Κρίσιμη εβδομάδα για το μέλλον του ευρώ

Κρίσιμη εβδομάδα για το μέλλον του ευρώ

Διαδοχικές συναντήσεις του Χέρμαν βαν Ρομπάι με Ευρωπαίους ηγέτες – Την Παρασκευή με τον Α. Σαμαρά

Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις μέσω δημοψηφίσματος
Κρίσιμη εβδομάδα για το μέλλον του ευρώ
Κρίσιμες φαντάζουν οι επόμενες ημέρες για το μέλλον του ευρώ, για πολλούς ακόμα και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι πιέσεις στην ισπανική οικονομία κορυφώνονται, τα σενάρια για την Ελλάδα και την περαιτέρω στήριξή της – και με ποιους όρους – από τους εταίρους της δίνουν και παίρνουν, όπως και οι αντικρουόμενες απόψεις των Ευρωπαίων πολιτικών αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης χρέους στην ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό αποκτούν ιδιαίτερη σημασία οι αλλεπάλληλες συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες που θα έχει μέσα στην εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια κοινή γραμμή, πριν από την εξίσου κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ και πρωτίστως την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Αναλυτικότερα, την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της ΕΕ θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ενώ την επομένη μεταβαίνει στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρουν ότι στην ατζέντα των διπλωματικών επαφών Βαν Ρομπάι θα βρεθεί ψηλά η Ελλάδα, που έχει θέσει ατύπως τη διετή επιμήκυνση του δανειακού προγράμματος.

Ακόμη θα τεθεί και το ζήτημα της Ισπανίας, για την οποία η ΕΕ έχει ανακοινώσει ότι μπορεί να διοχετεύσει ως και 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των εμπορικών τραπεζών της, ενώ βεβαίως παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της προσφυγής σε συνολικό πακέτο διάσωσης και όχι μόνο σε τραπεζικό.
Κλείσιμο

Την Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου ο Βαν Ρομπάι έρχεται στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Μία ημέρα αργότερα, το Σάββατο, μεταβαίνει στο Τσερνόμπιο, στις όχθες της λίμνης Κόμο στη βόρεια Ιταλία, όπου θα συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης