Η πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα

Η πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα

Πώς «βαθμολογούν» την πορεία του προγράμματος τα μέλη του τεχνικού κλιμακίου των ελεγκτών – Είμαστε πίσω σε διαρθρωτικές αλλαγές, έσοδα, πάταξη φοροδιαφυγής

Η πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα

Την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικα έχουν ήδη στα χέρια τους οι επικεφαλής της κύριοι Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ, μια αξιολόγηση που ουσιαστικά καταδεικνύει το πόσο πίσω έχει μείνει το πρόγραμμα προσαρμογής τους τελευταίους μήνες, αλλά και τις αποτυχίες και αστοχίες σε ζητήματα κρίσιμα για την «τύχη» της ελληνικής προσπάθειας.

Αυτή η πρώτη έκθεση των ειδικών της Τρόικας εστιάζει στην απραξία των προηγούμενων μηνών, στην μη υλοποίηση δεσμεύσεων ιδίως στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών και στις αστοχίες σε προβλέψεις εσόδων και δαπανών.

Κλείσιμο

Σύμφωνα με την αξιολόγηση αυτή, που δημοσιοποιούν σήμερα «Τα Νέα», η ελληνική οικονομία μένει ουσιαστικά μετεξεταστέα για τον … Σεπτέμβρη.

Αναλυτικότερα, οι ειδικοί της Τρόικας εκτιμούν πως σήμερα παραμένουν εκτός στόχων οι προσπάθειες για πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής, αλλά κι αυτές ακόμα οι προβλέψεις της ίδιας της τρόικας για την αποδοτικότητα του μέτρου αύξησης των εσόδων μέσω της εκτίναξης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%.

Στο μέτωπο του Δημοσίου, διαπιστώνονται καθυστερήσεις στην πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου ενώ δεν «περπατάει» ούτε η εφαρμογή του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις.

Καθυστερήσεις διαπιστώνονται και στο μέτωπο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η οποία, αντί για εξοικονόμηση 173 εκατ. ευρώ, οδήγησε σε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 138 εκατ. ευρώ.

Συνολικά στο … μπλοκάκι της Τρόικας έχουν περάσει 20 «κίτρινες κάρτες» για θέματα που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα, με τα σημαντικότερα εξ’ αυτών να αφορούν στο κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων, τις περικοπές κοινωνικών επιδομάτων σε μη δικαιούχους, τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος και την επανεξέταση των δαπανών των ΟΤΑ. Για όλα αυτά τα θέματα το … μπλοκάκι της Τρόικας γράφει ως παρατηρήσεις: Κανένα αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης