«Στο ΔΝΤ δεν υπάρχει συζήτηση για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα»

«Στο ΔΝΤ δεν υπάρχει συζήτηση για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα»

Αυτό επισημαίνει, μιλώντας αποκλειστικά στο «ΘΕΜΑ», ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ντομινίκ Στρος Καν, δίνονταςτέλος στη φημολογία που αναπτύχθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας περί προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ λόγω των οξυμένων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας μας. Οι δηλώσεις αυτές του επικεφαλής του Ταμείου αλλάζουν πλέον τα δεδομένα,καθώς αυτές οι φήμες είχαν πάρει μεγάλες διαστάσεις όχι μόνο

«Στο ΔΝΤ δεν υπάρχει συζήτηση για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα»

Αυτό επισημαίνει, μιλώντας αποκλειστικά στο «ΘΕΜΑ», ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ντομινίκ Στρος Καν, δίνονταςτέλος στη φημολογία που αναπτύχθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας περί προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ λόγω των οξυμένων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας μας. Οι δηλώσεις αυτές του επικεφαλής του Ταμείου αλλάζουν πλέον τα δεδομένα,καθώς αυτές οι φήμες είχαν πάρει μεγάλες διαστάσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα η χώρα μας να θεωρείται το «μαύρο πρόβατο» ανάμεσα στις χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ.

Ο Γάλλος πολιτικός ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι του διεθνούς οργανισμού τα δύο τελευταία χρόνια, μας διευκρινίζει ακόμα ότι καμία χώρα-μέλος της ευρωζώνης δεν συζητά το ενδεχόμενο της οικονομικής βοήθειας από το Ταμείο. Μας εξηγεί ακόμα ότι μόνο η Λετονία και η Ουγγαρία έχουν προσφύγει στο ΔΝΤ, αλλά, όπως τονίζει, οι χώρες αυτές, παρόλο που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ. Σε ερώτηση τώρα αν η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει ένα σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ο κ. Καν αποφεύγει να απαντήσει ευθέως λέγοντας ότι «είμαι ενήμερος για τα οικονομικά δεδομένα των χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ, αλλά η κάθε κυβέρνηση από μόνη της θα πρέπει να αποφασίσει ποια είναι εκείνα τα μέτρα που θα λάβει και θα τη βοηθήσουν να ξεφύγει από την κρίση».

Την ίδια ώρα πάντως που λέγονται αυτά στην έδρα του Οργανισμού στην Ουάσινγκτον, στην Αθήνα, στο γραφείο του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη, το κλίμα δεν είναι φυσικά «εορταστικό». Ο ίδιος γνωρίζει ότι πρέπει να κινηθεί ταχύτατα στους δύσκολους «βυζαντινούς» διαδρόμους της γκρίζας πρωτεύουσας του Βελγίου, των Βρυξελλών προκειμένου να διαπιστώσει ποιες είναι οι καλύτερες λύσεις για τη χρηματοδότηση του υπέρογκου χρέους της ελληνικής κυβέρνησης. Τις προηγούμενες ημέρες τα spreads των 10ετών κρατικών τίτλων ξεπέρασαν τις 230 μονάδες, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στη δημοσιονομική εικόνα της χώρας. Κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα θεωρείται η 19η Ιανουαρίου του 2009, καθώς τότε, εκτός απροόπτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα  πιστοποιήσει ότι το 2008 το έλλειμμα υπερέβη για δεύτερη συνεχή χρονιά το όριο του 3% του ΑΕΠ και θα κινήσει τη διαδικασία επιτήρησης.«Μπορεί η Ελλάδα να μην μπει σε καθεστώς επιτήρησης αμέσως, αλλά σίγουρα θα απευθύνουμε συστάσεις για τη λήψη σκληρών μέτρων. Η επιτήρηση όμως θα έρθει την άνοιξη και τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα», λένε στις Βρυξέλλες αρμόδιοι κοινοτικοί παράγοντες και εξηγούν ότι «οι διεθνείς αγορές έχουν τιμωρήσει την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή έχουν τη χώρα υπό την αυστηρή εποπτεία τους και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες τόσο στο πεδίο των δημόσιων οικονομικών όσο και των μεταρρυθμίσεων για να πείσει τους ξένους θεσμικούς επενδυτές  ότι θα πάτε καλύτερα στο μέλλον», λένε οι ίδιοι κοινοτικοί παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός διαμηνύει σε στενούς του συνεργάτες ότι «δεν πρόκειται η Ελλάδα να προσφύγει στο ΔΝΤ, παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η χώρα δανείζεται απ τις διεθνείς αγορές με όρους δυσβάστακτους. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να ξεφύγουμε από τις διαδικασίες αυτές», λέει με νόημα ο υπουργός. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή η χώρα δανείζεται με επιτόκιο της τάξης 2,66% (αφορά τα 5ετή ομόλογα), υψηλότερα από όσο δανείζεται η Γερμανία, η οποία αυτή τη στιγμή θεωρείται η πιο ασφαλής οικονομία του πλανήτη. Επίσης, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι δραματική. Σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης το δημόσιο χρέος το 2008 κλείνει στο 105,6% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 259 δισ. ευρώ, και το 2009 περίπου στα ίδια επίπεδα ως ποσοστό του ΑΕΠ (105,1%), αλλά αυξημένο στα 273 δισ.ευρώ σε απόλυτους αριθμούς.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης