Μαύρα μαντάτα από τη Vodafone και την Carnegie

Μαύρα μαντάτα από τη Vodafone και την Carnegie

Δεν έχει τέλος η κρίση που ταλανίζει τη διεθνή επιχειρηματική σκηνή και όσο περνάνε οι ημέρες τόσο οξύνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κορυφαίες εταιρίες. 

Τρανό παράδειγμα η κατάρρευση του συνόλου σχεδόν των αυτοκινητοβιομηχανιών των ΗΠΑ, με τις τρεις μεγαλύτερες (General Motors, Ford, Chrysler) να έχουν ήδη αποτανθεί στην κυβέρνηση για χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας, μία όμως εξ’ αυτών

Δεν έχει τέλος η κρίση που ταλανίζει τη διεθνή επιχειρηματική σκηνή και όσο περνάνε οι ημέρες τόσο οξύνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κορυφαίες εταιρίες. 

Τρανό παράδειγμα η κατάρρευση του συνόλου σχεδόν των αυτοκινητοβιομηχανιών των ΗΠΑ, με τις τρεις μεγαλύτερες (General Motors, Ford, Chrysler) να έχουν ήδη αποτανθεί στην κυβέρνηση για χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας, μία όμως εξ’ αυτών, την μεγαλύτερη, να απευθύνει πλέον κραυγή αγωνίας για άμεση παρέμβαση του κράτους προκειμένου να μην βάλει λουκέτο εδώ και τώρα!

Ο λόγος για την General Motors η οποία σήμερα ζήτησε και επισήμως την άμεση οικονομική στήριξη των ομοσπονδιακών αρχών, προειδοποιώντας πως εφόσον αυτή η βοήθεια δεν έρθει τώρα, τότε η εταιρεία δεν θα αποφύγει τη χρεοκοπία. Είναι τέτοιο το μέγεθος του προβλήματος μάλιστα ώστε ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας Ρίκ Βάγκονιρ, να δηλώνει τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) πως δεν μπορεί να περιμένει μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε θα αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά πρέπει να λάβει βοήθεια άνω των 20 δις δολαρίων ... χθες! 

Δεν είναι όμως μόνον ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας που υποφέρει από την κρίση. Μόλις χθες κατέρρευσε μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες λιανικών πωλήσεων ηλεκτρικών ειδών των ΗΠΑ, η Circuit City, ενώ νωρίτερα σήμερα και η μεγαλύτερη εταιρία κινητής τηλεφωνίας του πλανήτη, η Vodafone, ανακοίνωσε νέα περικοπή στις προβλέψεις της για το σύνολο των φετινών της πωλήσεων. Είναι η δεύτερη φορά που η διοίκηση της Vodafone εξαναγκάζεται σε υποβάθμιση των ετήσιων στόχων της, ενώ αυτή τη φορά συνοδεύτηκε και με την ανακοίνωση ενός προγράμματος μείωσης κόστους λειτουργίας ύψους τουλάχιστον ενός (1) δισ. στερλινών. Κάτι που μεταφράζεται σε αναστολή λειτουργίας ορισμένων γραμμών παραγωγής και σε αντίστοιχες περικοπές προσωπικού! 

Κι όσοι πιστεύουν πως η πίεση και η κρίση δεν ακουμπά όλους όσοι έχουν εισοδήματα – και ... συνήθειες – που ξεφεύγουν του μέσου όρου, πλανώνται. Κάτι που αντιλήφθηκε εγκαίρως ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες στο χώρο της διασκέδασης και του τζόγου, ο δισεκατομμυριούχος Sheldon Adelson, ιδιοκτήτης της εταιρίας διαχείρισης καζίνο Las Vegas Sands, ο οποίος ανακοίνωσε μια σημαντική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας του, ύψους 2,14 δισ. δολαρίων, μόνον όμως για να ενισχύσει την κεφαλαιακή του βάση και όχι για να χρηματοδοτήσει την επέκτασή του σε τρίτες αγορές, όπως προέβλεπε το αρχικό business plan. Έτσι, η κρίση «έφαγε» (ανέβαλε κατά την εταιρία) την κατασκευή νέου κέντρου ψυχαγωγίας στο Μακάο. Κι επειδή απ’ όπου κι αν προέρχονται τα κεφάλαια είναι καλοδεχούμενα σε περιόδους κρίσης, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Las Vegas Sands θα καλυφθεί εν μέρει και από «κορυφαία κινεζική τράπεζα», η οποία πάντως δεν κατονομάζεται.

Τέλος, η ημέρα έκρυβε και μια ακόμα αρνητική είδηση, την αναστολή λειτουργίας μιας από τις παλαιότερες και ιστορικότερες τράπεζες της Σουηδίας. Ο λόγος για την επενδυτική τράπεζα Carnegie, με ιστορία 205 ετών, η οποία έχασε την άδεια λειτουργίας της. Το χρέος της ξεπερνά σήμερα τα 5 δις κορώνες!

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

papadimoulis

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απευθύνει ερώτημα προς την Κομισιόν, που αφορά τις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μείωση της φορολογίας

mhtsott_voulii_arthroos1

Έως και πάνω από 300 ευρώ το κέρδος - Δείτε τα παραδείγματα που αφορούν επτά πραγματικές περιπτώσεις ιδιοκτητών που έχουν στην κατοχή τους περισσότερα του ενός ακινήτου  - Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι διατάξεις με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προκειμένου να ψηφιστούν πριν το τέλος του Ιουλίου

43
karamanlis-ne1

Ο υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση μελετά σχέδιο συγχώνευσης των οργανισμών αστικών συγκοινωνιών - Ποια έργα επανεξετάζονται και ποιος είναι ο σχεδιασμός και οι προτεραιότητες στον τομέα των μεταφορών

2