Με τις υποδείξεις των Βρυξελών το σχέδιο για τις τράπεζες

Δεν μπορούμε να μειώσουμε την φτώχεια στην Ελλάδα…

Μετά από τριήμερο «παζάρι» το σχέδιο της κυβέρνησης για τις τράπεζες πήρε τελικά την έγκριση των Βρυξελών.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ανέφεραν το απόγευμα της Δευτέρας ότι ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις για τις «τεχνικές λεπτομέρειες» του σχεδίου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την έγκρισή της, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι δεν θα αλλάξει η ουσία του νομοσχεδίου το οποίο θα ψηφιστεί τις επόμενες η

Μετά από τριήμερο «παζάρι» το σχέδιο της κυβέρνησης για τις τράπεζες πήρε τελικά την έγκριση των Βρυξελών.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ανέφεραν το απόγευμα της Δευτέρας ότι ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις για τις «τεχνικές λεπτομέρειες» του σχεδίου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την έγκρισή της, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι δεν θα αλλάξει η ουσία του νομοσχεδίου το οποίο θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Το ζητούμενο πλέον είναι να αποσαφηνιστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες το έυρος των αλλαγών που τυχόν θα απαιτηθεί να επιφέρει το οικονομικό επιτελείο στο σχέδιο στήριξης των 28 δισ.

Σημείο «τριβής» με τις Βρυξέλες απετέλεσαν η διάρκεια του πακέτου των 28 δισ. ευρώ. Η Κομισιόν με επιστολή της ζήτησε να είναι  εξάμηνη –αντί για ετήσια- και τα ομόλογα που θα εκδώσει το δημόσιο να έχουν τριετή διάρκεια –αντί για πενταετή.

Την ίδια ώρα πάντως γνωστοποιούν την συμμετοχή τους σε αυτό τόσο η Αγροτική, όσο και η Alpha Bank, η οποία γίνεται η πρώτη τράπεζα του ιδιωτικού τομέα που επισημοποιεί ότι θα πάρει μέρος.

Οι αλλαγές κινούνται στην κατεύθυνση μείωσης των προμηθειών που  θα εισπράττει το Δημόσιο για τις εγγυήσεις στον δανεισμό των τραπεζών μέσω της διατραπεζικής αγοράς,  καθώς και για τη χρηματοδότησή τους μέσω της έκδοσης ειδικών ομολόγων.

Κατά πληροφορίες, οι προμήθειες θα είναι της τάξης του 0,5%, ενώ για να καταστεί ακόμη ελκυστικότερο το σχέδιο εξετάζεται στην περίπτωση που η τράπεζα ζητά μόνο ρευστότητα, το Δημόσιο να μην αγοράζει μετοχές και δεν θα ασκεί βέτο σε αμοιβές και μπόνους.

Πάντως η Κομισιόν ζητεί η εφαρμογή του πακέτου των 28 δισ. ευρώ να είναι εξάμηνη και τα ομόλογα που θα εκδώσει το Δημόσιο να έχουν τριετή διάρκεια.

Σημειώνεται ότι, μετά την επίσημη ανακοίνωση της Αγροτικής την προηγούμενη εβδομάδα, με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο πρόεδρος της Alpha Bank κ.Ιωάννης Κωστόπουλος γνωστοποίησε ότι η τράπεζα θα ενταχθεί κανονικά στο Σχέδιο Στήριξης,

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

dragasakis_erg


Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να καλύψει μέσω ΕΣΠΑ την «τρύπα» στις ελληνικές τράπεζες – «Υπάρχει πολιτική βούληση και δυνατότητα να επιταχύνουμε την πορεία μείωσης των κόκκινων δανείων» δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης

volterra

Αποφασιστικά βήματα, από όλους τους φορείς της αγοράς αλλά και τους καταναλωτές, προκειμένου να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θεωρεί απαραίτητα ότι πρέπει να γίνουν ο διευθύνων σύμβουλος της Volterra κ. Πάνος Νίκου.

EURO

Το τίμημα ανέρχεται περίπου σε 6%, δηλαδή για κάθε €100 μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις η Eurobank θα εισπράξει €6 - Το πακέτο των NPEs υπεγράφη μεταξύ της Eurobank Ergasias Α.Ε. και των εταιρειών B2Holding ASA και Waterfall Asset Management

12
energean

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι η μετοχή αναμένεται να συμπεριληφθεί στους δείκτες TA-Oil & Gas και TA-90 που απαρτίζεται από τις μετοχές των μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση εταιρειών που έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ και δεν έχουν συμπεριληφθεί στον δείκτη TA-35 Index

1