Morgan Stanley: Το μεγάλο rotation κεφαλαίων από την αναβάθμιση του MSCI

Morgan Stanley: Το μεγάλο rotation κεφαλαίων από την αναβάθμιση του MSCI

Το καθαρό αποτέλεσμα των παθητικών ροών είναι σχετικά περιορισμένο, κοντά στα 300 εκατ. δολάρια - Τράπεζες και ΔΕΗ οι βασικοί ωφελημένοι από την ένταξη στους δείκτες ανεπτυγμένων αγορών

Morgan Stanley: Το μεγάλο rotation κεφαλαίων από την αναβάθμιση του MSCI
Η αναβάθμιση της Ελλάδας σε ανεπτυγμένη αγορά από τη MSCI δεν είναι απλώς ένα θετικό αφήγημα για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Είναι μια βαθιά αλλαγή στη δομή των ροών κεφαλαίων, που σε πρώτη φάση δημιουργεί πιέσεις και σε δεύτερη φάση ανοίγει τον δρόμο για ένα νέο επενδυτικό κοινό. Αυτό που αλλάζει δεν είναι μόνο το ύψος των κεφαλαίων, αλλά κυρίως η σύνθεση και η ταχύτητα με την οποία κινούνται.

Με βάση την ανάλυση της Morgan Stanley της 1ης Απριλίου, το καθαρό αποτέλεσμα των παθητικών ροών είναι σχετικά περιορισμένο, κοντά στα 300 εκατ. δολάρια. Το νούμερο αυτό από μόνο του δεν δικαιολογεί μεγάλες κινήσεις στην αγορά, καθώς αντιστοιχεί περίπου σε μία ημέρα συναλλαγών. Ωστόσο, η ουσία δεν βρίσκεται στο καθαρό αποτέλεσμα, αλλά στη διαδικασία που το παράγει.

Η μετάβαση από τις αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες αγορές συνεπάγεται μια μαζική ανακατανομή κεφαλαίων. Τα funds που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές αναγκάζονται να μειώσουν ή να μηδενίσουν τη θέση τους στην Ελλάδα, ενώ τα funds αναπτυγμένων αγορών καλούνται να δημιουργήσουν έκθεση από την αρχή. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά περνά από μια φάση εκροών σε μια φάση εισροών, με χρονική ασυμμετρία.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Best of Network

Δείτε Επίσης