Μιχάλης Σαρρής : «Η Κύπρος απέφυγε τα λάθη της Ελλάδας με το ευρώ»

Μιχάλης Σαρρής : «Η Κύπρος απέφυγε τα λάθη της Ελλάδας με το ευρώ»

Ο 62χρονος υπουργός στην τηλεφωνική μας επικοινωνία ακούστηκε εμφανώς ικανοποιημένος. «Είναι γεγονός ότι τα πήγαμε καλά. Κι έτσι θα εξακολουθήσουμε», μας λέει. Με λαμπρές σπουδές στο London School of Economics και εξειδίκευση στη νομισματική και δημοσιονομική θεωρία και πολιτική από τη θητεία του στις ΗΠΑ, ο «πολυεθνικός» κ. Σαρρής (έχει εργαστεί ως ανώτερος διευθυντής στην Παγκόσμια Τράπεζα σε Αφρική, Λατινική Αμερική και Ανατολική Ασία) γνωρίζει από πρώτο χέρι το πεδίο στο οποίο καλείται να

Μιχάλης Σαρρής : «Η Κύπρος απέφυγε τα λάθη της Ελλάδας με το ευρώ»

Ο 62χρονος υπουργός στην τηλεφωνική μας επικοινωνία ακούστηκε εμφανώς ικανοποιημένος. «Είναι γεγονός ότι τα πήγαμε καλά. Κι έτσι θα εξακολουθήσουμε», μας λέει. Με λαμπρές σπουδές στο London School of Economics και εξειδίκευση στη νομισματική και δημοσιονομική θεωρία και πολιτική από τη θητεία του στις ΗΠΑ, ο «πολυεθνικός» κ. Σαρρής (έχει εργαστεί ως ανώτερος διευθυντής στην Παγκόσμια Τράπεζα σε Αφρική, Λατινική Αμερική και Ανατολική Ασία) γνωρίζει από πρώτο χέρι το πεδίο στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η Μεγαλόνησος.

«Η ενταξιακή πορεία της χώρας ακολουθήθηκε με συνέπεια από το σύνολο του κυπριακού λαού. Η αποδοχή του νέου νομίσματος ήταν μεγάλη, αν και στην αρχή όπως ήταν φυσιολογικό υπήρξε κάποιος σκεπτικισμός», τονίζει και αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε αυτή η προσπάθεια. «Ούτως ή άλλως οι δημοσιονομικοί μας δείκτες ήταν πολύ καλοί και έφθαναν στα επίπεδα των υπολοίπων κρατών που ήδη ανήκαν στην ευρωζώνη. Παρά το σύντομο διάστημα που υπήρχε από την ένταξή μας στην Ε.Ε., πετύχαμε να μειώσουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το χρέος, να συγκρατήσουμε τον πληθωρισμό, παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία με τις αυξήσεις στα σιτηρά και το πετρέλαιο και όλα τα παραπάνω, δίνοντας έναν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα».

«Πετύχαμε να μην υπάρξουν κραδασμοί»
Είναι πάντως γεγονός πως τα θεμέλια και οι μηχανισμοί της κυπριακής οικονομίας ήταν από πριν γερά. Ο κ. Σαρρής μάλιστα αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι: την επιτυχία δηλαδή στο (πρώην πλέον) νόμισμα του νησιού. «Ομολογουμένως, πήγαμε από ένα καλό νόμισμα, όπως ήταν η κυπριακή λίρα, σε ένα καλύτερο. Μάλιστα, θα πρέπει να παραδεχτώ ότι σε μεγάλο βαθμό αξιοποιήσαμε το παράδειγμα της Ελλάδος σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες που προέκυψαν με τις στρογγυλοποιήσεις και την τελική διακύμανση των τιμών στα προϊόντα. Ακολουθώντας ως κυβέρνηση μια συστηματική και ενημερωτική πολιτική και με επίγνωση των κινδύνων, πετύχαμε να μην υπάρξουν κραδασμοί».

«Ετσι ελέγξαμε τις τιμές»
Οσο κι αν τα παραπάνω φαίνονται σε εμάς τους Ελλαδίτες ως μια εικόνα «μαγική», η κυπριακή οργάνωση και πραγματικότητα αποδεικνύουν τη δική μας γύμνια. Πολύ περισσότερο όταν ο κ. Σαρρής μάς αποκαλύπτει ότι ήδη συγκεκριμένοι φορείς της χώρας του όχι μόνο δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συγκυρία, αλλά πολύ περισσότερο προχώρησαν ακόμα και σε στρογγυλοποιήσεις προς τα… κάτω!

«Οι όποιες αυξήσεις έγιναν για απλούς καθημερινούς λόγους, όπως η ευκολία στα ρέστα. Ο Κύπριος όμως -και για να μην αδικούμε τους Ελληνες- είχε μια προηγούμενη παιδεία στο να εκτιμά την αξία των σεντς κι αυτό επειδή η λίρα είχε καλύτερη νομισματική ισοτιμία σε σχέση με τη δραχμή. Πολύ σημαντική βοήθεια μας έδωσε πάντως η καθολική διπλή αναγραφή των τιμών και τα ευρωπαρατηρητήρια που δημιούργησαν μια υποστηρικτική σχέση. Πρόκειται για ένα σύστημα επισήμανσης των αυξήσεων. Οταν για παράδειγμα ένα πάρκινγκ αύξανε αδικαιολόγητα τις τιμές, εμείς βγάζαμε ανακοινώσεις και προειδοποιούσαμε».

«Κερδίσαμε θέσεις εργασίας και ξένα κεφάλαια»  
Οπως αναφέρει ο Κύπριος υπουργός, η ένταξη στην ευρωζώνη κρύβει σημαντικές ευκαιρίες, ως προς το σκέλος των επενδύσεων από το εξωτερικό. «Μέσα σε ελάχιστο διάστημα έχουν δημιουργηθεί σε μια χώρα 800.000 κατοίκων 50.000 νέες θέσεις εργασίας. 15% - 20% του ενεργού δυναμικού της χώρας είναι ξένοι εργάτες, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται μείωση των δεικτών ανεργίας. Το ποσοστό ανέργων μας αγγίζει το 3,8% και είναι από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε. Για να καταλάβετε, η Γερμανία φθάνει σήμερα στο 8%. Την ίδια ώρα ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης για το 2007 είναι στο 4,4%, 0,5% δηλαδή πάνω από τις προβλέψείς μας. Παράλληλα, τα έσοδα του κράτους παρουσιάζονται θετικά, ενώ ακολουθούμε μια αταλάντευτη προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών προσέλκυσης νέων επενδύσεων», αναφέρει ο κ. Σαρρής.

Οπως τονίζει, για τη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης χρειάζονται μόλις 10-12 έγγραφα, τη στιγμή που η γραφειοκρατία της Ελλάδας επιβάλλει πάνω από 50! Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι οι νέες επιχειρήσεις που επενδύουν στη Μεγαλόνησο να αυξάνονται με διψήφιο ποσοστό και οι αρμόδιοι έφοροι εταιρειών να «τρέχουν» για να εγγράφουν καινούριες επιχειρήσεις στις λίστες. «Βέβαια, στα θετικά αυτά αποτελέσματα βοηθά καίρια και το φιλόξενο φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζουμε και το οποίο καθιερώνει ως βασικό φόρο επιχειρήσεων μόνο το 10%», μας λέει ο κ. υπουργός.

Κλείσιμο

Στις προσδοκίες της κυπριακής κυβέρνησης πάντως από την ένταξη στην ευρωζώνη είναι και η περαιτέρω τόνωση του τουριστικού εισοδήματος. «Είχαμε την επίγνωση πως είμαστε μια ακριβή χώρα ως προς τη φιλοξενία και το τουριστικό προϊόν. Αυτό όμως το αντισταθμίζουμε με την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση όχι των τουριστών αλλά των εσόδων. Το νέο νόμισμα λοιπόν μας δίνει μια επιπλέον προοπτική», υπογραμμίζει.

Βοήθεια και στο Κυπριακό
Λίγο πριν από τις κυπριακές εκλογές, η οικονομία λογικό είναι να έχει τον δικό της ρόλο στις προεκλογικές καμπάνιες. Ή μήπως δεν είναι έτσι; «Σίγουρα η οικονομία απασχολεί τον κόσμο, όμως μη φανταστείτε όπως όσο σε άλλες χώρες. Εδώ τα πράγματα σε αυτό το πεδίο πηγαίνουν καλά. Η είσοδός μας όμως στην ευρωζώνη δίνει άλλα, πολύ πιο σημαντικά μηνύματα. Δίνει την αίσθηση της σταθερότητας και θεωρώ πως μακροπρόθεσμα ευνοεί ακόμα και την υπόθεση της επίλυσης του κυπριακού ζητήματος. Πλέον δεν τίθεται θέμα περί δύο νομισμάτων όπως στο παρελθόν».

Σε μια χώρα όπου το χρέος ως προς το ΑΕΠ έφθανε στο 70% το 2004 και μέχρι το τέλος του έτους θα μειωθεί εντυπωσιακά στο 48%, κάθε μια μονάδα μείωσης σημαίνει την εξοικονόμηση 8 εκατ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες και ασφάλιση.

Ποιο όμως είναι το μήνυμα που ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Κύπρου θέλει να στείλει στους Ελληνες αδελφούς; «Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε στο πρόσωπο του κ. Αλογοσκούφη και της κυβέρνησης όλους τους Ελληνες για τη στήριξη που μας παρείχαν όλα αυτά τα χρόνια. Γνωρίζουμε πως χωρίς τη συμβολή σας δεν θα μπαίναμε ποτέ στην Ε.Ε. Ομως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως η ένταξη στην ευρωζώνη είναι δικό μας κατόρθωμα. Μπήκαμε με το σπαθί μας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης