Κέρδη για Μυτιληναίο
Κέρδη για Μυτιληναίο
Με αύξηση του κύκλου εργασιών αλλά και της λειτουργικής κερδοφορίας και με τις εξαγωγές να ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ...
UPD:
Με αύξηση του κύκλου εργασιών αλλά και της λειτουργικής κερδοφορίας και με τις εξαγωγές να ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια αύξηση της τάξης του 80% έκλεισε το 2011 για τον όμιλο Μυτιληναίου. Την ίδια περίοδο ιστορικά υψηλά μεγέθη κατέγραψε η ΜΕΤΚΑ η οποία συγκαταλέγεται στην 10αδα των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου παγκοσμίως.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2011 για τον όμιλο διαμορφώθηκε στα 1,571 δισ. ευρώ έναντι των 969 εκατ. ευρώ το 2010 καταγράφοντας άνοδο 62%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 208,7 εκατ. ευρώ από 160,3 εκατ. ευρώ το 2010, ενισχυμένα κατά 30%. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 42,6 εκατ. ευρώ έναντι 46,2 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
Σημειώνεται ότι στα παραπάνω μεγέθη για λόγους ορθής σύγκρισης, δεν συμπεριλαμβάνεται στον κύκλο εργασιών και στα EBITDA του 2010 το μη επαναλαμβανόμενο έσοδο ύψους ¤32,4 εκατ., το οποίο αφορά στην προεξόφληση εσόδων έργων της θυγατρικής εταιρείας της ΜΕΤΚΑ, ΕΤΑΔΕ, η οποία πωλήθηκε τον Ιανουάριο του 2010 στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ. H αντίστοιχη επίπτωση στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας του 2010 ανέρχεται σε ¤14,6 εκατ.
Παράλληλα, ίδια περίοδο ιστορικά υψηλά μεγέθη κατέγραψε η ΜΕΤΚΑ η οποία συγκαταλέγεται στην 10αδα των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου παγκοσμίως. Ο Τομέας Έργων EPC, παρουσίασε την ισχυρότερη αύξηση μεγεθών το 2011, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό πωλήσεων και κερδοφορίας. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της θυγατρικής ΜΕΤΚΑ, ανήλθε στα 1.003,7 εκατ. ευρώ, έναντι 581.3 εκατ. ευρώ το 2010, αύξηση που αποδίδεται στη σημαντική επιτάχυνση εκτέλεσης των υπογεγραμμένων συμβάσεων στο εξωτερικό, και ειδικότερα στις αγορές της Τουρκίας και της Συρίας. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 161,6 εκατ. ευρώ, από 101,3 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ το περιθώριο κέρδους EBITDA διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα (16,1%). Όσον αφορά στα καθαρά κέρδη, αυτά ανήλθαν σε 115 εκατ. ευρώ έναντι 60.7 εκατ.ευρώ το 2010.
Σημειώνεται ότι στα παραπάνω μεγέθη για λόγους ορθής σύγκρισης, δεν συμπεριλαμβάνεται στον κύκλο εργασιών και στα EBITDA του 2010 το μη επαναλαμβανόμενο έσοδο ύψους ¤32,4 εκατ., που αφορά στην προεξόφληση εσόδων έργων της θυγατρικής εταιρείας της ΜΕΤΚΑ, ΕΤΑΔΕ, η οποία πωλήθηκε τον Ιανουάριο του 2010 στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ. H αντίστοιχη επίπτωση στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας του 2010 ανέρχεται σε ¤26,4 εκατ.
Mε αυτές τις επιδόσεις, η ΜΕΤΚΑ καθιερώνεται ως μία εκ των ισχυρότερων Ευρωπαϊκών και όχι μόνο εταιριών σε ενεργειακά έργα EPC, και μια από τις σημαντικότερες ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων που προσεγγίζει τα ¤1,7 δις. Σημειώνεται ότι η ΜΕΤΚΑ σήμερα εκτελεί ταυτόχρονα έργα συνολικής ισχύος 5.000ΜW σε 6 χώρες.
Η πρόσφατη ανάληψη έργων σε αναπτυσσόμενες αγορές, όπως το Ιράκ και η Αλγερία, πιστοποιεί την ανταγωνιστικότητα της ΜΕΤΚΑ σε διεθνές επίπεδο και δημιουργεί αισιοδοξία για περαιτέρω αύξηση του μεριδίου αγοράς που κατέχει στα Ενεργειακά Έργα υποδομών σε Ευρώπη, Τουρκία, Β. Αφρική και Μ. Ανατολή.
Ο Τομέας Μεταλλουργίας και Μεταλλείων του Ομίλου, παρουσίασε αύξηση 4% του κύκλου εργασιών που ανήλθε σε ¤521 εκατ., κυρίως λόγω της αυξημένης παραγωγής αλουμινίου. Η λειτουργική κερδοφορία, όμως, εμφανίζεται μειωμένη, καθώς μια σειρά από εγχώριους παράγοντες, όπως η καθυστέρηση εξεύρεσης τελικής συμφωνίας με τη ΔΕΗ για την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, η επιβολή ειδικών φόρων κατανάλωσης ρεύματος και φυσικού αερίου και το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος επιβάρυναν σημαντικά τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Ταυτόχρονα, η διεθνής συγκυρία που χαρακτηρίστηκε από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, των πρώτων υλών και την αποδυνάμωση της ισοτιμίας του δολαρίου, επέδρασε επίσης αρνητικά στις επιδόσεις του Τομέα.
Λαμβάνοντας υπόψη τις ανωτέρω αρνητικές εξελίξεις, η διοίκηση προχωρά στην υλοποίηση ενός νέου φιλόδοξου προγράμματος περιορισμού του λειτουργικού κόστους, στο οποίο εντάσσεται και η αρχική συμφωνία για την εξαγορά του τομέα δραστηριότητας βωξίτη της S&B στην Ελλάδα, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του Τομέα Μεταλλουργίας για την επόμενη εικοσαετία. Το πρόγραμμα «ΜΕΛΛΟΝ» περιλαμβάνει 10 σημεία, τα οποία η εταιρεία επεξεργάζεται παράλληλα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2013.
Θετικές προοπτικές για την ενέργεια το 2012
Το 2011 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ στον τομέα της Ενέργειας, που υπερέβη τα 700 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αφορούσε στην κατασκευή και λειτουργία 3 θερμικών μονάδων, συνολικής ισχύος 1.200MW, με καύσιμο φυσικό αέριο. Ήδη, σε εμπορική λειτουργία βρίσκεται η μονάδα του Αγίου Νικολάου, η οποία με 6 μήνες λειτουργίας εκτίναξε τη συνεισφορά του τομέα στο 14,4% του EBITDA του Ομίλου, ενώ ο τομέας της ενέργειας κατέγραψε για πρώτη φορά κύκλο εργασιών που ξεπέρασε τα 130 εκατ. ευρώ.
Το 2012 αναμένεται η Ενέργεια να αποτελέσει το γερό χαρτί του Ομίλου, καθώς προβλέπεται να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία της μονάδας των Αγίων Θεοδώρων τον Απρίλιο, ενώ η εταιρεία ευελπιστεί και στην απόκτηση της επί μακρώ αναμενόμενης εμπορικής άδειας της Συμπαραγωγής. Με τρεις μονάδες σε εμπορική λειτουργία, η συνεισφορά της ενέργειας, μπορεί να ξεπεράσει τους παραδοσιακούς τομείς Μεταλλουργίας και EPC του Ομίλου, δικαιώνοντας το μεγαλύτερο επενδυτικό στοίχημα του Ομίλου την τελευταία δεκαετία.
Είναι άξιο αναφοράς ότι τα αποτελέσματα του 2011 περιλαμβάνουν μερική λειτουργία ενός εργοστασίου 440MW, ενώ το 2012 αναμένεται συνολική λειτουργία και των 1.200MW του Ομίλου, πλέον των ΑΠΕ που έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και το 2011, ο Όμιλος παρουσίασε αύξηση στις επενδύσεις, καταγράφοντας επενδυτικές ροές ¤109 εκατ. το 2011, έναντι ¤28 εκατ. το 2010. Επενδύσεις που αντανακλούν σε ενισχυμένα μεγέθη και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Με δεδομένη την υψηλή αποδοτικότητα των μονάδων που διαθέτει ο Όμιλος και τη δυνατότητα προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε ανταγωνιστικούς όρους, ο Τομέας Ενέργειας αναμένεται να καταγράψει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη μεγεθών και να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για τα οικονομικά αποτελέσματα το 2012.
Σημειώνεται ότι εντός του Απριλίου, αναμένεται να εισέλθει σε εμπορική λειτουργία η θερμική μονάδα ισχύος 437MW, της KORINTHOS POWER, ενώ εκκρεμεί ακόμα η εμπορική άδεια της μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης του Αγίου Νικολάου.
Η έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας της KORINTHOS POWER το Δεκέμβριο του 2011, σηματοδότησε την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του επενδυτικού πλάνου στον τομέα των θερμικών μονάδων. Ο Όμιλος έχει καταστεί πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος ενεργειακός παίκτης μετά τη ΔΕΗ και συνεχίζει να υλοποιεί νέες σημαντικές επενδύσεις, εστιάζοντας στον Τομέα των ΑΠΕ.
Πηγή capital.gr
UPD:
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα