Νιλ Κασκάρι, ο Ινδός που θα μοιράσει τα 700 δισ. δολάρια
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα το χαρακτήρισε «το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας που έχει ανακοινωθεί ποτέ» - ένα σχέδιο διάσωσης που έφερε πολλά χαμόγελα στην αγορά, όπως άνεμο αισιοδοξίας έφεραν οι επιλογές του νέου προέδρου για τα πρόσωπα τα οποία θα απαρτίζουν το νέο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο.
Ο λόγος για το πακέτο ενίσχυσης 700 δισ. δολαρίων, που είχε σκοπό να βοηθήσει τα χρηματοπ
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα το χαρακτήρισε «το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας που έχει ανακοινωθεί ποτέ» - ένα σχέδιο διάσωσης που έφερε πολλά χαμόγελα στην αγορά, όπως άνεμο αισιοδοξίας έφεραν οι επιλογές του νέου προέδρου για τα πρόσωπα τα οποία θα απαρτίζουν το νέο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο.
Ο λόγος για το πακέτο ενίσχυσης 700 δισ. δολαρίων, που είχε σκοπό να βοηθήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ξεπεράσουν την κρίση. Ωσπου να πάρει το νέο οικονομικό επιτελείο του Ομπάμα την κατάσταση στα χέρια του, υπεύθυνος για το σχέδιο αυτό είναι ο κ. Νιλ Κάσκαρι, ινδικής καταγωγής και πρώην στέλεχος της Goldman Sachs.
Ο διορισμός του κ. Κάσκαρι στο κρίσιμο αυτό πόστο έγινε δεκτός μάλλον με αμηχανία, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που ανησυχούσαν ότι δεν θα κατάφερνε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, λόγω κυρίως της περιορισμένης εμπειρίας του στα χρηματοοικονομικά. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Κάσκαρι έχει μόνο έξι χρόνια σχετικής εμπειρίας και φαινόταν εξαιρετικά νέος για να αντέξει το βάρος των περιστάσεων.
Επιπλέον, είχε να αντιμετωπίσει ισχυρές πιέσεις από πολλές πλευρές, καθώς αν παραχωρούσε λίγο ρευστό στις πληγείσες τράπεζες, δεν θα κατάφερνε να τις βοηθήσει να ορθοποδήσουν. Αν πάλι έδινε πολύ ρευστό, θα είχε να αντιμετωπίσει την αντίδραση μελών του Κογκρέσου, αλλά και πολιτών που θεωρούσαν ότι οι οργανισμοί αυτοί -η απληστία των οποίων ήταν και η αιτία της κρίσης- δεν άξιζαν βοήθεια.
Προβληματισμό προκάλεσαν επίσης και το σχέδιο της κυβέρνησης να προσλάβει χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για να αναλάβουν τις συναλλαγές της και η σύγκρουση συμφερόντων που θα μπορούσε να προκύψει από τις σχέσεις αυτές. Τελικά περισσότερες από 100 εταιρείες κατέθεσαν προσφορές για να αναλάβουν τη διαχείριση μέρους από το νέο πορτφόλιο του υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ των οποίων και η Goldman Sachs, η οποία μάλιστα προσέφερε τις υπηρεσίες της δωρεάν.
«Κύριε Πόλσον, θα ήθελα να αναλάβω ένα επιτελικό πόστο»…
Η γνωριμία του κ. Νιλ Κάσκαρι με τον κ. Χένρι Πόλσον από τις μέρες που και οι δύο εργάζονταν στην Goldman Sachs στάθηκε το κλειδί για τις μετέπειτα εξελίξεις. Οταν ο κ. Τζορτζ Μπους ανέθεσε στον κ. Πόλσον το υπουργείο Οικονομίας, ο Κάσκαρι τού τηλεφώνησε και εξέφρασε το ενδιαφέρον του να εργαστεί σε κάποιο κυβερνητικό πόστο.
Ο κ. Πόλσον τελικά τον προσέλαβε ως σύμβουλο και στη συνέχεια του ανέθεσε να βρει τρόπους απεμπλοκής των δανειοληπτών από τα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου τα οποία είχαν αναλάβει, ώστε να αποφευχθούν κατασχέσεις. Το πρόγραμμα αυτό στέφθηκε με μερική μόνο επιτυχία, καθώς -όπως αποδείχτηκε- αποτελούσε μόνο τη μία πλευρά ενός εξαιρετικά σύνθετου προβλήματος.
Το περασμένο καλοκαίρι ο κ. Κάσκαρι πήρε προαγωγή και ανέλαβε τη διαχείριση των διεθνών οικονομικών ζητημάτων. Στο πλαίσιο των νέων αυτών καθηκόντων συνεργαζόταν στενά με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ώστε να τους ωθήσει στην υιοθέτηση ενός συστήματος υποθηκευμένων ομολόγων χαμηλού ρίσκου που είναι δημοφιλές στην Ευρώπη. Τους μήνες που ακολούθησαν, και καθώς η οικονομική κρίση βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, ο κ. Κάσκαρι συνεργάστηκε στενά με τον κ. Πόλσον για τη σωτηρία οργανισμών όπως η Fannie Mae, η Freddie Mac και η AIG, ενώ παράλληλα προετοίμαζαν αυτό που αργότερα ονομάστηκε το «σχέδιο διάσωσης των 700 δισ. δολαρίων».
Τον περασμένο Οκτώβριο ο κ. Κάσκαρι πήρε προαγωγή για δεύτερη φορά και τέθηκε επικεφαλής του σχεδίου αυτού. Στη θέση αυτή προβλέπεται να παραμείνει μέχρι την 21η Ιανουαρίου, οπότε και θα την παραχωρήσει στη νέα κυβέρνηση. Μέχρι τότε όμως ο κ. Κάσκαρι έχει πολλή δουλειά να κάνει.
Γόνος Ινδών μεταναστών…
Ο κ. Κάσκαρι, γόνος Ινδών μεταναστών από το Κασμίρ, μεγάλωσε στο Οχάιο και μάλλον δεν μπορούσε τότε να φανταστεί ότι κάποια μέρα θα αναλάμβανε να «ξελασπώσει» κάποιους από τους μεγαλύτερους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Οταν τελείωσε το σχολείο αποφάσισε να ακολουθήσει καριέρα μηχανολόγου-μηχανικού και μάλιστα δούλεψε για αρκετά χρόνια στην TRW, μια εταιρεία που ειδικευόταν στην τεχνολογία δορυφόρων και συνεργαζόταν με τη NASA.
Το 2002 ο κ. Κάσκαρι έκανε τη μεγάλη στροφή στην καριέρα του αποφασίζοντας να δουλέψει για την Goldman Sachs. Στη συνέχεια το ένα οδήγησε στο άλλο και χωρίς καλά-καλά να το καταλάβει βρέθηκε να εποπτεύει τη διαχείριση ενός τεράστιου κεφαλαίου, μέρος της προσπάθειας να αποτραπεί η κατάρρευση ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.
Το who is who
- Ο κ. Νιλ Κάσκαρι γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου του 1973 στο Οχάιο από Ινδούς γονείς
- Τον Ιούλιο 2006, και σε ηλικία μόλις 33 ετών, διορίστηκε σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών κ. Χένρι Πόλσον
- Μεταξύ των καθηκόντων του ήταν η ανάπτυξη του σχεδίου για την ασφάλεια της ενέργειας, η προώθηση των οικονομικών σχέσεων με την Ινδία και κυρίως η κατάρτιση και εφαρμογή σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης των στεγαστικών δανείων
- Προτού αναλάβει καθήκοντα στο υπουργείο Οικονομικών ο κ. Κάσκαρι διετέλεσε αντιπρόεδρος στην Goldman Sachs & Co στο Σαν Φρανσίσκο, όπου ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια των επενδύσεων και έδινε συμβουλές σε ιδιωτικές και δημόσιες εταιρείες σχετικά με αγορές και συγχωνεύσεις
- Αλλά όλα αυτά είναι άσχετα με τις σπουδές του. Είναι μηχανολόγος μηχανικός με τίτλους σπουδών από αρκετά πανεπιστήμια των ΗΠΑ
- Προτού ασχοληθεί με τα χρηματοοικονομικά εργαζόταν στην TRW, όπου ανέπτυσσε τεχνολογία για τις διαστημικές αποστολές της NASA (έχει εργαστεί μάλιστα και στην ομάδα του James Webb Space Telescope)
- Είναι παντρεμένος και η σύζυγός του Μινάλ δουλεύει ως μηχανικός στη «Lockheed Martin»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr