Στον «αέρα» η ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως

Στον «αέρα» η ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως

Λίγες ημέρες πριν τα τέλη Ιουλίου, ημερομηνία, που ολόκληρο το έργο, ύψους άνω των 9,5 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να παραδοθεί στους κατοίκους της Αθήνας...

Στον «αέρα» η ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως
Στον «αέρα» βρίσκεται η ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως, λίγες ημέρες πριν τα τέλη Ιουλίου, ημερομηνία, που ολόκληρο το έργο, ύψους άνω των 9,5 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να παραδοθεί στους κατοίκους της Αθήνας.

«Ο εργολάβος», που έχει αναλάβει το έργο, «αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και η Περιφέρεια το ενδεχόμενο να τον κηρύξει έκπτωτο», δηλώνει στο ΑΜΠΕ, η Άννα Παπαδημητρίου – Τσάτσου, αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Περιφέρειας Αττικής, και υπενθυμίζει ότι «η υπερνομαρχία, υπό το βάρος της πίεσης των κατοίκων για την άμεση παράδοση του Πάρκου στη χρήση, είχε παραλάβει τμηματικά και με εκκρεμότητες το έργο».
Κλείσιμο

Εξηγεί επίσης, πως «οι πόροι για την ανάπλαση προέρχονται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε διαδικασία απεμπλοκής είναι διπλά περίπλοκη». Παρόλα αυτά, διαβεβαιώνει, πως η Περιφέρεια Αττικής σκέπτεται το ενδεχόμενο, αν χρειαστεί, να ολοκληρώσει το έργο με ίδιους πόρους.

Τις αμφιβολίες του για την παράδοση του έργου στα τέλη Ιουλίου, εξέφρασε στο ΑΜΠΕ ο Θοδωρής Κοκκινάκης από την Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως. «Υπάρχουν πολλές ελλείψεις. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη συντήρηση του έργου», επισημαίνει ο κ. Κοκκινάκης, και κάνει λόγο για προβλήματα με την ασφάλεια, την καθαριότητα της περιοχής, για τουαλέτες που δεν λειτουργούν, αλλά και για τη φυτοτεχνική μελέτη που δεν έχει ολοκληρωθεί. «Βασικό αίτημα της Επιτροπής παραμένει η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα του πάρκου, τη φύλαξή του, αλλά και τη συντήρηση του έργου ανάπλασης», τονίζει.

Για το θέμα του προσωπικού, η κ. Παπαδημητρίου δηλώνει στο ΑΜΠΕ, πως από τις 3 Ιουλίου, η Διεύθυνση Πάρκων και Αλσών που δραστηριοποιείται στο Πεδίον του Άρεως και το Αττικό Άλσος, με μετακίνηση προσωπικού από άλλες διευθύνσεις, έχει ενισχυθεί με πέντε ανθοκηπουρούς και ένα γεωπόνο, που προστέθηκαν στους ήδη υπάρχοντες δύο γεωπόνους, δύο τεχνολόγους, έναν υδραυλικό και έναν ηλεκτρολόγο.

Ακόμη, μέσω σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία για τη συντήρηση του πρασίνου, απασχολούνται άλλα έξι άτομα, ενώ με το πρόγραμμα «Κοινωνικής Εργασίας», που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Περιφέρεια υπολογίζει να απασχολήσει περίπου 80 άτομα στα πάρκα (Πεδίον του Άρεως και Αττικό Πάρκο).

Για τη φύλαξη του Πεδίου του Άρεως, η κ. Παπαδημητρίου απαντά πως μετά από αίτημα της Περιφέρειας, η Δημοτική Αστυνομία και η ΕΛΑΣ έχουν εντείνει τις περιπολίες τους ενώ, στο τελικό στάδιο προκήρυξης βρίσκεται διαγωνισμός για τη φύλαξη των δύο πάρκων. Προσθέτει πως στις άμεσες προτεραιότητες της Περιφέρειας είναι η αξιοποίηση και των εθελοντών, αλλά «απαιτείται η ύπαρξη μιας οργανωτικής δομής, τόσο από την Περιφέρεια, όσο και από την πλευρά των Εθελοντικών Οργανώσεων, όπως για παράδειγμα της ΜΚΟ Μεσόγειος ΣΟΣ που δραστηριοποιείται στο Πεδίο του Άρεως, καθώς και η εκπαίδευσή τους».

Ελλιπής όμως, είναι και η φροντίδα, των φυτών, των δέντρων του πάρκου, του τόσο πολύτιμου, για την Αθήνα, πράσινου. «Μία από τις εκκρεμότητες είναι η τοποθέτηση του κυκλοφορητή νερού, αλλά και η ενεργοποίηση της γεώτρησης για σωστό πότισμα», σύμφωνα με την κ. Παπαδημητρίου, που αναφέρει ότι πρόκειται για πρόβλημα, όπως τα περισσότερα, που εντάσσεται στο «υπόλοιπο του έργου», που οφείλει ο εργολάβος.

Όπως όλα δείχνουν, και όπως παραδέχεται η κ. Παπαδημητρίου, η Περιφέρεια Αττικής που προήλθε από την εφαρμογή του Νόμου «Καλλικράτης», με τη συνένωση των υπολοίπων νομαρχιών της Αττικής με την υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς, «δεν ήταν προετοιμασμένη για τη διαχείριση των πάρκων, καθώς αυτά συνήθως ανήκουν στους δήμους». Και οι δυσκολίες έγιναν μεγαλύτερες, λόγω «της κρίσης, των απεργιών με τη συρρίκνωση του προσωπικού (εθελούσιες έξοδοι, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις), την περικοπή των δαπανών, την αύξηση των προβλημάτων του κέντρου της Αθήνας» αλλά και «του κόστους των Πάρκων».

Ωστόσο, η κ. Παπαδημητρίου χαρακτηρίζει την κατάσταση στα δύο πάρκα «υπό έλεγχο» και διαβεβαιώνει πως η Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσει τις προσπάθειες, ώστε να λειτουργούν όσο γίνεται καλύτερα προς όφελος της πόλης και των πολιτών της, «να αυξηθεί η επισκεψιμότητά τους, αλλά και η σύνθεση του πληθυσμού των πάρκων να είναι ισορροπημένη και ελκυστική για τον Αθηναίο πολίτη». Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται οι συνεργασίες με αθλητικά σωματεία, συλλόγους πολιτών, επαγγελματικούς συνδέσμους, πολιτιστικούς φορείς, που έχουν ξεκινήσει για τη δημιουργία εκδηλώσεων που θα προσελκύσουν τους Αθηναίους, αλλά και τους τουρίστες, με σκοπό τόσο την ψυχαγωγία όσο και την τόνωση του εμπορίου. Για παράδειγμα, η έκθεση βιβλίου που έγινε τον Μάιο στο Πεδίον του Άρεως και το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Κοινωνία σε Κρίση» που έγινε από 3 μέχρι και 8 Ιουλίου στο Cine Αττικόν – Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Διαφορετικές εικόνες περιγράφουν πάντως στο ΑΜΠΕ, πολίτες που επισκέπτονται το Πεδίον του Άρεως, κάτοικοι, αλλά και εργαζόμενοι της περιοχής, οι οποίοι επισημαίνουν ότι «σημεία εγκατάλειψης και παρακμής συνεχίζουν να υπάρχουν, αρκετοί αναξιοπαθούντες αναζητούν καταφύγιο σε διάφορες γωνιές του και το αίσθημα της ανασφάλειας παραμένει έντονο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης