Παίρνουμε τα κονδύλια, οι φόροι στο ύψος τους
Έστω και αν περνά από «συμπληγάδες», κοινοτικό χρήμα αρχίζει να ρέει στην ελληνική Οικονομία. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικό -προς ώρας τουλάχιστον- να προχωρήσει σε δραστικές φοροελαφρύνσεις, που θα ανακουφίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση.
Τα καλά νέα έρχονται από τη Μασσαλία, όπου πραγματοποιήθηκε η άτυπη σύνοδος υπουργός της Ε.Ε. στην οποία
Έστω και αν περνά από «συμπληγάδες», κοινοτικό χρήμα αρχίζει να ρέει στην ελληνική Οικονομία. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικό -προς ώρας τουλάχιστον- να προχωρήσει σε δραστικές φοροελαφρύνσεις, που θα ανακουφίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση.
Τα καλά νέα έρχονται από τη Μασσαλία, όπου πραγματοποιήθηκε η άτυπη σύνοδος υπουργός της Ε.Ε. στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου και ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης, Παναγιώτης Δρόσος.
Στη σύνοδο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προχωρά με συνοπτικές διαδικασίες στην άμεση πληρωμή προκαταβολών προς τις λήπτριες χώρες, όπως είναι και η Ελλάδα.
Συγκεκριμένα στις αρχές του 2009 η Κομισιόν σκοπεύει να προκαταβάλει το 2,5% των ενταγμένων έργων, παρότι κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν αρχικά. Για την Ελλάδα η προκαταβολή αυτή θα είναι της τάξεως των 408,9 εκατ. ευρώ. Οι προκαταβολές αυτές θα μπορούν να φθάσουν έως το 100% του συνόλου της ενίσχυσης που δικαιούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2013.
Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επίσης έτοιμη να εξετάσει στις αρχές του 2009 πιθανές αλλαγές στόχων και προτεραιοτήτων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, με στόχο την επιτάχυνση των δαπανών σε συγκεκριμένους τομείς, οι οποίοι υφίστανται εντονότερα τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι θα χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα έργα και δράσεις που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το εμπόριο και τα τεχνικά έργα, ενώ θα μετατεθούν για αργότερα άλλες δράσεις που δεν επείγουν, εν μέσω της χρηματοπιστωτικής θύελλας
Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά: η Κομισιόν δίνει εξάμηνη παράταση (έως 30 Ιουνίου) στην χώρα μας να ολοκληρώσει τα έργα του Γ΄’ ΚΠΣ και για τα οποία η Ελλάδα κινδύνευε να χάσει περισσότερο από 1 δις ευρώ.
Όσον αφορά τα μεγάλα έργα, δίνεται το πράσινο φως στα κράτη – μέλη για αιτήσεις δήλωσης δαπανών, πριν ακόμα εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γεγονός που θα ενισχύσει τη χρηματοδότησή τους από το 2009.
«Σενάρια»
Ωστόσο τα «καλά νέα» που περίμεναν οι έλληνες φορολογούμενοι για δραστικές φοροελαφρύνσεις δεν ήρθαν, παρά την ανακοίνωση των προτάσεων Μπαρόζο για το σχέδιο των 200 δισ., την προαναγγελία Αλμούνια για τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητος και το «παράδειγμα» της Βρετανίας για μείωση του ΦΠΑ από 17,5% σε 15%.
Ο κύριος Αλογοσκούφης ουσιαστικά απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωση του ΦΠΑ ενώ, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή για την κρίση, απέφυγε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για ταχύτερη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα, τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
Την ίδια ακριβώς ώρα όμως, κυβερνητικοί κύκλοι ενέμεναν να τροφοδοτούν σενάρια για την επικείμενη μείωση των συντελεστών το 2009 κατά 3 μονάδες (στο 24% από 27% που είναι φέτος ο βασικός και στο 34% από 37% ο μεσαίος).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr