Ψάχνουν 5 δισ. από ξένους ιδιώτες οι τραπεζίτες

Ψάχνουν 5 δισ. από ξένους ιδιώτες οι τραπεζίτες

Επαφές του ομίλου EFG και της Eurobank με τον Ρώσο κροίσο Rybolovlev, μέτοχο της Τρ. Κύπρου, και τον εμίρη του Κατάρ Αλ Θάνι που θα ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος στο deal με την Alpha

Ψάχνουν 5 δισ. από  ξένους ιδιώτες οι τραπεζίτες
Έντονες διεργασίες κυοφορούνται τις τελευταίες εβδομάδες στον τραπεζικό κλάδο με αφορμή την ανακεφαλαιοποιηση των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών.

Με δεδομένο ότι  χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε Αθήνα και Λευκωσία πρέπει να  ενισχύσουν τα ίδια κεφάλαιά τους, οι τραπεζίτες βρίσκονται σε αναζήτηση  ισχυρών συμμαχιών κυρίως από τις αραβικές χώρες και την Ρωσία. Όλοι οι  τραπεζίτες εξετάζουν προσεκτικά τα επόμενα βήματά τους καθώς οι σχετικές  διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως τα τέλη Οκτωβρίου  του 2012.  

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση οι δυσκολίες  είναι πολλές καθώς τα κεφάλαια που  θα πρέπει δώσουν οι ιδιώτες μέτοχοι είναι πολύ υψηλά και μπορούν να  προσεγγίσουν ακόμα και τα 5 δισ ευρω σε σύνολο 50 δισ ευρώ. Εκτιμάται, συγκεκριμένα, ότι θα αφορούν περίπου το 10% των συνολικών κεφαλαίων ενίσχυσης καθώς το υπόλοιπο 90% θα το βάλει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής  Σταθερότητας (θα είναι, δηλαδή, κεφάλαια των χωρών μελών της Ευρωζώνης).

Στο πλαίσιο αυτό μια συνάντηση  που έγινε στην έδρα του EFG Group στην  Ελβετία μεταξύ του μεγαλομετόχου Έλληνα τραπεζίτη Σπύρου Λάτση και του εμίρη  του Κατάρ Αλ Θανι έχει πυροδοτήσει στην Αθήνα έντονη φημολογία περί των  προθέσεων των Αράβων σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες.  Η συνάντηση των δύο  ανδρών έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες  συζήτησαν μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο ένα από τα fund του Κατάρ το οποίο  διαχειρίζεται κεφάλαια πάνω από 100 δισ.  δολάρια να επενδύσει στο Efg Group, αλλά πιθανότατα και στην ελληνική Eurobank.

Ο Ρώσος κροίσος  

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό από διπλωματικούς κύκλους ότι  η διοίκηση της  Eurobank είχε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα ένα φιλικό γεύμα με έναν από  τους πλουσιότερους Ρώσους επιχειρηματίες,  τον Dmitry Rybolovlev, ο οποίος  σύμφωνα με την λίστα του Forbes είναι ανάμεσα στους 100 πλουσιότερους  ανθρώπους στον κόσμο .  Ο μόλις 43 ετών Ρώσος μεγιστάνας σπούδασε Ιατρική  στο Perm Medical Institute, αναπτύσσοντας μετά το τέλος των σπουδών του  επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των λιπασμάτων. Το 1995 έγινε  πρόεδρος της εταιρείας Uralkali, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής  λιπασμάτων στη Ρωσία, με έτος ίδρυσης το 1930. Οι μετοχές της εταιρείας εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αντλώντας ένα δισ. δολάρια, με  την αξία της εταιρείας να ανέρχεται σε 12,8 δισ. δολάρια. Ο Ρώσος μεγιστάνας έδωσε 100 εκατ. δολάρια μετρητά το 2008 για να αγοράσει την έπαυλη του  δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ στο Παλμ Μπιτς. Επιπρόσθετα είναι μεγαλομέτοχος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Μονακό .

Ο ρώσος μεγιστάνας κατείχε το 10% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, ποσοστό  το οποίο μειώθηκε αρκετά καθώς δεν άσκησε τα δικαιώματα του στην πρόσφατη  αύξηση μετοχικού κεφαλαίου .

Υπενθυμίζεται ότι άλλη μια  μεγάλη ρωσική τράπεζα η VTB Bank βρίσκεται  σε  προχωρημένες συζητήσεις με την διοίκηση της Laiki Bank στην Κύπρο  προκειμένου να επενδύσει το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο της  τράπεζας.
 
Ο εμίρης του Κατάρ, η Alpha και η Eurobank


Ο εμίρης του Κατάρ, ο σεΐχης Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θανί, θα ήταν ο  μεγαλύτερος μέτοχος της νέας τράπεζας που θα προέκυπτε από τη συγχώνευση της  Alpha Bank και Eurobank  στην περίπτωση που το deal προχωρούσε επιτυχώς. Η  οικογένεια του σεΐχη ελέγχει το Qatar Investment Authority με κεφάλαια πάνω από 100 δις ευρω και ελέγχει το fund Paramaount Services Holding Limited το  οποίο συμμετέχει με ποσοστό 4% στην Alpha Bank.  Γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου  του 1952 στη Ντόχα και από τις 26 Ιουνίου του 1995 είναι ο εμίρης που  κυβερνά το Κατάρ, ενός από τα πιο πλούσια πετρελαιοπαραγωγά κράτη. Η οικογένεια του κυριαρχεί στο κρατίδιο εδώ και δύο αιώνες. Μάλιστα το περιοδικό Forbes κατατάσσει τον εμίρη στην 7η υψηλότερη θέση της λίστας με  τα πιο πλούσια μέλη βασιλικών οικογενειών στον κόσμο. Η προσωπική του  περιουσία ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

Τον περασμένο Μάιο το Κατάρ  εξαγόρασε το πολυκατάστημα Harrods, στο  Λονδίνο,  προσφέροντας 2,2 δισ. δολάρια στον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ. Επίσης έχει  σημαντικές συμμετοχές στη Volkswagen και την Porsche, στα βρετανικά σούπερ  μάρκετ Sainsbury και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Τον Ιανουάριο του 2011 έκανε  πρόταση εξαγοράς 1,6 δις. λιρών Αγγλίας  για να  αγοράσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της την  απέρριψαν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης