Απολύσεις, προειδοποιήσεις και λοιπά μαύρα μαντάτα...

Απολύσεις, προειδοποιήσεις και λοιπά μαύρα μαντάτα...

Τέλος δεν έχει η πίεση που ασκείται στις διεθνείς χρηματαγορές από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης, για αυτό και έχουμε … καθιερώσει σε αρκετούς από τους τίτλους των ρεπορτάζ το κλισέ για τα»μαύρα μαντάτα»…. Οι επιπτώσεις της κρίσης στις διάφορες πτυχές της πραγματικής οικονομίας μοιάζουν ολοένα και πιο εφιαλτικές, αφού πέραν των άθλιων μακροοικονομικών στοιχείων που ανακοινώνονται καθημερινά, εσχάτως τα νέα από το

Τέλος δεν έχει η πίεση που ασκείται στις διεθνείς χρηματαγορές από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης, για αυτό και έχουμε … καθιερώσει σε αρκετούς από τους τίτλους των ρεπορτάζ το κλισέ για τα»μαύρα μαντάτα»…. Οι επιπτώσεις της κρίσης στις διάφορες πτυχές της πραγματικής οικονομίας μοιάζουν ολοένα και πιο εφιαλτικές, αφού πέραν των άθλιων μακροοικονομικών στοιχείων που ανακοινώνονται καθημερινά, εσχάτως τα νέα από το μέτωπο των επιχειρήσεων έρχονται με κατακλυσμιαίους ρυθμούς κι είναι το ένα πιο απογοητευτικό από το άλλο.

Και μπορεί μέχρι σήμερα τράπεζες και αυτοκινητοβιομηχανίες να κρατούν τα σκήπτρα των αρνητικών εξελίξεων, πλέον όμως καμία εταιρία, όσο μεγάλη κι αν είναι και ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριοποίησής της δεν μπορεί να ισχυρισθεί πως παραμένει αλώβητη. Τρανό παράδειγμα η περίπτωση της γερμανικής BASF SE, της μεγαλύτερης εταιρίας χημικών στον κόσμο, η οποία ανακοίνωσε σήμερα πως κλείνει 80 (!) εργοστάσιά της σε όλο τον κόσμο, με ανοικτό το ενδεχόμενο μάλιστα να κλείσει άλλα 100 (!) καθώς η ραγδαία μείωση των παραγγελιών για το σύνολο των προϊόντων της έχει καταστήσει αναγκαία την δραστική περικοπή εξόδων. Όπερ σημαίνει μείον 20.000 θέσεις εργασίας και ανάλογη περικοπή σε τρίτους υποπρομηθευτές της.

Οι εξελίξεις αυτές στην BASF κατά πολλούς ήταν αναμενόμενες αφού η γερμανική εταιρία αντλεί μεγάλο μερίδιο των παραγγελιών της από τις αυτοκινητοβιομηχανίες (είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής καταλυτών παγκοσμίως), ενώ ανάλογες κινήσεις έχει προαναγγείλει και ο δεύτερος τη τάξει ανταγωνιστής της, η αμερικανική Dow Chemical Co.

Τα «μάκρο» που καίνε!

Αν όμως τα επιχειρηματικά νέα της ημέρας ήταν ζοφερά και τα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας κινήθηκαν προς την ίδια κατεύθυνση.

Η πλέον αξιοσημείωτη είδηση της ημέρας ήρθε από τις ΗΠΑ, εκεί όπου ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 61 ετών! Ο δείκτης υποχώρησε κατά μία ποσοστιαία μονάδα τον Οκτώβριο (στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1947!) και κατέδειξε με τον πλέον εύγλωττο τρόπο την διολίσθηση της αμερικανικής οικονομίας προς την ύφεση. Τώρα πλέον οι οικονομικοί ταγοί των ΗΠΑ καλούνται να «πολεμήσουν» με ένα νέο φάντασμα από το παρελθόν, τον αποπληθωρισμό!

Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί και ο δείκτης ανάπτυξης της στεγαστικής αγοράς, που απλά απέδειξε πως η κρίση είναι εδώ και οδηγεί τους Αμερικανούς, ιδιώτες και εταιρίες, να αναστέλλουν τις αποφάσεις τους για έναρξη νέων οικοδομών, για στεγαστικούς ή επαγγελματικούς σκοπούς.

 Η κρίση εξαπλώνεται

Την ίδια ώρα σημάδια της κρίσης ανιχνεύονταν παντού, σε όλη τη γη. Στην Ισπανία οι εργαζόμενοι κονταροχτυπιούνται με τις δυνάμεις ασφαλείας διαμαρτυρόμενοι για τις συνεχιζόμενες απολύσεις που έρχονται κατά κύματα σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους.

Στο Ισραήλ ο υπουργός Οικονομίας παρουσίαζε ένα σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας, ύψους 5,2 δισ. δολαρίων στοχευμένο στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην προσέλκυση επενδύσεων, ενώ στη Ρωσία η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωνε ότι διέθεσε, μέσω της κρατικής τράπεζας Vnesheconombank και στο δίμηνο Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, ένα ποσό άνω των 57,5 δισ. δολαρίων στην προσπάθεια της να στηρίξει το ρούβλι.

Κι όλα αυτά ενώ οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα εταιρικά κέρδη, όχι μόνο τα φετινά αλλά και εκείνα του 2009. Ακούστηκαν μέχρι και εκτιμήσεις για μείωση στόχων κερδοφορίας κραταιών επιχειρήσεων στο ήμισυ των αρχικών προσδοκιών. Σενάριο που εφόσον επαληθευθεί από την σκληρή γλώσσα των αριθμών θα αποτελέσει ακόμα έναν βρόγχο στην ... θηλειά των διεθνών χρηματαγορών.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

moodys

Επικαλούμενος το έλλειμμα της χώρας - Ο οίκος αναφέρει ότι το χρέος θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς η οικονομία της Ιταλίας θα συνεχίσει να ακολουθεί αδύναμη πορεία - Ως δεύτερη αιτία,  επικαλείται τις αρνητικές επιπτώσεις στη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη από τη διακοπή των διαρθρωτικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων

1
usedcar

Νέο «φυντάνι» εμπορίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ανακαλύφθηκε στην Θήβα ο οποίος λαμβάνει προκαταβολές για ανύπαρκτα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες έχοντας δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε πάρα πολλούς ανυποψίαστους καταναλωτές οι οποίοι βλέποντας τις ευκαιρίες που πουλάει μέσω Διαδικτύου σπεύδουν να ωφεληθούν.

ec

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που έλαβαν επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού τους, που κατατέθηκε στις αρχές της εβδομάδας

3
chrimatistirio

Σε χαμηλό 32 μηνών οι τράπεζες - Κατά 1,12% υποχώρησε ο ΓΔ στις 624,81 μονάδες, λόγω κυβερνητικών αναταράξεων και πιέσεων εξ Ιταλίας - Στο -5% η Πειραιώς, πτώση και σε Motor Oil-Viohalco, κέρδη για Τιτάνα μετά τη δημόσια πρόταση για εισαγωγή στο Euronext - Στο 4,37% το 10ετές ομόλογο


1