΡΑΓΙΚΟ !!!!! ολα τα ασφαλιστικα ταμεια υποχρεωθηκαν μεσω τησ τραπεζασ τησ ΕΛΛΑδοσ να αγοραζουν τα ομολογα που πουλουσν οι ξενοι !!!! ΓΕΓΟΝΟΣ ειναι και μαλιστα οι διοικησεισ σοβαρων ταμειων ΤΣΜΕΔΕ εχουν στραφει κατα του προβοπουλου που εδωσε τετοια οδηγια χωρισ την συγγαταθεση τουσ !!!!!!!!!!! ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΕ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ,ΤΟ ΝΑ ΦΟΡΑΣ ΑΚΟΜΗ ΠΡΑΣΙΝΑ ΓΥΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙΑΠΛΩΣ ΤΤΡΑΓΙΚΟ !!!!!!!!! ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΤΑΙΣΜΕΝΟΣ υπαλλιλοσ δεκο θελει να μασ κανει μαθημα !!!!!!!!!!!!!!!!

Νίκος

 Τι σημασία έχει σε τι τιμή τα πήραμε? Δώσαμε τα αποθεματικά (ζεστό χρήμα) των πανεπιστημίων , των νοσοκομείων , των ταμείων , των επιμελητηρίων για να πάρουμε χαρτιά που τα αποκαλούσαν σκουπίδια ή στάχτη. Το πρόβλημα ήταν δικό τους όχι δικό μας ας τα έβαζαν στον ... τους.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

imf

Oι προσπάθειες όλων των πλευρών κινούνται προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας με το ΔΝΤ προκειμένου να σταλεί ένα ακόμα θετικό μήνυμα στο δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος

lagarde-tsakalotos_main01

Τι χάνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι από όσα έχουν ήδη ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ - Γερμανοί και ΔΝΤ τα βρίσκουν με το πάσο τους για το χρέος και πιέζουν την Αθήνα να τελειώνει τα προαπαιτούμενα για να αποφύγει παράταση του μνημονίου

1
wall11

Η μετοχή της Apple υποχώρησε 4,10% καθώς η Morgan Stanley ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις των iPhone για το δεύτερο τρίμηνο θα απογοητεύσουν τη Wall Street