Αγωνία για τους 15.000 μικροεπενδυτές με τα ομόλογα

Αγωνία για τους 15.000 μικροεπενδυτές με τα ομόλογα

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαιρεθούν, τελικά, όσοι είχαν αγοράσει ομόλογα αξίας έως 100.000 ευρώ στις δημόσιες εγγραφές και όχι στη δευτερογενή αγορά - Πολύωρη σύσκεψη τη Δευτέρα με τα Ταμεία, που διαφωνούν με τη συμμετοχή

Αγωνία για τους 15.000 μικροεπενδυτές με τα ομόλογα
Την Πέμπτη το βράδυ η το αργότερο την Παρασκευή το πρωί όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών εάν τα ομόλογα που διατηρούν τα φυσικά πρόσωπα θα μπουν τελικά στην διαδικασία του κουρέματος. 

Έως τότε 15.000 φυσικά πρόσωπα θα ζήσουν ένα κολασμένο 48ωρο καθώς οι οριστικές αποφάσεις θα κριθούν από το ύψος των ομολόγων που θα ενταχθούν στην περίφημη διαδικασία του PSI+.  Στις 9 Μαρτίου θα εξεταστεί το κατά πόσον η συμμετοχή  των ιδιωτών κατόχων ελληνικών  ομολόγων θα έχει φτάσει σε ποσοστό  στο 75% των ομολογιούχων, που είναι  και το άτυπο όριο που έχει τεθεί  σαν όριο για την ενεργοποίηση των CACs -  δηλαδή των ρητρών που προβλέπουν ότι η μειοψηφία θα ακολουθήσει την πλειοψηφία σε αυτή την απόφαση.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες

  • Το ενδεχόμενο να μην κουρευτούν τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους όσοι τα αγόρασαν κατά την διάρκεια της δημόσιας έγγραφης εξετάζει η κυβέρνηση και ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος.  Για όσους αγόρασαν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου έως του ποσού των 100.000 ευρώ το χρονικό διάστημα που τα εξέδιδε η Ελληνική Δημοκρατία και όχι αργότερα, στην δευτερογενή αγορά, η αξία τους δεν θα μειωθεί.  Και αυτό θα γίνει καθώς στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι όσοι αγόρασαν αυτά τα ομόλογα το έκαναν για αποταμιευτικούς και όχι για κερδοσκοπικούς λόγους. Εάν κάποιος έχει αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου έως 100.000 ευρώ θα τα παραδώσει και θα πάρει στην κατοχή του νέα χαρτιά τα οποία θα διαμορφώνονται ως εξής:
    •       τo 15% του ποσού με ομόλογα λήξης 2015
    •       το 52% του ποσού με ομόλογα λήξης 2017
    •       το 33% με ομόλογα λήξης 2042
    Όλα τα ομόλογα θα έχουν ετήσιο κουπόνι 3,4%.

Κλείσιμο
  • Αντίθετα όσοι τα αγόρασαν από την δευτερογενή αγορά ανεξάρτητα από την τιμή θα κουρευτούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr από την όλη διαδικασία θα εξαιρεθούν τελικά:

1.Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: 

H ΕΤΕπ χρηματοδοτεί όλες τις χώρες της ευρωζώνης συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού κράτους.  Άρα εκ των πραγμάτων το καταστατικό της απαγορεύει το κούρεμα

2. To Titlos της Εθνικής τράπεζας

To  πρώην swap της Goldman Sachs ύψους πέριξ των 6 δισ. ευρώ  που πραγματοποιήθηκε το 2002 στο πλαίσιο των τότε αλχημειών για το ελληνικό χρέος εξαιρέθηκε από την διαδικασία.  Δεν πρόκειται για ομόλογο άλλα για
παραγωγό προϊόν . Υπενθυμίζεται ότι ο Τίτλος το δημιούργησε η Goldman Sachs στην συνεχεία του πούλησε Γερμανική Commerzbank και το 2005 πέρασε στον έλεγχο της Εθνικής τράπεζας.

3. Τα φυσικά πρόσωπα από Βέλγιο και την Αυστρία


Τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου που κατέχουν φυσικά πρόσωπα από Βέλγιο και Αυστρία έχουν εξαιρεθεί καθώς προστατεύονται από τοπικές νομοθεσίες.

4.Δάνεια προς τις ΔΕΚΟ

Το δημόσιο έχει εγγυηθεί κατά το παρελθόν δάνεια προς ζημιογόνες εταιρίες του δημοσίου Πρόκειται για εταιρίες όπως ο ΟΣΕ ,ο ΟΑΣΑ και η ΕΑΣ.  Όπως αποκάλυψε την Κυριακή το Πρώτο Θέμα, φαίνεται ότι τελικά τα δάνεια αυτά θα εξαιρεθούν από το κούρεμα.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη Βενιζέλου - Κουτρουμάνη με με τη συμμετοχή όλων των προέδρων των Ασφαλιστικών Ταμείων, με θέμα τη συμμετοχή των αποθεματικών τους στο PSI+.Διαβάστε το χθεσινό αναλυτικό ρεπορτάζ από το protothema.gr εδώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης